Kotimaa

Hal­li­tus­pe­lis­sä on vielä kaikki avoinna

Kotimaa 11.6.2018 18:48
STT

Viikonlopun puoluekokouksissa ladeltiin varovaisia ehtoja pitäen kaikki ovet avoinna hallitusneuvotteluihin

Kolmikolla tiukka kisa - kaikki hallituspohjat vielä mahdollisia

Kaavailut seuraavasta hallituspohjasta saivat vauhtia viikonloppuna, kun suuret hallituspuolueet keskusta ja kokoomus pitivät puoluekokouksiaan. Molemmista kuultiin kritiikkiä ja haastamista gallupien johdossa olevaa oppositiopuolue SDP:tä kohtaan, vaikka samalla korostettiin yhteistyön mahdollisuutta ja varottiin latomasta liian tiukkoja ehtoja hallitusyhteistyölle.

Tampereen yliopiston professori Tapio Raunio luonnehtii kuultuja ehtoja ja kritiikkiä melko varovaisiksi.

–  Puolueet eivät halua mitenkään sulkea itseään hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan kaikki yhteistyöakselit ovat ainakin periaatteessa mahdollisia, sillä kolme suurinta puoluetta ovat kannatuskyselyissä lähes virhemarginaalin sisällä.

–  Kaikille kolmelle puolueelle ihan realistinen ja oikeastaan ainoa mahdollinen tavoite on lähteä tavoittelemaan suurimman puolueen ja pääministerin paikkaa seuraavissa vaaleissa.

Jokisipilä näkee SDP:llä nyt strategisen pohdinnan paikan: lähteäkö vaaleihin itsevarmalla asenteella luottaen siihen, että ykköspaikka tulee ja SDP pääsee valitsemaan hallituskumppaninsa, vai diplomaattisemmalla linjalla, joka mahdollistaisi hallitukseen pääsyn kakkosen tai kolmosen paikalta.

–  Tilanne olisi huomattavasti helpompi, jos SDP:n ero seuraavina tuleviin puolueisiin olisi muutaman prosenttiyksikön suurempi.

Peittoaako "yksi insinööri-Juha" Rinteen esiintymisessä?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaihtoi Sotkamon puoluekokouksessa pääministerisilinterin puoluejohtajalippikseen ja esitteli "sitä rennompaa Juhaa" muun muassa nikkaroimansa neliapilan kanssa.

Jokisipilän mukaan Sipilän esiintymisessä näkyi se, että pääministerinä puolueen kentän hoitamiseen ei jää aikaa.

–  Hän halusi osoittaa, että hän on edelleen se sama autotallissa nikkaroiva insinööri, yksi insinööri-Juha muiden joukossa.

Temppu vetosi omiin Sotkamossa, mutta kysymys kuuluu, vakuuttaako se laajemmankin yleisön useamman pääministerivuoden jälkeen.

Raunio sanoo, että jos vaaleihin todella mennään hyvin pienillä marginaaleilla, paineet kasautuvat entistä kovemmin puoluejohtajille – miten he esimerkiksi pärjäävät keskeisissä televisioväittelyissä.

–  Tässä kohtaa varmaan suurimmat paineet ovat SDP:n Antti Rinteellä, koska hän on aikaisempien vaalien yhteydessä saanut aika paljon kritiikkiä esiintymisestään, Raunio sanoo.

Sinetöikö sote keskustan ja kokoomuksen kohtalon?

Sote- ja maakuntauudistus on pannut keskustan ja kokoomuksen välit tiukille, ja molemmat puolueet voivat joutua vielä maksamaan siitä poliittisesti.

Jokisipilä näkee uudistuksen kompuroinnin rassaavan keskustaa enemmän kuin kokoomusta.

–  Alkuperäinen ajatus oli, että maakuntavaalit olisi ehditty käydä hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja, jolloin keskustalla olisi ollut työnäyte valmiina eduskuntavaalikampanjaa ajatellen. Olisi ollut keskustalle äärimmäisen hyvä ponnahduslauta eduskuntavaalikampanjointiin, kun he olisivat voineet sanoa että me saimme maakunnat aikaiseksi.

Raunio huomauttaa, että vaikka sote saataisiinkin maaliin, se on tietynlainen "epämukava kompromissi" ja siinä mielessä rasite molemmille puolueille.

–  Valinnanvapaus ei selvästikään osaa keskustan kannattajista miellytä, ja maakuntahallinto taas on varmaankin aika suurelle osalle kokoomusväestä hankala nieltäväksi.

MAINOS

Kommentoi

Ei tosiaan kannata vielä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vaaleihin vielä aikaa ja keskusta nousee kisaan mukaan. Kyllä pohjoissuomalaisena pelottaa sinipuna-vaihtoehto, silloin tulee kylmää kyytiä näille lakeuksille ja selkosille. Tietty muisti on lyhyt, mutta näinhän siinä on tahtonut käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image