Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Ihmisten kipulääkkeet myrkkyä eläimille

None None
Kotimaa  18.11.2011 | Päivitetty 18.11.2011 | STT Muuta tekstin kokoa -+
Ihmisten kipulääkkeitä ei pidä antaa kissoille ja koirille, sillä ne voivat pahimmillaan tappaa. Fimean eläinlääkäri Karoliina Laine painottaa, että erityisesti kissat ovat hyvin herkkiä ihmisten lääkkeille. Kissa voi kuolla saatuaan yhden parasetamol-tabletin.

Syynä on se, että eläimen elimistö käsittelee lääkkeitä hyvin eri tavoin kuin ihmisen.

Esimerkiksi vuonna 2009 Helsingin yliopiston eläinsairaalassa hoidettiin yli 60 pieneläinten kipulääkemyrkytystä.

Osa myrkytysoireista näkyy eläimessä heti, mutta munuaisoireet tulevat esille viiveellä. Eläimen nestehukka tai alhainen verenpaine altistavat munuaisoireille.

Eläinten kipua hoidetaan omilla lääkkeillä, jotka eläinlääkäri määrää.

"Jos eläimellä on epämääräisiä oireita kipulääkkeiden antamisen jälkeen, pitää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin", Laine sanoo.

Eläinten lääkkeisiin lisätään nykyään usein makuaineita, jotta lääkkeen saisi syötettyä helpommin. Lääkepurkit kannattaa laittaa piiloon kaappiin, sillä haju houkuttelee sekä koiria että kissoja hyppäämään pöydälle ja ahmimaan lääkkeet.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

11/11 kommenttia

Nimimerkki
19.11.2011 01:02

jokohan nyt pysyy kisulit kotosalla eivätkä terrorisoi toisten pihamailla! tai sitten saattavat mennä hukkateille...


Nimimerkki
18.11.2011 15:08

Naapurin kissa oli kipeänä, just pääsi liikkeelle. Annoin maitoa jonka sekaan jauhoin kaksi 400 buranaa. Piristyi kissa aivan silmissä. Tää on tosi. En tiedä kuoliko se lopulta siihen sairauteen, mutta Burana näytti auttavan. Sitten kommentti tähän: "Näitä pösilöitä näköjään löytyy, keille pitäis jo syntymätodistukseen kirjoittaa eläintenpitokielto." --Mistä sitä ihminen voi kaikkea tietää? Jos Burana on myrkkyä eläimelle niin on se sitten myrkkyä ihmisellekkin. Aiemmin luulin sitä turvalliseksi mutten enää vuosiin. Ainakin tulehduskipulääkkeisiin kuolleiden ihmisten määrä on hurjassa nousussa. USA:ssa kuolee kymmeniä tuhansia ihmisiä kipulääkkeisiin vuoden aikana.


Rölli-kolli
18.11.2011 14:22

Kenelle tulee mieleen antaa kipulääkettä eläimelle. Eiköhän ole aina eläinlääkärin päätettävissä, jos lemmikki apua tarvii. Näitä pösilöitä näköjään löytyy, keille pitäis jo syntymätodistukseen kirjoittaa eläintenpitokielto.


En käytä
18.11.2011 13:19

Kiinalaisen perinnelääketieteen mukaan nuo on myrkkyä ihmisellekin!


Naapuri
18.11.2011 13:04

Kiitos tiedosta.


terve taas
18.11.2011 12:35

On se tämä suomalainen terveidenhoito merkillistä. Valelääkärit hoitavat lumelääkkeillä luulosairaita ?


Poikkeus
18.11.2011 12:27

Ainoa ihmisen kipulääke, jonka koiran elimistö ymmärtääkseni käsittää on Ketorin. Eli jos tulee hätätila, eikä ole eläimen kipulääkettä käsillä eikä saatavissa, Ketorinia voi antaa. Korjatkaa, jos jollakulla on uudempaa tietoa! Omille koirilleni olen antanut.


heikun keikun
18.11.2011 12:12

kirjoittaja taitaa olla lääkefirman asialla sehän on kiva tietää miten kissasta pääsee äkkiä eroon


Cyynikko
18.11.2011 12:08

Ja tämän uutisen jälkeen kaikki kahjot lähtee liikkeelle.


Lääkekoukku
18.11.2011 11:52

Myrkkyä ne on ihmisillekkin :(


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
älijäke
18.11.2011 11:48

Eläin se on ihminenkin. Tietenkin jos ihmiselle antaisi suhteessa saman määrän kipulääkettä kuin kissa yhdessä tabletissa saa, niin voisi tuota lusikka lentää nurkkaa samoilla tulilla. Pitkäaikainen lääkkeen käyttö kuormittaa ihmisenkin elimistöä todella paljon. Esimerkiksi allergialääkkeet ovat monesti pitkäaikaisessa käytössä ja kuormitus elimistölle suuri. Tämän huomasin itse, kun olin käyttänyt pitkään allergialääkkeitä ja lopetin. Se kutina oli jotain aivan älytöntä ja selkä oli aivan jumissa. Tätä kesti sen kolme viikkoa. Sitten alkoi tuo kutina heittää ja lopulta kaikki muutkin vaivat. En enään ole ottanut yhtään allergialääkettä tuon kokemuksen jälkeen. Kipulääkettä en ole ottanut vuosiin, muuta kuin parin kirurgisen toimenpiteen jälkeen.


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös