Kotimaa

Hoitaja johtaa harvoin lääkäriä

Oulussa ei voisi syntyä samanlaista kohua kuin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, kertoo pehmytkudoskirurgian vastuualueen johtaja Heikki Wiik. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 30.3.2014 8:25
Heli Väyrynen

Hoitaja ei pääsisi lääketieteellisen vastuu- tai tulosalueen johtajaksi Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

”Se ei olisi sairaalan tämänhetkisen hallintosäännön mukaista”, kertoo OYSin pehmytkudoskirurgian vastuualueen johtaja Heikki Wiik.

Tampereen yliopistollisen sairaalan toimialuejohtajan sijaiseksi valittiin ylihoitaja. Viisi lääkäriä irtisanoutui ja asiasta nousi kohu, minkä jälkeen valittu ylihoitaja luopui paikasta.

”Uskon, että valinta on ollut TAYSin johtosäännön mukainen, mutta OYSissa tämäntyyppisten vastuu- ja tulosaluejohtajien sijaiset voivat olla vain lääkäreitä”, Wiik jatkaa.

Hoitajataustaiset henkilöt ovat aliedustettuina sairaaloiden ylemmän tason johtotehtävissä, harmittelee Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää.

Lue lisää 30.03.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Noh , kunhan aikaa kuluu ja lääkärit huomaavat etteivät hoitajat uhkaa heidän piirileikkejään , tietysti status voi laskea ja sehän
on noissa hommissa aika tärkeä osa viran hoitamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaaloissa pitäisi olla ammattijohtajat. Lääkärin koulutus ei anna mitään johtajuusvalmiuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lääkärien pitäisi päättää kuka heitä johtaa. Lääkäri on ammattinimike toimenkuvineen. Johtajat ovat ihan erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkkisi kertoo myös vastauksen: ken vastuun kantaa (niin silloin saa päättää myös johtajansa. Ei tosin muutoin kuin irtisanoutumalla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen kommentin perusteella näkee, että ymmärrys lääkärin ja hoitajan työstä sekä sairaaloiden toiminnasta puuttuu. Itseäni ei ajatus hoitajasta esimiehenä häiritse, kunhan hän on vain tarpeeksi korkealla tasolla. Lähiesimiehekseni en hoitajaa tai esim. insinööriä, juristia tai ekonomia hyväksyisi. Tästähän esim. TAYS:n jutussa on ollut kyse: vastuualuejohtaja vaikuttaa hyvinkin tiiviisti alaistensa käytännön työhön. Tämä pitää ymmärtää. Kyse ei ole mistään yleisjohtamisesta, kuten esimerkiksi sairaalan pyörittämisessä on.
Lähimmän esimiehen olla seillainen, jolta voin kysyä neuvoa esimerkiksi lääketieteellisissä asioissa. Miten ihmeessä DI- tai juristikoulutus antaa tähän valmiudet?

Moni kritisoi, vastoin parempaa tietoa, että lääkärikoulutus ei anna valmiutta johtamiseen. Mutta ei se myöskään poissulje sitä, että lääkäri ei voisi olla hyvä johtaja. Asiaa on myös tutkittu: lääkärivetoiset sairaalat toimivat paremmin kuin muut, nämä tutkimukset voi jokainen halutessaan tarkistaa. Uskoisin, että hoitajataustainen ihminen voi sairaalan johdossa pärjätä yhtä hyvin, kuten myös DI/insinööri tai ekonomi, mutta heidän koulutuksensa ei anna tähän yhtään sen enempää valmiutta kuin lääkärikoulutuskaan. Päinvastoin.
Mutta ymmärtäkää se, että TAYS:n johtajakiistassa ei ole ollut kyse sairaalan johtamisesta vaan lähiesiimiehen valinnasta. Ruohonjuuritasolla pitää johtajan jo osatakin jotakin substanssista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon olen korkeasti koulutettujen kanssa töitä tehnyt, mutta missään muualla kuin sairaalassa (OYS) en ole törmännyt niin lapselliseen hovikulttuuriin ja perusteettomaan hierarkiaan ja oman aseman teennäiseen pönkittämiseen. Olin aivan pöyristynyt, kun kuulin, miten esim erikoislääkärit kokevat kehityskeskustelut uhkana, vaikka ne ovat kaikissa moderneissa työpaikoissa normaalia kanssakäymistä ja etu niin työntekijälle kuin työnantajallekin. Samalla sekunnilla tajusin, miten paljon sairaalassa väistämättä tuhlataan resursseja näihin muinaisiin valtarakenteisiin, joista lääkärit eivät suostu luopumaan järjen edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä, että voidakseen johtaa, johtajalla on periaatteessa oltava henkilökuntansa luottamus. Tästä olettamuksesta seuraa, että henkilöstön pitäisi voida valita johtajansa tai ainakin vaikuttaa johtajavalintaan. Taustavaikuttimina voi olla halu turvata omaan asemaan, työn sisältöihin, etuisuuksiin tms. liittyviä tekijöitä. Tampereella lääkärit äänestivät irtisanoutumalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu juttu. Kaksi johtamisen amatööriä riiteelee osamattomuuksistaan.

