Kotimaa

HS: Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä ra­ja­var­tioi­den avuksi

KUVA: Kimmo Rauatmaa
Kotimaa 25.2.2016 9:01 | Päivitetty 25.2.2016 9:25
STT, Kaleva

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on alettu pohtia aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartioiden apuna, kertoo Helsingin Sanomat.

Taustalla on huoli itärajan kautta Suomeen saapuvista pakolaisista. Lehden tietojen mukaan asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäministeriölle.

Toimenpide edellyttää lainmuutoksia, sillä nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Uhkana on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos turvapaikanhakijoita alkaa tulla koko rajan pituudelta.

– Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla, sanoo virkamieslähde HS:lle.

Maahanmuuttoryhmän puheenjohtajana toimii sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ryhmään kuuluvat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.). Valtiosihteerit toimivat tarvittaessa heidän sijaisinaan. Ministeriryhmän jäseninä ovat myös Anu Vehviläinen (kesk.), Juha Rehula (kesk.), Olli Rehn (kesk.), Hanna Mäntylä (ps.), Jari Lindström (ps.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Joku vihervasuri ihmisoikeusitkijä tämänkin ajatuksen tyrmää. Kaikki älykkäät ja toimivat ratkaisut ovat mahdottomia nykysuomessa. Ja kehitystä tukevat aivokuolleet poliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä tämä käyttöön. Saadaan nykyiset läskiperävarusmiehet terveen liikunnan pariin rajalinjaa skannaamaan. Samalla saadaan edes jollain tasolla uskottava rajavalvonta ennenkuin ensi kesänä pakolaislaumat tulevat läpi rajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Nyt nopeasti sitä lakimuutosta kehiin niin minullakin on mahdollisuus saada töitä ja vieläpä kaikille hyvään tarkoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tämäkin oli uutisankka! Eihän itärajalla ole mitään tarvetta lisämiehille! Naurettavaa hysterisointia. Nykyisetkin rajamiehet tyhjänpanttina kun venäläisillä ei ole rahaa matkustaa. Pakolaisia siellä ei todellekaan ole! Menkää vaikka katsomaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä lähden heti, jos pyytävät. Minkähän aseen ne antavat, vai pittääkö ottaa oma ase?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etköhän saa itse katkaista koivunrunkoa patukaksi. Ei Suomen päättäjiltä mitään aseita heru, sehän on suorastaan vaarallista jos apumiehille annetaan kättä pidempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nämä rajajääkärikomppanioiden ukot (varusmiehet ja reservit) ole suoraan sisäministeriön alaisuudessa ja näin ollen käytettävissä rajavartion apuna tilanteen vaatiessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minäkin ihmettelen miksi ei käytetä Rajavartioston omaa reserviä? Joka on vielä koulutettu rajavalvontaan. Ja on tottunut liikkumaan ja vartioimaan kovat piipussa, esim. Rajakoulun käyneet varusmiesjohtajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse lähettäisin mieluummin reservistä aikamiehiä, jotka ovat ehtineet hankkia elämänkokemusta muustakin kuin finnien puristelusta ja kiljun juonnista. Muutama varusmies sinne mukaan kaveriksi.

Saataisiin työttömille reserviläisille järkättyä samalla töitä. Jos on vara valtiolla ottaa lisälainaa turvapaikkaturistien elättämiseen, niin kyllä sitä rahaa on pakko löytyä myös kansallisen turvallisuuden ylläpitämiseen.

