Kotimaa

Hoi­to­suo­si­tus­ten tekijöillä kytköksiä lää­ke­teol­li­suu­teen – Onko tässä seuraava ”vaa­li­ra­ha­ko­hu”?

Enimmillään käypä hoito -suositusten tekijällä on ollut jopa kolmekymmentä sidonnaisuutta lääketeollisuuteen. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 23.5.2015 6:00
Katja Kärki

Suomalaisten lääkäreiden työtä ohjaavat Käypä hoito -suositukset. Suosituksia tekevät eri lääketieteen alojen asiantuntijat, ja monilla näitä hoitosuosituksia tekevillä on paljon yhteyksiä lääkealan yrityksiin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Jaakko Salonen keräsi muutama vuosi sitten yli sadan Käypä hoito -suosituksen laatijoiden sidonnaisuudet. Salonen havaitsi, että yhdellä suositusten tekijällä on enimmillään yli 30 sidonnaisuutta, ja näistä suurin osa oli lääkeyhtiöihin. Sidonnaisuuksia ovat muun muassa luentopalkkiot ja maksetut matkat kongresseihin.

Lääketeollisuus myös maksaa ja järjestää lääkäreiden täydennyskoulutusta. Tämä napanuora pitää katkaista, sanoo psykologi Aku Kopakkala, joka arvostelee hoitosuosituksia perjantaina julkaistussa kirjassaan Masennus – Suuri serotoniinihuijaus.

Kopakkala irtisanottiin vuosi sitten työstään Mehiläisen kuntoutusjohtajana, kun hän oli ollut mukana masennuslääkkeitä kriittisesti käsitelleessä Ylen MOT-ohjelmassa.

– On hyvin erikoinen tilanne, että lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. Lääketeollisuus ei sinänsä tee hyvää eikä pahaa, se tekee rahaa ja pyrkii tuottamaan voittoa. On lääketeollisuuden etu, että lääkärit määräävät paljon lääkkeitä, Kopakkala sanoo.

Sidonnaisuudet ovat ongelma

Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on Kopakkalan tavoin vaatinut, että kansallisten hoitosuositusten laatijoilla ei saisi olla merkittäviä sidonnaisuuksia – etenkään kaupallisia.

Järvisen mukaan asiantuntijoiden sidonnaisuudet ovat merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, eikä suomalainen terveydenhuolto ole sille immuuni.

– On hyvin epäilyttävää, jos kansallisista hoitosuosituksista päättävät tahot, joilla on merkittäviä taloudellisia kytköksiä lääketeollisuuteen. Suomessa jostain syystä kuvitellaan, että sidonnaisuudet ovat ongelma vain muualla mutta ei meillä.
Käypä hoito -suositusten tekijöiden sidonnaisuuksien hyväksymistä on perusteltu sillä, että työryhmien lääketieteellinen taso laskisi, jos niissä ei olisi kaikkia parhaita voimia mukana.

Järvisen mukaan tämä on kestämätön perustelu.

– On eri asia, kuka valmistelee päätökset ja kuka tekee ne. Valmistelussa tarvitaan lääketieteellisen alan tuntemusta, mutta päätöksenteossa ei. Päätösten pitäisi olla puolueettomien näytönarvioinnin asiantuntijoiden työtä.

Järvisen mukaan sidonnaisuuksissa on pohjimmiltaan kyse siitä, mihin suomalaisten verorahoja terveydenhuollossa käytetään: Käytetäänkö niitä hoitoihin, joista oikeasti on hyötyä vai hoitoihin, jotka hyödyttävät lääketeollisuutta?

– Suomalaisessa lääkärikunnassa ei ymmärrettävästi haluta keskustella asiasta. Ainoa keino muuttaa tilanne on se, että kansalaiset havahtuvat ja alkavat vaatia muutosta.

Tilannetta voi Järvisen mukaan verrata poliitikkojen vaalirahakohuun.

