Kotimaa

Hir­si­ra­ken­nus­ten suosio kasvaa – valtaosa teol­li­suu­des­ta Pohjois-Pohjanmaalla

Nykyaikaista hirsirakentamista edustava Pudasjärven hirsikoulu avattiin elokuussa 2016. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 17.7.2017 6:56
Anniina Rimpiläinen

Julkisia hirsirakennuksia ei toistaiseksi ole Suomessa vielä paljon, mutta ne ovat lisääntymään päin, kertoo Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori Janne Pihlajaniemi.

Oulun yliopistolla on käynnissä Moderni hirsikaupunki -niminen tutkimushanke, jossa kehitetään uutta hirsiarkkitehtuuria ja kartoitetaan hirsirakentamiseen liittyviä mielikuvia.

– Hirren kysyntä on kasvamaan päin. Sen suurin valtti on yksinkertaisuus, Pihlajaniemi kertoo.

Uuden hankkeen keskeinen tavoite on lisätä hirsirakentamista ja tukea Pohjois-Pohjanmaan elinkeinoelämää. Valtaosa hirsiteollisuudesta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

– 80 prosenttia hirsitaloteollisuudesta sijaitsee Pohjois-Suomessa. Kiinnostus hirsitaloja kohtaan on ollut jo pitkään kasvussa, toteaa hankkeessa mukana oleva Kuusamo Hirsitalot Oy:n markkinointipäällikkö Harri Mäkelä.

Lue lisää 17.07.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Hirsitalo ja sahanpurutalo ovat varmoja valintoja.
Sahanpurutalon voi tehdä nykyisinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä se hirsiseinä vielä kaikkea pelasta, pitää älytä tehdä tuulettuva alapohja eli niin sanottu rossipohja. Ja kun vielä vinttiä ei rakenneta niin ilma kiertää myös sisäkaton päällä. Sis'lle ei sitten mitään konnellisia ilman liikutuksia. Selkeä hatjakatto ja jonkunmittaiset räystäät ja pihamaille kallistukset talosta poispäin . Olen asunut sellaisessa talossa joka oli rakennettu joskus 1800 luvun puolivälissä ja ei ollut mitään ongelmia sisäilman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakensin kelosta mökin rossipohjalle 80 luvulla. Suosittelen koska pienet vesivahingotkin kuivuvat eikä hometta ole esiintynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka julkinen valta onnistuisi rakentamaan homehtumattomia puukouluja, kun se ei ole onnistunut edes kovin hyvin rakentamaan betonista homehtumattomia kouluja? Nykyisillä energiansäästömääräyksillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs, kun rakennus imee kosteutta maasta? Voisiko nykyisinkin tehdä sen rossipohjan, säästyisi rakennukset alapohjan kautta tulevalta kosteudelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaisi olla tolkumpaa kun tehtäisiin liimapuusta elementtejä. Lämmöneristystasot saataisiin korkeammalle ja rakenteessa olisi vähemmän saumoja. Puun hyvät ominaisuudet samat lamellihirressä kuin elementissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakensin suurista pyöröhirsistä kesäpaikan meren saareen lähes 50 v sitten korkeille pilareille.
On kuin uusi nytkin ja ainoa paikka, jossa kuka tahansa nukkuu hyvin..
Naapuri ammattimies teki laudoista ym. mökin vuosikymmeniä myöhemmin. Tuli hometta ja nyt rakentaa poikansa hirsimökkiä viereen pilareille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi jotkut osaa rakentaa terveitä taloja (ja muustakin kuin hirrestä). Kesämökkinä ok, mutta en halua asua hirsitalossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai valtaosa Pohjois-Pohjanmaalla.. Kuuluuko Pudasjärvi ja Kuusamo tätä nykyä Pohjois-Pohjanmaahan"? Siellähän(Koillismaaksi aluetta kyllä on kutsuttu aiemmin..) taitaa olla aikaslailla sitä kuuluisaa hirsitalojen valmistusta.. Paljonko Oulun talous-alueella on eli sitähän Pohjois-Pohjanmaa lähinnä tarkoittaa, eikö???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh Koillismaatahan ei VIRALLISESTI ole olemassa. Se on Reino Rinteen aikanaan keksimä nimitys jota myöskin Kalle Päätalo käytti romaaneissaan. Joten kyllä Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo kuuluu virallisesti Pohjois-Pohjanmaahan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuuluuko Pudasjärvi ja Kuusamo tätä nykyä Pohjois-Pohjanmaahan"?"
Kyllä kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan. Koillismaa on yksi em. maakunnan alue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Pohjanmaa on vanha Oulun lääni miinus Kainuun maakunta ja Keski-Pohjanmaahan kuluvat alueet. Ei mitään tekemistä Oulun taloudellisen vaikutuksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykypäivän tiiveysvaatimukset eivät mene hirsitaloissa läheskään läpi. Siksipä näissä onkin niin hyvä asua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image