Mainos

HS: Työuupumus ei riitä sairausloman perusteeksi


Sari Gustafsson/ Lehtikuva
Kotimaa  23.9.2012 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+

Työuupumus ei kelpaa vieläkään sairausloman syyksi. Työuupumustapauksissa sairausloman syyksi kirjoitetaan yleensä masennus.

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Työuupumus vie työntekijältä voimat, tekee kyyniseksi ja romuttaa ammatillisen itsetunnon.

Monia työuupumuksesta kärsiviä harmittaa, että työuupumus käsitellään mielenterveysongelmana.

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, mikä on masennuksen ja työuupumuksen välinen yhteys.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/26 kommenttia

kosmopolitano
23.9.2012 22:55

Kyllä työnantajalla voi olla paljonkin työuupumuksen kanssa tekemistä. Itse olen painanut helmikuulta asti noin 12- 15 h päiviä. Ei ylityökorvauksia tms. ja taustalla on se ongelma, että firman rahat on loppu, ja sijoittajat, jotka istuvat valtameren toisella puolella, vaativat koko ajan erilaisia laskelmia.
Itse olen vaan palkattu johtaja, mutta silti saa hullun lailla painaa, koska ei ole liikaa muita töitä tarjolla juuri tällä hetkellä.
Muutama viikko sitten olin kyllä aikalailla kuilun partaalla, mutta onneksi saatiin yksi uusi programmanageri, joka on tuonut pientä helpotusta elämään.


keheveli
24.9.2012 07:50

Mitäs painat 12-15 h päivässä? Ihan itse ja oma vikasi.


avun saanut
23.9.2012 21:58

Siitäpä syystä diagnosoidaan masennus ja ohjataan psykiatrille.

Ei voi sanoa että väärin sammutettu.Olen toipunut.


seniori
23.9.2012 21:33

Työuupumus on erittäin monimutkainen ilmiö ja johtuu erittäin harvoin pelkästään työstä tai työpaikan ilmapiiristä. Useimmiten työuupumuksen taustalla on moninainen syltty, jonka jäljet johtavat työn ulkopuolisiin ihmissuhteisiin, elämän kriiseihin, talousongelmiin, alkoholiin jne. Työuupumuksen tavoittamat ihmiset tarvitsevat apua ja tukea riippumatta siitä, mistä kaikesta heidän uupumuksensa johtuu. Aivan turhaa on lähteä rakentelemaan syyteketjuja, jotka päätyvät esimerkiksi työnantajaan tai esimiehiin, vaikka heilläkin voi olla tekemistä työuupumuksen synnyn kanssa. On hyvä mieltää ihminen kokonaisuudeksi, jolla aina on oma elämänhistoriansa, kokemusmaailmansa ja kokemistapansa. Lisäksi on huomioitava, että me emme ole samanlaisia.


puhutaanpa oikeilla nimillä asioista
23.9.2012 21:16

Työuupumus loppuu sillä, että ottaa lopputilin...ei voi olla mikään ongelma...terveen ihmisen merkki jos työ ei aina maistu ja laiskottaa, ei siitä voi sairaslomaa määrätä, vielä vähemmän eläkettä


Työllä raskautettu
23.9.2012 19:53

Uupumus johtaa yleensä työ haluttomuuteen . Kuka sellaista työn tekijää pitäisi pakolla töissä ?


LYM
23.9.2012 18:59

Saisi kyllä riittää sairasloman perusteeksi, sehän yleensä tarkoittaa myös ns. burn outia, josta toipuminen voi kestää useamman kuukauden, joskus jopa vuosia. Ei sota yhtä miestä kaipaa ja siksi olisikin hyvä korvata ylistressaantunut työntekijä joksikin aikaa uudella reippaalla. Se ei ole nykyajan vaativassa työelämässä edes mikään häpeä.
Monesti stressaantuneella työntekijällä voi muutenkin olla vielä erityisen kärjistynyt tilanne töissä ja siitä voi olla muutenkin vaikea astua takavasemmalle, mutta näin ei saisi tietenkään olla. Tarvitsemme paljon rennompaa suhtautumista siihen asiaan, että "otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitseman."


lukija
23.9.2012 18:36

Mutta krapulapa on.


eläk.merkonomi
23.9.2012 18:14

Uupunut saattaa tosiaan olla levon ja loman tarpeessa tullakseen jälleen työkykyiseksi. Jos se olisi sairausloman syynä, työnantajakin voisi miettiä työtilannetta uusiksi.


