Kotimaa

HS: Työuupumus ei riitä sairausloman perusteeksi

Kotimaa 23.9.2012 12:52
Kaleva

Työuupumus ei kelpaa vieläkään sairausloman syyksi. Työuupumustapauksissa sairausloman syyksi kirjoitetaan yleensä masennus.

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Työuupumus vie työntekijältä voimat, tekee kyyniseksi ja romuttaa ammatillisen itsetunnon.

Monia työuupumuksesta kärsiviä harmittaa, että työuupumus käsitellään mielenterveysongelmana.

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, mikä on masennuksen ja työuupumuksen välinen yhteys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kyllä työnantajalla voi olla paljonkin työuupumuksen kanssa tekemistä. Itse olen painanut helmikuulta asti noin 12- 15 h päiviä. Ei ylityökorvauksia tms. ja taustalla on se ongelma, että firman rahat on loppu, ja sijoittajat, jotka istuvat valtameren toisella puolella, vaativat koko ajan erilaisia laskelmia.
Itse olen vaan palkattu johtaja, mutta silti saa hullun lailla painaa, koska ei ole liikaa muita töitä tarjolla juuri tällä hetkellä.
Muutama viikko sitten olin kyllä aikalailla kuilun partaalla, mutta onneksi saatiin yksi uusi programmanageri, joka on tuonut pientä helpotusta elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitäpä syystä diagnosoidaan masennus ja ohjataan psykiatrille.

