Kotimaa

HS: Pääministeri Sipilä haluaa yhdistää eduskunta- ja eurovaalit

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että vaalein yhdistäminen helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.
Kotimaa 13.3.2018 4:00 | Päivitetty 13.3.2018 6:20
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kannattaa ensi vuoden eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämistä, kertoo Helsingin Sanomat. Hänen mukaansa yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.

Eduskunta- ja europarlamenttivaalit on määrä järjestää lähekkäin ensi vuoden keväällä. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa, europarlamenttivaalit touko-kesäkuussa.

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä on ehdotettu useaan otteeseen viime vuosina. Hallituspuolueista kokoomus ja sininen tulevaisuus ovat jo ilmoittaneet kannattavansa vaalien yhdistämistä.

Seuraavan kerran Suomessa on määrä järjestää vaalit lokakuussa, kun toimintansa myöhemmin aloittavien maakuntien valtuustoja valitaan. Maakuntavaalien järjestäminen riippuu kuitenkin vielä siitä, hyväksyykö eduskunta sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait ennen kesätaukoa.

Sipilä lähtee itse ehdolle maakuntavaaleihin.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Kyllä pitää olla viisas mies kun tuon hokas voi herttileidi sentään nyt saa kulkea rinta rottingilla loppuun asti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta tuon asian toeajahan on oulunseudulta, niin ei sitä voi paljoa vaatia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurovaalit ei vain kiinnosta, niillä vaaleilla kun ei ole Suomelle mitään merkitystä. Vaikutusvaltaa ne vaalit eivät tuo yhtään lisää, valitaanpa sinne ketä tahansa.
Maakuntavaalit ovat lisää byrokratia synnyttävät vaalit ja niihin en tule osallistumaan millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää tämä valtakunnan kärkipoliitikkojenkin hinku istua kahdellakin pallilla ja kahdella eri tasolla. Kuinka ihmeessä jonkin ministerinä toimivan politiikon aika voi riittää sekä maan- että maakunnan hallituksiin. Jo nyt pelkästään maan hallituksessa toimiminen on ontuvaa ja jos sitä rasitetaan vielä maakuntahallituksen tehtävillä, ontuvat tehtävien hoito molemmissa. Hinku vallankäyttöön näyttää olevan hirmuinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, juu pistetään vaan kaikki vaalit yhteen pötköön samoilla ehdokkailla myös, ainakin mahdollisuudet tulla valituksi kasvaa ja jos tulee valituksi jokaiseen vaaliin, vedetään sitten hatusta mihin mennään tai joudutaan, helppoa kuin mikä.
Mitäpä se haittaa vaikka samat naamat ehdokkaina, sillä kansalaisten muisti tunnetusti lyhyt, ainakin jos poliitikolta kysytään,... vai oliko se toisin päin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän kommentit osoittavat jälleen kerran kuinka irti hän on kansalaisten ajattelusta. Vaaliähky ei ole se syy eurovaalien vähäiseen äänestysprosenttiin. Syy on se, että ihmisiä ei kiinnosta eurovaalit. Eivät ne kiinnosta kansalaisia muissakaan EU -maissa. Kaikille on yksi ja hailee kuka siellä EU parlamentissa istuu kahvittelemassa. Meitä kiinnostaa omat eduskuntavaalit enemmän.
Sveitsissä jäsjestetään sitovia kansanäänestyksiä usein, eikä vaaliähkystä ole tietoakaan. Ihmiset haluavat ottaa kantaa omiin asioihinsa, ja poliitikot kuuntelevat äänestäjiään. Sveitissä poliitikoille ei anneta mandaattia tehdä mitä vain. Sveitsissä poliitikot ovat kansanedustajia eli he edustavat kansaa ja kansan tahtoa sekä toimivat sen mukaisesti. Suomalaisessa "demokratiassa" asia on päinvastoin. Eduskuntaan ja hallitukseen päästyään poliitikot lopettavat kansan kuuntelemisen ja kansanvalta muuttuu mielivallaksi. Suomalainen poliitikko ei todellakaan tunne olevansa kansanpalvelija. Miten tässä näin kävi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä vähemmän kiinnostaa maakuntavaalit, kuten koko maakuntauudistus, joka on aivan turha sekä kasvattavat vain kuluja. Mutta pitäähän se jostakin saada noille eduskunnasta putoamassa oleville "kansanedustajille" suojatyöpaikat. Kuluista viis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta silloinhan Väyrynen ei voi joka toinen päivä kääntää takkia miettiessään mistä saa parhaat päivärahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ehdolla maakuntavaaleihin. Mutta jääviyskysymykset tulisi vielä selventää puoluekantaan katsomatta. Voiko sama henkilö olla yhtä aikaa mukana: valtioneuvostossa, eduskunnassa, maakuntavaltuustossa, kunnanvaltuustossa. Pääministerille tuossa ketjussa tulisi kolme neljästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HEILLÄ KAIKILLA ON NIIN MUKAVAA

Meillä naureskellaan vallankäyttöä demokratiavajaissa valtioissa. Heitellään vitsiä yli sadan prosentin kannatuksesta ja äänestysprosenttikin ylittää usein sadan rajan.

Meillä huippu-politiikan yksiköstä lähtee ehdolle maakuntaan useampikin kokelas. Nyt meilläkin saadaan kannatusprosentit melkein sataan, kun lasketaan kaikki äänet eduskunta-, maakunta-, ja kunnallisvaalit, meillekin tulee valtiovallan masinoima huippu-päätöksiä tekevä yksikkö. Vai tulisiko siitä lopullisesti kolmikko. Onneksi meillä on toistaiseksi demokratia.

Jääviyteen ei pelkoa. Seerumi on siihen keksitty, se on huumori. Meitä rupee naurattaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksikö, että saataisiin porukka äänestämään myös eurovaaleissa. Ne kun ei oikein tahdo kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tule ähkyä kun maakuntavaaleja ei tule. Tulee ennenaikaiset eduskuntavaalit ja Juha, smurffit ja muut kepulaiset saavat kenkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

47
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
30
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
24
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
19
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
17
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
17
Kunnat maksoivat palkkoja väärin perustein vuosien ajan – maksettavaksi lankeava summa voi olla yli 10 miljoonaa euroa
15
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa länsituuli muuttuu voimakkaaksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image