Kotimaa

"Hallitus uhkaa laittaa nuoret ikuiselle koeajalle, jääkylmää vettä niskaan" - oppositio ryöpyttää hallitusta, Orpo varoitti talouskasvun hiipumisesta

Kotimaa 17.4.2018 14:30 | Päivitetty 17.4.2018 17:09
STT

Oppositiopuolueet eivät hevin niele hallituksen vakuutteluja siitä, että tuloerot eivät kasva ja eriarvoistuminen vähenee. Opposition mielestä hallitus jatkoi kehysriihessä eriarvoistavaa politiikkaansa, vaikka muuta väittää. Oppositio on huolissaan erityisesti nuorista ja niistä väestönosista, jotka eivät esimerkiksi kykene työllistymään.

- Sipilän hallitus on itse kasvattanut eriarvoisuutta yli 700 miljoonan euron leikkauksilla. Nyt hallitus palauttaa 50 miljoonaa euroa ja juhlii itseään eriarvoisuuden sankarina. Tämä ei eriarvoisuutta poista. Tämä on leikkaamista ja ihmisten sumuttamista, arvosteli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinteen mielestä hallitus on tullut tunnetuksi jännitteiden synnyttämisestä työmarkkinoille ja ylimielisestä suhtautumisesta palkansaajiin, olivatpa he työssä tai työttöminä.

- Pakkolait, lomarahaleikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, aktiivimalliksi kutsuttu passivointimalli. Ihmiset luulivat, että tämä olisi riittänyt, mutta mitä vielä. Nyt heikennetään erityisesti naisten ja nuorten työehtoja ja irtisanomissuojaa. Hallitus uhkaa laittaa nuoret ikuiselle koeajalle.

Vihreiden Touko Aalto arvosteli hallituksen kitsautta tuoda helpotusta niiden elämään, joilta se on leikannut eniten.

- Kun taloudessa menee paremmin, pitäisi antaa ensin niille takaisin, joilta on huonojen päivien aikana leikattu eniten. Kyse on arvovalinnoista, Aalto sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson moitti ryhmäpuheessaan hallituksen kaataneen kehysriihessä jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan.

Oppositio oli varsin yksimielinen myös siitä, että perhevapaauudistus tarvitaan, vaikka hallitus ei näytä kykenevän sitä toteuttamaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti kaikkien hallituksen toimien tähtäävän vain siihen, että nuoret pääsevät työnsyrjään kiinni. Työntekijän oikeudesta pidetään huolta, hän vakuutti.

- Ei oppivelvollisuusiän nostaminen tuo yhtään työpaikkaa lisää, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on työmatkalla Tukholmassa eikä osallistu keskusteluun.

Orpo varoitti talouskasvun hiipumisesta

Keskustelun alkajaisiksi Orpo varoitti, että talouskasvu hiipuu alle kahden prosentin jo vuonna 2020. Tästä syystä menoja ei paisuteta, tehtyjä sopeutuspäätöksiä ei pureta eikä hallituksen valmistelemia uudistuksia jätetä tekemättä, ministeri perusteli, kun eduskunta aloitti keskustelun Suomen talouden näkymistä seuraavalle neljälle vuodelle.

- Olen tarkoituksella kuvannut teille 2020-luvun Suomen haasteita, sillä nuo vuodet ovat juuri edessämme, Orpo sanoi.

Vuodesta 2021 lähtien velanotto kääntyy uudelleen kasvuun puolustusvoimien hävittäjähankintojen vuoksi. Orpon mukaan ilman näitä puolustusvoimien hankintoja valtiontalous olisi lähellä tasapainoa 2020-luvulla.

Valtiovarainministeriö arvioi perjantaina julkaistussa ennusteessaan, että hallituksen keskeiset talouspolitiikan tavoitteet ovat toteutumassa.

Suomen talouskasvu yltää tänä vuonna 2,6 prosenttiin, ensi vuonnakin talous kasvaa yli kahden prosentin verran. Työllisiä on 90 000 enemmän kuin silloin, kun hallitus aloitti.

Oppositio on kritisoitunut hallituksen politiikkaa eriarvoistavaksi ja tuloeroja kasvattavaksi. Orpo sanoi, että tuloerot kasvavat enää vain hyvin lievästi tai eivät lainkaan, kun työllisyys- ja käyttäytymisvaikutukset otetaan huomioon.

MAINOS

Kommentoi

Kuka näitä äänestää. Onko suomen äänioikeutetuista yli 40% kaikki mulle heti tänne firmailijoita ,toimitusjohtajia tai Kimi Räikkösiä. Vai olemmeko vaan tyhmiä ja uskomme kuuluvamme rikkaimpaan 1% joiden kuuluu saada... enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunta vaalit tulee . käyttäkää se mahdollisuus äänestää. Muuten tämä sama eriarvoistaminen/ leikkaus linja jatkuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on avoimesti ilmoittanut tavoitteekseen tuloerojen kasvattamisen. Ristiriitaisesti poliittista peliä pelaten ilmoittaa kuitenkin tavoitteena olevan myös eriarvoistumisen vähentämisen ja hyvinvointi-Suomen kehittämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koskaan on sellainen kausi, jolloin taloutta voidaan elvyttää. Palkkojen korotuksia tai leikkausten perumisia meikäläisen on turha odotella. Mutta onneksi suuryritysten johtajien palkat ovat nouseet siihen tahtiin, että n. 48 työntekijän palkkaa voitaisiin maksaa tämän yhden ihmisen palkalla. Mielestäni tässä ei ole mitään järkeä. Sillä niin pätevää henkilöä tuskin on olemassakaan, että on tällaisen jättipalkkansa veroinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Orpon arviointi yhtä vahvalla pohjalla kuin oli aiemmat - nythän pitäisi olla laskukausi tai korkeintaan 0.1 %:n kasvu. Pitäisi siis supistaa,sopeuttaa,optimoida,priorisoida,tehostaa - mutta leikkauksiahan nämä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verohelpotusten unohtaminen hyväosaisille ja lisää leikkauksia vähävaraisille ja katso, hallituksen tavoitteet täyttyvät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
6:09
Hengityssuoja pitää pölyn loitolla – nenäkannu, silmätipat ja vilkasliikenteisten väylien välttäminen auttavat myös
5:47
Pohjois-Korean Kim ja Etelä-Korean Moon tapaavat perjantaina Koreoiden rajalla
5:18
Ranskan Macron uskoo, että Trump saattaa jättää Iranin ydinohjelmasopimuksen
5:00
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
5:00
Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset
2:39
Amnesty syyttää Turkkia järjestelmällisestä kansalaisyhteiskunnan hajottamisesta - toisinajattelu pantu ahtaalle vallankaappausyrityksen jälkeen, sanoo raportti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image