Kotimaa

Mainos

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hii­li­ja­lan­jäl­ken­sä - autoilussa suositaan sähköä ja kaasua, lämmityksessä lämpöpumppua

Kotimaa 14.9.2017 13:58 | Päivitetty 14.9.2017 15:41
STT

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Hallituksen ilmastosuunnitelman mukaan tämä vaatii toimia etenkin liikkumisessa, asumisessa ja syömisessä.

- Tämä on kampanjointia ja kannustamista, ei pakkotoimia. Siinä on iso ero, sanoi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Tiilikaiselta kysyttiin, miksi kuluttajalta vaaditaan enemmän kuin valtiolta. Valtio on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä 39 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

- Meillä on mitä moninaisempia haasteita tälläkin hetkellä, joissa kuluttaja tai yritys voi antaa sitoumuksensa päästöjen alentamiseksi. Olen itsekin muistaakseni sellaisen antanut, että kohtuullisen tiukalla aikataululla päästöt puolitetaan. Tämä on tapa tehdä toimista konkreettista, Tiilikainen sanoi.

Tänään hyväksytty keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Se koskee päästökaupan ulkopuolista sektoria eli liikennettä, rakennusten lämmitystä, jätehuoltoa ja maataloutta.

Päästövähennysten varaa eniten liikenteessä

Parhaat mahdollisuudet vähentää päästöjä ovat liikenteessä, joka aiheuttaa nyt noin viidenneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Ilmastosuunnitelmassa edistetään kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Niitä tukevat hankkeet olisivat suunnitelman mukaan etusijalla kaupunkien liikennesuunnittelussa ja hankkeiden rahoituksessa.

Autoissa suositaan sähkö- ja kaasuautoja. Vanhoja autoja halutaan muuttaa kaasulla tai etanolilla käyviksi, ja autokauppiaiden halutaan esittelevän asiakkaille vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

Myös rakennusten lämmittäminen öljyllä aiheuttaa runsaasti päästöjä. Tiilikaisen mukaan tästä syystä valtio luopuu öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä.

- Kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan, ministeri sanoi.

Yksityisiä ihmisiä kannustetaan muun muassa verotuksella valitsemaan lämmitykseen vaikkapa lämpöpumpun.

Myös pellettien ja klapien puhdasta polttoa edistetään. Ilmastosuunnitelman mukaan ihmisiä valistetaan puhtaasta puunpoltosta ja laitteita parannetaan esimerkiksi kehittämällä tuotestandardi.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Meilläkö on maakaasua ihan omasta takaa? Vai tulisiko se sittenkin Venäjältä. Naurattaa tuo tyhmien ihmisten Venäjän vastaisuus, kun me olemme riippuvaisia Venäjän energiavaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajan sähkökäyttöisellä autolla, niin se on hyvä asia. Jos lämmitän taloani sähköllä, se on huono asia. Ja mistä muuten otetaan sähköä siihen sähköautoon? No seinästäpä tietenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt vaan poistettaisiin autovero. Vanhat jopa ilman katalysaattoria olevat kotterot voitaisiin näin vaihtaa uudempiin vähemmän kuluttaviin ja turvallisempiin autoihin.

Bensan kulutus on kuitenkin laskusuunnassa jos vertaa noin 17 vuoden takaista tilannetta nykyhetkeen eli pientä mutta liian hidasta parantumista on tapahtunut.

Nythän verotus ohjaa ajamaan vanhalla saastuttavalla autolla. Aika nurinkurinen tilanne siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen suomalainen, asun kerrostaloyksiössä, en omista autoa, mitä ihmettä pitää vielä tehdä?Panenko patterit posi päältä vai katkaisenko sähkön pääkatkaisijasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksin Intian päästöt kasvavat vuodessa enemmän kuin koko Suomen vuoden päästöt. Ei sillä että eikö tupruttamista voisi vähentää, mutta suolessa tämä tarkoittaa törkeää kansalaisten rahastamista ja suoranaista kusettamista, ympäristönsuojelun varjolla. Kaivokset ja muut pääoman lellikit saavat sotkea kokonaisia maakuntia ja järviä ilman mitään kuluja, mutta kansalaiselta viedään mahdollisuus liikkua ja lämmittää asuntoaan. Tuohoamme tällä omat sisämarkkinat jotka ovat 60% BKTsta. Kellää ei kohta riitä rahat kuin pakolliseen, kun rahat varatetaan maan ulkopuolelle keinottelemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvinopeusrajoitukset käyttöön kesäksi. Siitä lähtee 10% liikenteen päästöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image