Enkä pitäisi huonona asiana sitäkään, jos kaupunkeihin pistettäisiin partioimaan asepukuiset, koulutetut reserviläispartiot, jotka voisivat taata turvallisuutta myös ns. kotirintamalla, esim. sotilaspoliisin roolissa. Olisi nimittäin turvallisuuden ja lainvalvonnan kannalta parasta, että sisäisestä turvallisuudesta vastaisivat viranomaiset, eikä huolestuneiden kansalaisten itse perustamat korpilakikomiteat. Nyt olisi aika herätellä reserviläisiä töihin. Jos poliitikot taas nukkuvat onnensa ohi, niin voi olla, ettei hyvä seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin sodan ja rauhan ero on osittain poistunut. Lainsäädäntö on joka tapauksessa saatettava ajan tasalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakia muutettava sassiin. Puolustusvoimien pitää tarvittaessa osallistua kansallisen turvallisuuden takaamisen, aseistettuna jos on tarvis. Eikös se nyt järjellä ajateltuna ole Puolustusvoimain päätoimialaa? On parempi varautua hyvin kuin katua sitä että jäätiin taas odottelemaan ja ihmettelemään.

Varusmiehet ovat palveluksessa joka tapauksessa. Varmasti moni työtön reserviläinen - itseni mukaan lukien - lähtee mielellään suojaamaan isänmaata, eikä olisi pahitteeksi jos valtio maksaisi sotilailleen jonkinlaista palkkaakin, niin saisi perheellekin hernekeittoa pöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuohon hommaan voisi nyt hyvissä ajoin kouluttaa jonkin kokoisen osaston. Ihan kouluttamatta tämä ei onnistu.
Vaikkei osastoa nyt tarvittaisikaan, kävisi kouluttaminen hyvänä harjoitteena vastaisen varalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä tuollaiset Suomen valtion viranomaisten välistä yhteistyötä ja avunantamista haittaavat lait romukoppaan! ON AIVAN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, että kun valtion viranomaisia poliisista, puolustusvoimista ja rajavartiolaitoksesta on vuosikausia vähennetty, niin ei ole sitten lainsäädännöllä edes varmistettu sitä, että valtion turvallisuudesta vastaavat viranomaiset saisivat tarvittaessa apua toiselta valtion viranomaiselta!!!???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä laki pitää saada pika vauhdilla läpi et on miehiä laittaa rajalle ku kevät tulee ja rajan yli rupee tuleen porukkkaa myös maastorajan läpi. Pitäähän isänmaata pystyä puolustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseistettuja varusmiehiä sekä reserviläisiä tehtäviin - ehkä? Mielestäni silti jos - tätä itärajan maahantulijoiden virtaa estämään aiotaan käyttää tuota konstia niin mitä hyötyy? Ei he silti saa tehdä mitään?
Paremmin auttaa se että maamme poliitikot nyt - selväsanaisesti - sanovat Moskovan suuntaan että tänne ei tule yksikään ilman viisumeita tai muuten koko Suomen ja Venäjän rajaliikenne pannaan pysäyksiin! Vain tämä viesti auttaa venäläisille ,ei se auta että rajalla on ukkoja seisoskelemassa toimettomina. Toimettomina koska ei he oikeasti ei saa tehdä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotettu asia. Rauhattomat rajat vaativat kovia toimia päättäjiltämme. Lintukoto ajattelu ei enää toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai varusmiehiä voi käyttää tällaiseen aitoon toimintaan aidolla kalustolla. Käytetäänhän varusmiehiä kasarmialueidenkin vartioinnissa seistettuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virka-apua suunnitellaan pyydettäväksi puolustusvoimilta, mutta ko. ministerityöryhmässä ei ole mukana puolustusministeriä. Ettei taas tulisi tietokatkoksia, joihin presidentin pitää taas puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoon vastuuseen joutuvat varusmiehet. Mielummin käyttäisin reserviläisiä ja aikuisia miehiä, kun pojan kloppeja. On nimittäin aina vaara, että kun nuorelle kaverille antaa pysyn. Niin siinä voi sattua monenmoista. Muuten kyllä kannatan aloitetta. Raja pitää turvata kaikenmaailman vapaamatkustajilta. Mitä rajoilla tekee, jos niitä nuin vain ylitellään? Koko Shengen on vitsi, ite en oo koskaan päässy ees Viroon ilman passia. Nyt matkataan mihin vaan ilman mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image