– Kun luottamus menee, sitä on hyvin vaikea saada takaisin. Meidän lääkäreiden tulee olla ensisijaisesti vastuussa potilaillemme ja olla heidän asiallaan, ei kenenkään muiden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Totta tuo.. mulla on tahdistimen säädön jälkeen syötetty vaan enemmän lääkkeitä, ennen oli asetettu 70, nyt 80 ja päälle tuli aamulla otettavaksi uusi lääke, ja alkuillasta toinen. Mitähän pointtia siinäkin oli, musta oli parempi, kun se oli säädetty siihen 70 eikä tarvinnut syödä kahta lääkettä lisää per pv.. pitää kysyä lääkäriltä (kardiologi) perustelut tähän omaan tilanteeseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. " Tällä Aku Kopakkalan väitteellä ei ole pohjaa. On totta, että monet koulutustilaisuudet ovat taloudellisesti helpompia järjestää, kun mukana on lääke-esitteliljöiden ständit erillisessä tilassa, josta ne maksavat. Toki osallistumismaksutkin silti ovat kolminumeroisia lukuja. Luentosalien anti on kuitenkin täysin lääketieteellisellä pohjalla, ja luennoitsijat alansa arvostettuja asiantuntijoita. Tällä ei ole tekemistä lääketeollisuuden kanssa mitenkään, lääkkeitä käsitellä kauppanimillä tai tarkoitushakuisesti ja jokainen luennoitsija esittää myös sidonnaisuutensa. Siitäkin huolimatta, että yleisö kyllä tietää, mistä noissa "sidonnaisuuksissa" on kyse: asiantuntijatehtävistä, kuten vaikkapa lääketieteellisestä luennosta. - Väliajoilla voi sitten keskustella kollegoiden lisäksi erilaisten lääkkeiden ja laitteiden valmistajien kanssa ja saa tietää, mitä sillä rintamalla tapahtuu. Lääke on lääkärin työkalu ja olisi täysin moraalitonta, jos hän ei kuulisi lainkaan mitä valmistaja tuotteestaan ja sen vaikutusmekanismeista kertoo. Jos lääke lunastaa lupaukset, se saattaa jäädä markkinoille. Ellei, se poistuu. Ensisijaiset kriteerit lääkkeen määräämiselle ovat lääketieteellinen tieto tautien patogeneesistä ja miten niihin voidaan vaikuttaa parhaiten sekä omat ja kollegojen käyttökokemukset. Korruptio sijaitsee aivan muualla kuin lääkärien koulutuksissa. Jos haluatte välttämättä heikentää sitä ja samalla hoidon tasoa, niin jatkakaa tätä disinformaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämän puheenvuoron taustalla joku nuorehko lääkärinalku, jolle ei maailma ole vielä avautunut?

Lääkkeet eivät ole tietenkään ole kaikki oletusarvoisesti pahasta, mutta lääketeollisuus on tästä huolimatta yksin korruptuneimpia aloja ja sen lonkerot kyllä tasan tarkkaan ylettyvät myös käypähoitosuositusten laatioihin. Lääketeollisuuden korruptuneisuuuden ei tarvitse alkaa edes väittelemään, koska kaikki merkittävät lääketehtaat maksavat järkyttäviä summia jo pelkästään erilaisista paljastuneista törkeistä väärinkäytöksistä. Ja he tekevät sen tietäen, että ne ovat puhtaita markkinointia kustannuksia.

Alkuun jokaisen lääkärin pitäisi lukea riippumattoman Cochrane säätiön Peter Gøtzsche:n kirja "Lääketeollisuus ja järjestäytynyt rikollisuus".

Puoleetonta tutkimusta tehdään lääkkeistä liian vähän. Usein lääkkeiden teho perustuu pelkästään lääketehtaiden itsensä rahoittamiin tutkimuksiin. On tutkitusti todistettu, että lääketehtaiden rahoittamat tutkimukset päätyvät huomattavasti useammin osoittamaan positiviisia tuloksia lääkken kannalta, verrattuna puolueettoman tahon teettämään tutkimukseen.

Käypähoitosuositustenlaatijat ovat merkittävä markkinointi kohde lääkefirmoille, koska niillä on merkittävä vaikutus lääkkeiden määräämiseen. Jotta voisimme luottaa puolueettomiin käypähoitosuositukseen, pitäisi käypähoitosuositusten laatioiden sidonnaisuudet olla pyöreä 0. On naiivia kuvitella, että jollei tätä asiaa pyritä mitenkään suitsemaan, että asiat menisivät parempaan suuntaan.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta ne ovat myös iso ongelma. Lääkkeet ovat hieman tilastointi tavasta riippuen 3. yleisin kuolin syy maailmassa. Kelatkaahan sitä.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta monia lääkkeitä syödään aivan liikaa, kuten masennuslääkket, joiden vaikutuksen tiedetään olevan placebon tasoa. Samoin Statiineja tyrkytetään terveille ihmisille ja happosalpaajia syötetään jatkuvina kuureina, vaikka niiden tiedetään lisäävän vatsalaukun syövän riskiä.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt viitsisi vouhkaamisen ja kohu-uutisoinnin sijaan hieman tutustua noihin suosituksiin, niin huomaisi, että moneen asiaan suositellaan mm. liikuntaa ja ruokavalion muuttamista. Lääkäri ei ensisijaisesti määräisi esim. 2 tyypin diabeetikolle tai lievästä verenpaineesta kärsivälle lääkkeitä, vaan suosittelee potilasta syömään terveellisesti ja liikkumaan. Se on vaan aika harvoin, kun näitäkin uutisia pöyristyneenä ja tuohtuneena kauhisteleva kansalainen todellisuudessa itse viitsii ottaa vastuuta omasta terveydestään ja lähteä lenkille ja syödä porkkanaa.

