Kotimaa

Huumeiden tes­taus­pis­te­ver­kos­to ei toteudu tänä vuonna – vaatii lakimuutoksen

Suomeen on suunniteltu testauspisteitä, joissa käyttäjä pystyisi analysoimaan hallussaan olevan aineen laboratoriossa. KUVA: Poliisi
Kotimaa 13.8.2017 6:00
Juho Peltoniemi

A-klinikkasäätiön suunnittelema huumeiden testauspisteverkosto ei toteudu tänä vuonna.

Lännen Media uutisoi maaliskuussa, että Suomeen suunnitellaan testauspisteitä, joissa käyttäjä pystyisi analysoimaan hallussaan olevan aineen laboratoriossa. Näin voisi varmistua siitä, mitä katukaupasta ostettu huume sisältää.

Hanketta ei voi toteuttaa nykyisen huumausainelain puitteissa. Lakiin ei ole kirjattu lainkaan huumehaittojen vähentämistä, vaan ainoastaan pyrkimys käytön estämiseen, kertoo Muunto-hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos.

Ehkäisevän päihdetyön laki ei puolestaan salli huumeiden käsittelyä osana haittojen vähentämistä. A-klinikkasäätiö on alkanut valmistella työtä, joka tähtää huumausainelain muutokseen.

Käytännössä muutos ei olisi suuri, sillä menetelmänä huumausaineiden testaaminen (laboratoriossa) vastaa neulojen vaihtoa, tartuntatautitestauksia ja muita toimenpiteitä joita jo tehdään.

Testausmahdollisuus on käytössä esimerkiksi Alanko­maissa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Itävallassa.

Kajos kertoo, että laboratoriotestejä tarjoamalla voitaisiin ehkäistä kaikkein vaarallisimpien muuntohuumeiden käyttöä. Muista maista saatujen kokemusten mukaan testaus saattaa muuttaa ihmisten päätöstä aineiden käytöstä.

Kajos kuitenkin uskoo, että hanke herättää vastustusta. Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg epäili Lännen Median haastattelussa maaliskuussa, että huumekauppiaat saattaisivat yrittää käyttää testausta myynnin edistämiseen.

Tarkastuspisteet tarjoaisivat tilannetietoa uusista huumeista myös viranomaisille.

Kajos sanoo, että testausmahdollisuuden tulisi koskea myös paljon yleisemmin käytettyjä "perinteisiä" huumausaineita. Katukaupassa liikkuu perinteisinä huumeina myytäviä aineita, jotka sisältävät mahdollisesti paljon vahvempia ja vaarallisempia muuntohuumeita.

Palveluiden piiriin pyrittäisiin houkuttelemaan myös viihdekäyttäjät. 

MAINOS

Kommentoi

Arvatkaapa, kuinko monen kansanedustajan, eli lainsäätäjän palkanmaksuun käytetään alkoholin myynnistä kertyneitä tuloja? Vastaus: nykyisin 200:n lainsäätäjän palkkoihin käytetään alkoholin myyntituloja.
Onko alkoholin ostajalla kuluttajansuoja? Vastaus: on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nyt kyse alkoholista? Vastaus: Ei ole, vaan huumeista ja alkoholi ei ole huumetta.
Miten ihmeessä sait tähän vedettyä alkoholin mukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi kun ei ole huumetta ja laillista huumetta kun ei ole olemassa.
Eikä sillä voi liuottaa nuppiaan, vai meneekö sinulla juomasi mehu päähän, vai vatsaan?
Joo ja varmaan juodaan viinaa, mutta kärvistelkää te absolutistit elämän ankeudessa sillä aikaa kun me tolkun ihmiset pidetään hauskaa ja eletään elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi on ihan yhtälailla huumetta kuin muutkin huumeet. Vieläpä yksi koukuttavimmista ja haitallisimmista. Get your facts right.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun alkoholi ei ole huume. Olisi hyvä selvittää asiat ennen kuin tulee kertomaan muille, että selvittäisi faktat. Huumeen määritelmä on laiton päihde, ja niin kauan kuin alkoholi on laillinnen päihde, ei se ole huume. Laillista huumetta ei ole. Onko alkoholi yksi koukuttavimpia ja haitallisimpia päihteitä? Epäilemättä, mutta yksi koukuttavimmista ja haitallisimmista huumeista se ei ole. Otahan ensi kerralla asioista selvää ennen kuin tulet väärää tietoa jakamaan totuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Maksa joskus itse terveyspalveluistasi ja kun sen teet, voit tulla nillittämään muiden asioista.
Tavan tallaaja saa jo veronmaksajien piikkiin aivan liikaa palveluita, joten mietihän hiukan taas lässyttämisiäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittinen päätös pitää huumeet laittomina, silloin niistä ei kerry veroa vain kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image