Kotimaa

Hovi hylkäsi syytteet kuo­le­man­tuot­ta­muk­ses­ta Talvivaarassa

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut Talvivaaran kaivosalueella sattuneen kuolintapauksen tuomiota. Arkistokuva.
Kotimaa 20.3.2017 13:07 | Päivitetty 20.3.2017 13:46
Susanna Kemppainen

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut merkittävästi Talvivaaran kaivosalueella sattuneen kuolintapauksen tuomiota.

Kaivosalueen työntekijä kuoli helmikuussa 2012, kun hän sai näytteenottokierroksella suuren annoksen rikkivetyä.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa 2015 Talvivaara Sotkamo Oy:n osastopäällikön ja käyttöpäällikön työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta 80 päiväsakkoon.

Hovioikeus on muuttanut tuomiota siten, että kuolemantuottamusta koskevat syytteet on hylätty. Kaksikko on tuomittu vain työturvallisuusrikoksesta, josta he ovat saaneet 40 päiväsakon rangaistuksen. Toinen heistä joutuu maksamaan 1800 euroa, toinen 1160 euroa.

Vaarallisten alueiden eristämisessä puutteita

Talvivaaran kaivosalueella sattui alkuvuodesta 2012 useita kaasuvuotoja ja siellä havaittiin korkeita pitoisuuksia rikkivetyä.

Rikkivety on väritön, erittäin myrkyllinen, erittäin helposti syttyvä ja ympäristölle vaarallinen kaasu. Työntekijä kuoli rikkivetymyrkytykseen.

Talvivaara oli eristänyt vaaralliset alueet herkästi katkeavilla muovisilla varoitusnauhoilla. Varoitusnauhat olivat paikallaan vielä useita viikkoja sen jälkeen, kun eristämisen tarve oli lakannut. Eristämisen syy jäi työntekijöille usein epäselväksi.

Tämä johti siihen, että työntekijät suhtautuivat varoitusnauhoihin välinpitämättömästi ja kulkivat usein eristettyjen alueiden läpi. Hovioikeuden mielestä terveydelle vaarallinen alue olisi pitänyt eristää sekä varoitusnauhoilla että turvamerkeillä, jotka ilmaisevat eristämisen syyn.

Hovioikeuden mielestä Talvivaarassa ei myöskään tiedotettu tarpeeksi rikkivetyvuodoista.  Työntekijöille oli epäselvää, milloin heidän pitäisi ilmoittaa havaituista haitta- ja vaaratekijöistä. Käytössä oli niin sanottu vuoropäiväkirja, jonka käyttöä ei oltu ohjeistettu eikä sitä valvottu.

Hovioikeuden mukaan vuoropäiväkirjaan saattoi jäädä merkitsemättä olennaisia tietoja työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä tai työntekijät eivät lukeneet niitä.

Työntekijä ei välttämättä saanut tietoa edellisissä vuoroissa havaituista haitta- ja vaaratekijöistä. Myös henkilökohtaisten suojavälineiden käytön ohjeistus ja valvonta oli riittämätöntä ja sattumavaraista.

Näistä syistä hovioikeus tuomitsi osastopäällikön ja käyttöpäällikön työsuojelurikoksesta. Sen mielestä rikos oli omiaan aiheuttamaan varsin vakavaa vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle.

Oikeus ei ollut yksimielinen

Kuolemantuottamusta koskeva syyte sen sijaan kaatui.

Hovioikeuden mielestä maaliskuussa 2012 sattunut rikkivetyvuoto johtui teknisesti eri syistä kuin aiemmat vuodot ja se oli yllättävä, äkillinen ja ennalta arvaamaton.

Hovioikeus katsoo, että surmansa saanut oli kokenut työntekijä ja hän oli tietoinen sekä vaarasta että suojavälineiden käytöstä. Jostain syystä hän ei kuitenkaan käyttänyt suojavälineitä eli niin sanottua monikaasuhaistelijaa ja hätäpoistumislaitetta lähtiessään yksin näytteenottokierrokselle.

Tuomioistuin otti huomioon tapahtuman ennalta-arvaamattomuuden, työntekijän oman myötävaikutuksen ja työnantajan valvontavastuun jakautumisen.

”Kuolemaan johtanut onnettomuus olisi todennäköisesti tapahtunut siitä riippumatta, ovatko osastopäällikkö ja käyttöpäällikkö toimineet huolellisesti”, oikeus totesi.

Hovioikeus ei ollut ratkaisusta yksimielinen vaan se joutui äänestämään siitä. Yksi hovioikeuden kolmesta tuomarista olisi pysyttänyt käräjäoikeuden ratkaisun ennallaan. Hänen mielestään syytettyjen huolimaton menettely suojavälineiden käytön valvonnassa aiheutti työntekijän kuoleman.

MAINOS

Kommentoi

Molemmat olisi pitänyt tuomita vankilaan , ja kunnon korvauksiin. Tässä sen viimeistään näkee , ettei suomalaisella duunarilla ole minkäänlaista suojaa , ja johdolla mitään vastuuta , kunhan vain tuotto saadaan maksimoitua. Olen itsekin huomannut sen töissä !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aina nämä rikolliset pääsevät liian pienillä tuomioilla? Miksi on näin? Ihmishenki on suunnattoman arvokas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitan että olisko "ylhäältä" tullut määräys että ketään ei saa tuomita. Melkein touhu kuin Chilen hiilikaivoksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuuden aloilla on nykyään niin tiukat turvallisuussäännöt, että henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttämättä jättäminen on jo taitolaji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bioliutuksella ei mitään tekemistä metallien saostamisen kanssa rikkivedyllä, kannattaisiko pikkisen ottaa selvää, ennen kuin kirjoittelee mitä sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei hoi ja hulinaa! Juuri noin kansa ymmärtää päätöksen:
Isot armahdetaan ja pienet tuomitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole työntekijän henki kallis niin se työnantajakin sanoo :"Tulijoita on"!.... "Jos et sinä tee hommia tulee joku joka tekee ...
Työssä on kuollut mielestäni paljon nykyään ihmisiä juurikin sen turvallisuus ohjeita oikaisemalla säästösyistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyyhän se työtekijälläkin olla jokin vastuu. ei työnantaja jouda joka hetki nenää pyyhkimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ensin suorastaan opetetaan ja totutetaan työntekijät siihen, ettei varoituksilla, suojanauhoilla ym. ole mitään merkitystä, ja annetaan piupaut työsuojelumääräyksille, niin ei voi odottaa, että työntekijät pysyisivät varpaillaan kaasuvuotojen vuoksi. Koko ajanko olisi pitänyt kulkea mittari mukana ja naamari naamalla?? Törkeää ja pitkäaikaista välinpitämättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on nännit ja muutkin näppylät! Työn antajahan ne rajat asettaa ja myös sen että, noudatetaanko niitä vai jätetäänkö omaan arvoonsa ;D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image