Kun yleisimpien "flunssien" yms. osalta hoitosuosituksessa käsketään olemaan määräämättä antibioottia virustautiin, mutuileva kansalainen sitä silti itse vaatimalla vaatii, koska omasta mielestään luulee tietävänsä paremmin.

Kun lääkäri ei määrää laiskalle läskille "mulla on se kilppari" -tyypille lääkettä, niin taas on lääkäri ihan paska ja huono.

Koittakaa nyt kansalaiset päättää on ne lääkärit paskoja kun määrää lääkkeitä vai paskoja kun ei määrää lääkkeitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole mikään lintukoto. Pahimpia korruptoituneita ja "hyvä veli" järjestöjen pyörittäjiä ovat lääkärit ja lakimiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyyppi-esimrkki suomalaisestya korruptiosta , lääkärit työskentelevät aamupäivät julkisella sekstorilla suorittaen asiakashankintaa omille yksityisvastaanotoilleen , johon riennetään iltapäivällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi otsikossa viitataan vaalirahakohuun, vaikka kysymys ei ole ollenkaan sellaisesta!? Taas meitä lukijoita juksataan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä kutsutaan korruptioksi. Suomi, maailman vähiten korruptoitunein maa. Kiertoilmaisuja keksitään aina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sidonnaisuudet näkyvät jokaikisen käypä hoito-suosituksen lopussa, sieltä voi itse kukainenkin käydä lukemassa paljonko niitä sidonnaisuuksia loppuviimeksi suositusten laatijoilta löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ikään kuin asia on nyt vasta tullut esiin. Käypä hoito-suosituksissa on ollut iät sidonnaisuudet kohta ihan siinä lopussa. Opettele lukemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen lääkkeen syöjä voi ja kannattaakin lääkäriltä kysyä perustelut lääkkeiden käytölle. Kopakkalan näkee lääkkeiden käytön vain bisneksenä. Hän viittaa, ettei lääkkeiden käyttö perustu tieteeseen?! Ymmärrän kyllä, että täytyyhän kirjalle saada julkisuutta ja sitä kautta myyntiä, mutta huh huh!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vaan on myös niin, että sellainen, jota ei ole koskaan pyydetty luennoimaan tutkimastaan aiheesta tai mistään muustakaan, tuskin on kovinkaan suuri guru alallaan ja muiden kollegoiden arvostama. Mitään ei-lääketehtaiden-rahoja ei ole olemassakaan, eivätkä veronmaksajat tutkimusta maksa. Vaihtoehto on mennä vanhalla lääkearsenaalilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

psoriaatikkona on pakko käyttää rasvoja ettei olis niin kamalan näkönen ja sairaalassa käydä joskus valohoitoja lääkärin kautta mutta itse ajattelen ettei terve ihminen tarvitse lääkkeitä ja selvitä mahollisimman vähillä lääkkeillä jos mahdollista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö lääkkeiden määräämisestä turhaan ollut juttua Intiasta, johon useat kommentoivat että ompa hullua. Tosin täsmälleen samoja piirteitä turhien lääkkeiden määräämisessä löytyy kyllä viljalti täälläkin. Länsimaissa uusin villitys on syöttää lääkkeitä kuvitteellisille riskiryhmille varalta, jotta mahdolliset sairastumiset vältettäisiin. Ongelmana vain on se, että rima laitetaan niin alas että pian me kaikki kuulumme johonkin riskiryhmään ja vaikka olemme terveitä syömme lääkkeitä varalta ja lääkefirmat käärivät miljardeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet miehet, nuoretkin, suorastaan vaativat saada esimerkiksi potenssilääkkeitä. Lääkärinkö on syy? Monet ihmiset ovat valmiita maksamaan tutkimattomista hivenaineista ja ns vaihtoehtolääketieteen homeopaattisista tuotteista kovia hintoja (lääkärit eivät niitä yleensä määräile, paitsi muutama hurahtanut, lääkäriliitosta erotettu hihhuli). Käypähoitosuositukset perustuvat luotettaviin tieteellisiin tutkimuksiin ja suositusten laatijoina on suuri joukko alansa parhaita asiantuntijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret lääkäri ovat sinisilmäisiä, uskovat ja uskottava kaikki, vanhemmat rutinoituneita. Itse on etsittävä tietoja ja pidettävä puoliaan, sitä enemmän, mitä vakavampi sairaus todettu. Sanoo: turhista CT-kuvauksista ja yhdestä turhasta sytostaattien aloituksesta itsensä pelastanut...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ravintosuositukset laatii Fogelholmit jne. sekä itä-suomen yliopisto. Rahoitus tulee elintarviketeollisuudelta. Käypähoitosuositukset kuten mainittu. Yllättyikö joku? Minä en, olen tiennyt tämän kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Tällaista se Venäjä saa sotimisellaan ja pullistelullaan aikaan, muidenkin pitää varautua sen mahdolliseen agressioon. Lue lisää...
IRVIN

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image