Ay-pasifisti
23.9.2012 17:19

Eli työstä ei voi vetätyä ellei ole kunnolla sairas ja todistettavasti täysin työkyvytön. Omissa töissä vapaa-ajallaan ei ole tätä on-off-asennetta, vain töissä, sosiaaliturvassa ja työlainsäädännössä. Miten olisi kansalaispalkka? Töistä voisi jäädä aina pois, jos tyytyisi vain välttämättömään toimeentuloon, vuokraan ja ruokaan. Kuka työnantaja muka haluaa pitää väsähtänyttä töissä. Ei kukaan, kyse on ainoastaan sosiaaliturvasta.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
IT
23.9.2012 16:54

Nykyisen YT-kierteen aikana työuupumus voi myös tulla liian suuresta työmäärästä ja vastuusta verrattuna palkkaan. Usein henkilöstön viihtyvyydestä karsitaan, vapaa-ajan kerhot lakkautetaan ja siirrytään avokonttoreihin muka säästösyistä. Töissä joudutaan olemaan sairaanakin, koska muuten seuraavalla YT-kierroksella on lappu kourassa. Seuraukset tästä ihmisten loppuunajosta nähdään sitten jonkun ajan kuluttua. Jos todella työuria halutaan pidentää, niin työterveyshuoltoon pitäisi panostaa samoin kuin muuhunkin terveyshuoltoon, eikä karsia sieltä ensimmäiseksi. Toki uupumus voi tulla muistakin kuin työoloista johtuen mutta onko se sitten enää työuupumusta ? Irtisanoutuminen on aina mahdollista, mutta uuden työpaikan saanti liki mahdotonta (ainakin uupuneena ja/tai 50+ ikäisenä) nyt, kun kaikkialla ovi käy vain yhteen suuntaan.


hammock
23.9.2012 16:47

Mielenterveys asia kuten masennus ei ole leimattavissa mielenterveysongelmaksi, vaikka sen täksi moni juuri lokeroikin. Masennus on uupumusta normaali työstä ja mielenterveysongelmat ovat sitten se eri asia, eikä juuri tällöin masennus. Työuupumus on moniselitteinen asiahaara, joka on monimutkaisuudessaan herkästi leimattavissa stressaavassa työilmapiirissä monikuvaiseksi mielenterveysongelmaksi, sillä ilmapiirissä vaikuttavat tekijät työntekijöiden keskuudessa kompinoituvat jossakin hierarkian tasolla epäterveelliseksi niin mielenterveydellekkin.


(PS) Sokkelinkivittäjä
23.9.2012 16:38

Kylläkai siitä uupuu,jos kaikki asiat ovat yhtä tärkeitä.Vatsahaavan ensimäinen oire on,jos vie työasioita kotiinsa.
Antaa asioiden juosta,jotta itse ei tarvitse juosta.Niin kai minä tekisin,jos se olisi ongelma.


mielenterveysongelma
23.9.2012 16:30

Työuupumus on mun mielestä mielenterveysongelma, mitä tuota pimittämään. Onko se nyt niin noloa, ettei ihminen kestää ylenmääräistä kilpailuhenkeä ja kiireistä elämäntapaa? Sitähän voi nimittää sitten vaikka masennukseksi, koska sitähän se on sitten kun ei jaksa enää. Miksi tästäkin piti tehdä näin iso asia, kun totuus on tässä.


Berserkki
23.9.2012 15:58

Älkää tehkö liikaa töitä. Jos työtä on liikaa sopimukseen merkittyihin tunteihin nähden, jättäkää ylimääräiset tekemättä.


raahen poika,teräskoura
23.9.2012 15:32

miten sitten kansanedustajat ja muut loiset saavat lomaa kun ovat muka uupuneita,no heillähän on eri systeemit ja rahaa palaa.viisasta


Laittomia sähkötöitä
23.9.2012 15:32

Masennusta ei kannata antaa kirjottaa saikkuloman syyksi. Mulla se vanha juttu tulee jatkuvasti esille kun on esim. aselupien kanssa tekemisissä. Oli pakko aikanaan ottaa pällilomaa kun pakotettiin tekemään töitä vaikka kellään ei ollut asennusoikeuksia.


alkkis
23.9.2012 14:35

no entä jos lapioi 5 tonnia lehmänpaskaa ja sanoo olen. työuupunut


onerva
23.9.2012 14:28

Höpö höpö. Helpointa tietysti syyttää aina työkaveria tai pomoa, ei tarvitse itse kantaa vastuuta mistään. Minä koin myös tyyuupumuksen mutta syy ei todellakaan ollut työkavereiden tai pomon, syy oli siinä että työpaikka ei ollut minulle se oikea ja voin huonosti. Omilla valinnoillaan voi aika paljon vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Pitää irtisanoutua jos ei viihdy.


työkyvyttömäksi rökitetty
23.9.2012 13:37

Nimenomaan näin. Työuupumukseen syyllisiä ovat AINA joko työkaverit ja/tai työnantaja / pomo, joiden pitäisi huolehtia työntekijöiden jaksamisesta ja siitä, ettei jollakin teetetä aina jokaisen töistä ne ikävimmät osiot. Sellaista ei KUKAAN jaksa loputtomiin. Kun kaltoin kohdellun luhistuminen tapahtuu, hänelle ei löydy tukijaa mistään, ei työpaikalta, terveydenhuollosta, eikä liioin sosiaalitoimesta, eikä monesti edes ystäväpiiristä, vaan kaikki on kestettävä yksin. Joku kestää, moni ei, mutta lähes jokaisen se jonkinasteisesti vammauttaa lopuksi ikää. Liian moni päättää lyhentää sitä ikää loppupäästä oman käden kautta.


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Kotimaa Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös