Kotimaa

Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle: soinilaiset muo­dos­tai­si­vat oman edus­kun­ta­ryh­män

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa käydään todennäköisesti europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (vas.) ja kulttuuriministeri Sampo Terhon kesken. Arkistokuva. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 3.6.2017 5:00
Lauri Nurmi

Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa.

Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.

Näin voitaisiin toimia, jos Jussi Halla-aho valitaan viikon kuluttua Jyväskylässä perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuore LM-kysely vahvistaa, että Halla-aho saattaa voittaa äänestyksessä Sampo Terhon.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, kokoomus todennäköisesti ilmoittaa, että se ei tee hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Halla-aholla on vuodelta 2012 tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on nykyisen kokoomuksen johdolle ja eduskuntaryhmälle liikaa.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina LM:lle, että kokoomus ei suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Kokoomuksen siirron jälkeen pääministeri Juha Sipilän olisi muutettava hallituspohjaa.

Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta. Sipilän hallitus voisi helposti jatkaa työskentelyään, koska keskustalla on 49 ja kokoomuksella 37 kansanedustajaa. Koossa olisi valmis enemmistöhallitus, jonka toimintakykyä Sipilä saattaisi vahvistaa kristillisdemokraateilla ja RKP:llä tai jommallakummalla.

Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa on käyty keskusteluja hallitukseen tulemisesta, mutta soinilais-terholaisen eduskuntaryhmän irtautuessa halla-aholaisista pienempiä puolueita ei välttämättä tarvittaisi hallitukseen lainkaan.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu  puheenjohtajavalinnassa. Halla-aholaiset ovat ryhmässä vahva vähemmistö. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa eli suurin osa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Merta sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei ole valinnut suosikkiaan.

Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Timo Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa.

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon voiton jälkeen ryhmänä kokonaan oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallituksen riveihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Minusta tuo toinen vaihtoehto ei ole vaihtoehto.
Ihan vain siksi että vaaleissa äänestetään puolueita eikä siten olisi kovin soveliasta että äänestämästäni henkilöstä tulisikin toisen puolueen jäsen vaalien jälkeen.
Siksi toisekseen. Halla aho on ollut ps pitkään. Mistä moinen jeesustelu yhtäkkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy nostaa lakkia tuolle Halla-Aholle hänen esiintymisestään mediassa tämän Hillotolppa-sakin vihellyksen jälkeen. Suurin uhka tälle maalle ja kansalle näyttää olevan ministerisakki joka surutta vetää rahat pois kansalaisten lompakoista omiin ja kaverien ylihyvinvointiin.
Persut voi hyvinkin olla voittajapuolue ensi vaaleissa. Äänestän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hallelujaa. Hallituksessa on ollut valmiina suunnitekma jolla perussuomalaiset puolueena hajoitetaan jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi? Ja Soini kokoaa uuden ryhmän jonka Sipilä ottaa *uuteen* hallitukseensa. Ja Soini jatkaa ulkoministerinä? Pöyristyttävä peustuslakia ja demokratiaa kunnioittamaton manööveri sotilasvallankumouksen tapaan. Sipilähän ilmoitti hallituksensa eroavan kun se ei voinut olla samassa hallituksessa Halla-ahon kanssa. Puheenjohtaja äänestyksessä perussuomalaisten enemmistö valitsi Halla-ahon puheenjohtajaksi. Nyt Soini sanoo Halla-aho:laisten kaapanneen vallan? Voiko keskustapuolueen kannatajat hyväksyä tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heitteles kirjoittaja ens lauantain lottonumerot, niin hyvin tämä skenaario osui oikeaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko mitenkään tälläinen ei persu vaikuttaa äänestykseen, äänestäisin hallaa ihan periaatteesta.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ketkähän tässä nyt ovat niitä suvaitsemattomia ja yhteistyökyvyttömiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Halla-aho voittaa koska se ravistaisi tämän hetken poliittista tilannetta jossa hallitus ei saa mitään järkeviä uudistuksia aikaiseksi. Tiää sitä olisi uusi hallitus sen parempi mutta nykyinenkään tilanne ei ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terho on kokoomuksen ja keskustan talutusnuorassa,mitään ei saa aikaan ja Soini määrää ja sanelee mitä tehdä!
Ehdottomasti Jussi Halla-aho saatava puolueen johtoon niin kurssi kääntyy nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut kommentoijat täällä eivät tunnu ymmärtävän, että esim Kokoomuksella on täysi oikeus kieltäytyä hallitusyhteistyöstä PS:n kanssa, jos puolueen johtoon tulisi Halla-aho. Soini itse aikoinaan sanoi, ettei PS ikimaailmassa voisi olla samassa hallituksessa Vihreiden kanssa, koska puolueet ovat kaikissa mahdollisissa asioissa täysin eri linjoilla. Halla-ahon johtama PS olisi jotain aivan muuta kuin Soinin (ja ehkä myös Terhon) johtama PS. Ymmärrän hyvin miksi Kokoomus ja luultavasti myös Keskusta sanoisivat Halla-aholle: Kiitos ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on silloin rasistisen kokoomuksen ongelma eikä PS:n, kokoomus pois hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yhteistyöstä, niin silloin Kokoomus lähtee hallituksesta. Hommahan on ihan yksinkertainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Kokoomuksen pitänyt olla suvaitsevainen puolue? Ai niin, suvaitsevaisia ollaan silloin, kun mielipiteet noudattavat omaa maailmankatsomusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Halla-aho kelpaa kokoomukselle niin sitten tarvitaan uusi hallitus maahan. Olisikin todella hyvä jos vihervasurit joutuisivat nyt ottamaan vastuun kun seuraaviin vaaleihin on vielä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edessä on hallituksen hajoaminen omaan mahdottomuuteensa ja uudet vaalit pikimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

6:20
Vesi on ollut Pohjois-Pohjanmaalla viimeksi yhtä vähissä vuonna 2006 – peltoja kuivuus kurittaa vähemmän kuin etelässä
6:01
Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava – pelkkä rangaistusasteikon koventaminen yläpäästä ei muuta rangaistuskäytäntöä
6:00
Suomi palaa pikavauhtia arkeen, mutta maahan on jäämässä ulkomaisia toimittajia – "Meiltä kysytään odotetuista aiheista"
5:36
Trump Fox Newsilla: Putinin mukaan suurin ongelma maittemme välillä on Venäjä-tutkinta
1:47
Putin kiersi Fox Newsin kysymyksen, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi venäjää
1:18
CNN: USA:n senaatti haluaa ilmaista uskovansa Venäjän sekaantuneen vaaleihin
1:01
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ottaa kantaa Pussy Riotin kohteluun ja Politkovskajan murhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

301 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image