Ei voi sanoa että väärin sammutettu.Olen toipunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työuupumus on erittäin monimutkainen ilmiö ja johtuu erittäin harvoin pelkästään työstä tai työpaikan ilmapiiristä. Useimmiten työuupumuksen taustalla on moninainen syltty, jonka jäljet johtavat työn ulkopuolisiin ihmissuhteisiin, elämän kriiseihin, talousongelmiin, alkoholiin jne. Työuupumuksen tavoittamat ihmiset tarvitsevat apua ja tukea riippumatta siitä, mistä kaikesta heidän uupumuksensa johtuu. Aivan turhaa on lähteä rakentelemaan syyteketjuja, jotka päätyvät esimerkiksi työnantajaan tai esimiehiin, vaikka heilläkin voi olla tekemistä työuupumuksen synnyn kanssa. On hyvä mieltää ihminen kokonaisuudeksi, jolla aina on oma elämänhistoriansa, kokemusmaailmansa ja kokemistapansa. Lisäksi on huomioitava, että me emme ole samanlaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työuupumus loppuu sillä, että ottaa lopputilin...ei voi olla mikään ongelma...terveen ihmisen merkki jos työ ei aina maistu ja laiskottaa, ei siitä voi sairaslomaa määrätä, vielä vähemmän eläkettä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uupumus johtaa yleensä työ haluttomuuteen . Kuka sellaista työn tekijää pitäisi pakolla töissä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi kyllä riittää sairasloman perusteeksi, sehän yleensä tarkoittaa myös ns. burn outia, josta toipuminen voi kestää useamman kuukauden, joskus jopa vuosia. Ei sota yhtä miestä kaipaa ja siksi olisikin hyvä korvata ylistressaantunut työntekijä joksikin aikaa uudella reippaalla. Se ei ole nykyajan vaativassa työelämässä edes mikään häpeä.
Monesti stressaantuneella työntekijällä voi muutenkin olla vielä erityisen kärjistynyt tilanne töissä ja siitä voi olla muutenkin vaikea astua takavasemmalle, mutta näin ei saisi tietenkään olla. Tarvitsemme paljon rennompaa suhtautumista siihen asiaan, että "otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitseman."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uupunut saattaa tosiaan olla levon ja loman tarpeessa tullakseen jälleen työkykyiseksi. Jos se olisi sairausloman syynä, työnantajakin voisi miettiä työtilannetta uusiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli työstä ei voi vetätyä ellei ole kunnolla sairas ja todistettavasti täysin työkyvytön. Omissa töissä vapaa-ajallaan ei ole tätä on-off-asennetta, vain töissä, sosiaaliturvassa ja työlainsäädännössä. Miten olisi kansalaispalkka? Töistä voisi jäädä aina pois, jos tyytyisi vain välttämättömään toimeentuloon, vuokraan ja ruokaan. Kuka työnantaja muka haluaa pitää väsähtänyttä töissä. Ei kukaan, kyse on ainoastaan sosiaaliturvasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisen YT-kierteen aikana työuupumus voi myös tulla liian suuresta työmäärästä ja vastuusta verrattuna palkkaan. Usein henkilöstön viihtyvyydestä karsitaan, vapaa-ajan kerhot lakkautetaan ja siirrytään avokonttoreihin muka säästösyistä. Töissä joudutaan olemaan sairaanakin, koska muuten seuraavalla YT-kierroksella on lappu kourassa. Seuraukset tästä ihmisten loppuunajosta nähdään sitten jonkun ajan kuluttua. Jos todella työuria halutaan pidentää, niin työterveyshuoltoon pitäisi panostaa samoin kuin muuhunkin terveyshuoltoon, eikä karsia sieltä ensimmäiseksi. Toki uupumus voi tulla muistakin kuin työoloista johtuen mutta onko se sitten enää työuupumusta ? Irtisanoutuminen on aina mahdollista, mutta uuden työpaikan saanti liki mahdotonta (ainakin uupuneena ja/tai 50+ ikäisenä) nyt, kun kaikkialla ovi käy vain yhteen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenterveys asia kuten masennus ei ole leimattavissa mielenterveysongelmaksi, vaikka sen täksi moni juuri lokeroikin. Masennus on uupumusta normaali työstä ja mielenterveysongelmat ovat sitten se eri asia, eikä juuri tällöin masennus. Työuupumus on moniselitteinen asiahaara, joka on monimutkaisuudessaan herkästi leimattavissa stressaavassa työilmapiirissä monikuvaiseksi mielenterveysongelmaksi, sillä ilmapiirissä vaikuttavat tekijät työntekijöiden keskuudessa kompinoituvat jossakin hierarkian tasolla epäterveelliseksi niin mielenterveydellekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläkai siitä uupuu,jos kaikki asiat ovat yhtä tärkeitä.Vatsahaavan ensimäinen oire on,jos vie työasioita kotiinsa.
Antaa asioiden juosta,jotta itse ei tarvitse juosta.Niin kai minä tekisin,jos se olisi ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työuupumus on mun mielestä mielenterveysongelma, mitä tuota pimittämään. Onko se nyt niin noloa, ettei ihminen kestää ylenmääräistä kilpailuhenkeä ja kiireistä elämäntapaa? Sitähän voi nimittää sitten vaikka masennukseksi, koska sitähän se on sitten kun ei jaksa enää. Miksi tästäkin piti tehdä näin iso asia, kun totuus on tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää tehkö liikaa töitä. Jos työtä on liikaa sopimukseen merkittyihin tunteihin nähden, jättäkää ylimääräiset tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten sitten kansanedustajat ja muut loiset saavat lomaa kun ovat muka uupuneita,no heillähän on eri systeemit ja rahaa palaa.viisasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Masennusta ei kannata antaa kirjottaa saikkuloman syyksi. Mulla se vanha juttu tulee jatkuvasti esille kun on esim. aselupien kanssa tekemisissä. Oli pakko aikanaan ottaa pällilomaa kun pakotettiin tekemään töitä vaikka kellään ei ollut asennusoikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Helpointa tietysti syyttää aina työkaveria tai pomoa, ei tarvitse itse kantaa vastuuta mistään. Minä koin myös tyyuupumuksen mutta syy ei todellakaan ollut työkavereiden tai pomon, syy oli siinä että työpaikka ei ollut minulle se oikea ja voin huonosti. Omilla valinnoillaan voi aika paljon vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Pitää irtisanoutua jos ei viihdy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin. Työuupumukseen syyllisiä ovat AINA joko työkaverit ja/tai työnantaja / pomo, joiden pitäisi huolehtia työntekijöiden jaksamisesta ja siitä, ettei jollakin teetetä aina jokaisen töistä ne ikävimmät osiot. Sellaista ei KUKAAN jaksa loputtomiin. Kun kaltoin kohdellun luhistuminen tapahtuu, hänelle ei löydy tukijaa mistään, ei työpaikalta, terveydenhuollosta, eikä liioin sosiaalitoimesta, eikä monesti edes ystäväpiiristä, vaan kaikki on kestettävä yksin. Joku kestää, moni ei, mutta lähes jokaisen se jonkinasteisesti vammauttaa lopuksi ikää. Liian moni päättää lyhentää sitä ikää loppupäästä oman käden kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

124 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image