Kotimaa

HS: Tuontikoira voi levittää ihmiselle vaarallista loista, ekinokokki vaarantaisi myös marjastuksen

Suomeen tuodaan paljon koiria ulkomailta. Asiantuntija kehottaa huolehtimaan tauteihin liittyvät asiat kuntoon. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 1.11.2017 18:17
Kaleva

Suomeen tuotu koira saattaa kantaa mukanaan myyräekinokokkia, kertoo Helsingin Sanomat. Kyseessä on heisimato, jonka pääisäntiä ovat koirat ja punaketut.

Ekinokokki on tauti, joka voi siirtyä eläimestä ihmiseen ja päinvastoin. Se saattaa olla eläimessä oireeton, mutta ihmisen saadessa tartunnan, ekinokokki hakeutuu sisäelimiin ja alkaa muodostaa kystia. Pahimmillaan tauti johtaa ihmisen kuolemaan.

Koirien maahantuonti on Suomessa yleistynyt. Helsingin Sanomien haastattelema Eviran rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari sanoo, että ekinokokin riskiä vähätellään Suomessa.

Laki määrää, että tuontikoiralla pitää olla rokotus rabiesta vastaan sekä ekinokokkilääkitys.

– Mielestäni se on aika vähän. Suosittelen jokaiselle tuontikoiralle kunnon loishäätöä ja pesua, Viitasaari sanoo lehden haastattelussa.

Hän on harmissaan siitä, että varsinkin ekinokokin ehkäisyä vähätellään.

Asiantuntija muistuttaa, että tautia kantava koira saattaa olla täysin oireeton. Tautiriski on kuitenkin aina todelinen, jos koira tuodaan maahan väärillä tai puutteellisilla papereilla.

Ekinokokkia ei ole tavattu Suomessa ketuissa tai muissa villieläimissä. Jos näin kävisi, se voisi vaikuttaa myös marjastukseen ja sienestykseen, sillä tauti leviää myös ulosteiden välityksellä.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa hyvin harvinainen koiran syljessä oleva bakteeri,on vaarallinen . Minut näykkäisi naapurin noutaja viikoksi teho-osastolle.
Lisätietoja vaarallisuudesta hakusanoilla: Koiranpuremabakteeri tai Dogbite sepsis. Kaikkiin purennan jälkeen tapahtuviin terveyden muutoksiin on suhtauduttava hyvin vakavasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäis tuoda koira ulkomailta, kun meillä on täällä aivan tarpeeksi jo omia. Jonkin ääriharvinaisen rodun geenipohjan laajentamisen kyllä ymmärtää, mutta niillä yleensä on rokotukset ja loishäädöt kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image