Johtaminen on oma amattialansa. Johtajaksi ammattilainen hoitamisen hommia järkeistämään.
Lääkärit ja hoitajat omiin ammattitehtäviinsä - hoitotöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auktoriteettiongelmainen lääkärikunta, ainakin kellokkain osa sitä, alkaa olla jo melkoinen rasite terveydenhuollolle. Ainutlaatuinen asema, ammattisuoja ja muut edut, jotka menevät aina potilaan, siis kansalaisen, edun edelle, ei riittää vaan sen lisäksi nipotetaan hallintokuvioilla. Häntä heiluttaa koiraa siihen malliin että jotakin tarttis tehdä, jotta terveydenhuolto saataisiin kehittymään jälleen oikeaan suuntaan eli palvelemaan veronmaksajia. Tämä lienee turha toive, päättäjistä ei näytä olevan muuhun kuin kauhistelemaan hoitojonoja vuodesta toiseen. Siis jonoja, joista heidän ei tarvitse nauttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, että lääkärinkoulutus tekee automaattisesti johtajan? Hah. Olen sitä mieltä, että koulutuksen johtamiseen saaneet yleisjohtajat johtamaan työtä, tehkööt lääkärit ja hoitajat sitä koulutustaan vastaavaa ammattia. Miksi on lääkäri- ja hoitajapula? Olisi todella remontin paikka koko alalle. Kaikki hallinnollinen työ pois lääkäreiltä ja hoitajilta. Ihan sama, vaikka työyhteisö on sairaala, se on vain organisaatio, jolla on omat erityispiirteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä sellainenkin ryhmä johtamassa asioita kuin ammattipoliitikot. Jälki on myös sen mukaista. Jos johtajalla ei ole konkreettista tuntumaa ja käsitystä työstä jota hän johtaa - no, koeta päätellä itse. Persoonakysymykset ovat asia erikseen, pyrkyryys ja styrangin siemen voi asua niin herrassa kuin narrissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian pointtihan on siinä, että jos hoitajataustaiset aukaisevat pandoran lippaan tulemalla puolet pienemmällä palkalla näihin virkoihin niin sen jälkeen suomen kovapalkkaisinta ammattiryhmän edustajia ei oteta niihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ookkonä aatellu, antaako hoitajakoulutus edes sen vertaa pätevyyttä johtaa mitään kun lisensiaattitasoinen lääkärikoulutus? Lääkärit ovat oman alansa asiantuntijoita. Voihan sinne johtamaan laittaa säästösyistä vaikka metrin pätkän rautatiekiskoa, mutta liekö tulos kovin hyvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen hoitaja on ylihoitaja ammattinimikkeeltään. Hän on toiminut kyseisen toimialajohtajan lomittajana 10 edellistä
vuotta. Mikä hänestä tekee nyt vähemmän osaavan siihen?
Ylihoitaja on myös väitellyt tohtori.
Tampereella vain auktoriteettiongelmia.
Suomessa on tälläkin hetkellä lukemattomia työpaikkoja missä alaisena toimii ammattimaisempi ihminen.
Asian voisi kertoa helpommin siten että esim. Finnairin johtajan ei tarvitse osata lentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse Finnairin johtajan osatakaan lentää, mutta eihän myöskään opasta lentäjiä siinä, että miten heidän pitäisi työtänsä tehdä. Tämän tason johdosta (eli nk. operatiivinen johto) TAYS:n riidassa on ollut kyse. Vertauksesi ei ole onnistunut. Armeijan ylipäällikkö on presidentti, mutta ei kai hänkään opasta ammattisotilaita työn teossa? Ymmärrätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin terveyskeskuksissa puhelinvaihteen hoitaja määrää sen kenet päästää lääkärille, kenet hylkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä terv.keskuksessa se hoitaja joka vastaa puhelimeen päästää hoitoon ne potilaat joptka lääkäri on luvannut päästettäväksi. Me hoirajat hoitaisimme kaikki mutta lääkärit eivät ota vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtoiko TAYSin hoitajataustaisen johtajan valinta olla edes TAYSin omien sääntöjen mukainen valinta?

Lehdissä on mainittu, että TAYSin "hoitajajohtaja" joutui hyväksyttämään monenlaisia ratkaisujaan lääkäreillä eli "alaisillaan", koska omat valtuudet ja osaaminen eivät päätöksentekoon riittäneet johtuen juuri hoitajataustasta.

Sopii kysyä mikä "johtaja" sellainen on, joka ei voi itse tehdä päätöksiä vaan joutuu hakemaan ratkaisuilleen siunauksen "alaisiltaan"?

Vaikuttaisi täten, että TAYSissakin on johtajasijainen valittu vastoin heidän omaa johtosääntöään tai sitten TAYSin johtosääntö on melko erikoinen tekele salliessaan tälläisen sotkun.

Pitäisi myös kyetä reilusti myöntämään, että lääkärikoulutus on eri koulutus kuin hoitajakoulutus, eikä alemmuudentuntoisesti pitää jonain "tasa-arvokysymyksenä" tai "ihmisoikeusloukkauksena" sitä, että hoitajakoulutuksen omaavat henkilöt valitaan sitä koulutusta vaativiin virkoihin ja tehtäviin, ja lääkärikoulutuksen saaneet vastaavasti tämän koulutuksen vaativiin tehtäviin.

Tehy tässä jupakassa omiin silmiini näyttäytyy naurettavana kiukuttelijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

124
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
60
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
39
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
30
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
28
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
25
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
20
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image