Kotimaa

Mainos

HS: Tuontikoira voi levittää ihmiselle vaarallista loista, ekinokokki vaarantaisi myös marjastuksen

Suomeen tuodaan paljon koiria ulkomailta. Asiantuntija kehottaa huolehtimaan tauteihin liittyvät asiat kuntoon. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 1.11.2017 18:17
Kaleva

Suomeen tuotu koira saattaa kantaa mukanaan myyräekinokokkia, kertoo Helsingin Sanomat. Kyseessä on heisimato, jonka pääisäntiä ovat koirat ja punaketut.

Ekinokokki on tauti, joka voi siirtyä eläimestä ihmiseen ja päinvastoin. Se saattaa olla eläimessä oireeton, mutta ihmisen saadessa tartunnan, ekinokokki hakeutuu sisäelimiin ja alkaa muodostaa kystia. Pahimmillaan tauti johtaa ihmisen kuolemaan.

Koirien maahantuonti on Suomessa yleistynyt. Helsingin Sanomien haastattelema Eviran rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari sanoo, että ekinokokin riskiä vähätellään Suomessa.

Laki määrää, että tuontikoiralla pitää olla rokotus rabiesta vastaan sekä ekinokokkilääkitys.

– Mielestäni se on aika vähän. Suosittelen jokaiselle tuontikoiralle kunnon loishäätöä ja pesua, Viitasaari sanoo lehden haastattelussa.

Hän on harmissaan siitä, että varsinkin ekinokokin ehkäisyä vähätellään.

Asiantuntija muistuttaa, että tautia kantava koira saattaa olla täysin oireeton. Tautiriski on kuitenkin aina todelinen, jos koira tuodaan maahan väärillä tai puutteellisilla papereilla.

Ekinokokkia ei ole tavattu Suomessa ketuissa tai muissa villieläimissä. Jos näin kävisi, se voisi vaikuttaa myös marjastukseen ja sienestykseen, sillä tauti leviää myös ulosteiden välityksellä.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Suomessa hyvin harvinainen koiran syljessä oleva bakteeri,on vaarallinen . Minut näykkäisi naapurin noutaja viikoksi teho-osastolle.
Lisätietoja vaarallisuudesta hakusanoilla: Koiranpuremabakteeri tai Dogbite sepsis. Kaikkiin purennan jälkeen tapahtuviin terveyden muutoksiin on suhtauduttava hyvin vakavasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäis tuoda koira ulkomailta, kun meillä on täällä aivan tarpeeksi jo omia. Jonkin ääriharvinaisen rodun geenipohjan laajentamisen kyllä ymmärtää, mutta niillä yleensä on rokotukset ja loishäädöt kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
144
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image