Kotimaa

Gustav Hägglund: Venäjää turha käännyttää

Kotimaa 21.8.2014 6:18
STT,

Venäjää on turha ärsyttää oppimestaria leikkimällä, katsoo entinen Puolustusvoimien komentaja kenraali Gustav Hägglund.

Hägglund muistuttaa tuoreessa kirjassaan Rauhan utopia (Docendo), että Venäjän perimään kuuluu vahva keskusjohto, valtion edun asettaminen yksilön oikeuksien edelle, johdon päämääriä edistävä oikeuslaitos ja kritiikin tukahduttaminen. Venäjään kannattaa hänen mielestään suhtautua viileästi bisneskumppanina.

– Meidän on turha lähteä heitä käännyttämään. Sillä ei olisi mitään muuta vaikutusta kuin suhteidemme huononeminen, Hägglund kirjoittaa.

Hägglundin mielestä maailmanparantajan paineita voisi mieluummin purkaa Afrikassa, jossa on paljon enemmän parannettavaa kuin Venäjällä.

– Eihän Venäjällä sentään silvota miljoonien naisien sukuelimiä, pakoteta lapsia sotilaiksi, kivitetä homoja hengiltä, harrasteta joukkoraiskausta eikä etnistä puhdistusta kuten Afrikassa.

Hägglund arvioi kirjassaan, että Naton jäsenyys johtaisi Suomen oman puolustuksen alasajoon, kun maanpuolustustahto korvautuisi liittolaisuskolla. Hänen mukaansa näin on käynyt muissakin Nato-maissa.

Hägglundin mukaan Suomen vahvaan reserviin perustuva puolustus on nykyisin Euroopassa suurvaltasarjaa, eikä häviä oman maan puolustuksessa Britannialle, Ranskalle tai Saksalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Kyllä se on poijat siilä lailla, että Hägglund tietää niistä sota- asioista, sekä Natosta enemmän, kuin yksikään tämän lehden lukija. Kenraalin kanssa oli täysin samoilla linjoilla Maanpuolustuskorkea koulun Dosentti Arto Nokkala, joten nämä miehet tietävät ko. asiasta ememmän kuin me kansalaiset. Heidän tietämyksensä ei ole sitä "mutu" teoriaa, vaan faktaa!
Näiden koksuräksyjen mielipiteillä ja asian tuntevuudella ei ole mitään painoarvoa myöskään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moraali, miksei puhuta moraalista, Venäjällä ei ole sitä. Kaikki historiassa ilman moraalia olevat ovat kaatuneet, niin tulee käymään myös Venäjälle, kaikkea valehtelemista, tappamista ja varastamista ei tarvitse, eikä voi sietää. Olen ollut siellä paljon ja tiedän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos Venäjää ei käännytetä demokraattiseksi oikeusvaltioksi, se on ennenpitkää ja kerta toisensa jälkeen tulossa rajan yli, puuttumassa pienten naapurimaiden asioihin, polkemassa ihmisoikeuksia rajojensa sisällä, tuhoamassa ympäristöä. Pitää kuitenkin lähteä siitä oletuksesta, että venäläiset eivät ole loputtoman tyhmiä ja lopulta tajuavat, että kaikki edellämainittu ei ole heidän omaksi parhaakseen kuten Putinilainen propaganda on saanut heidät joukkopsykoottisesti uskomaan. Narsistisesta johtajasta koituu lopulta myös venäläisille niin suuri riesa, että sen on vaihdettava valtaa Ukrainan tyyliin. Johtajan sanoman kannatus hiipuu, kun ihmisten arkipäivä käy sietämättömäksi johtajan asettamien "vastapakotteiden" takia.
Kenrali ei tietenkään halua käyttää maanpuolustukseen muuta kuin sotilaallisa keinoja eikä "käännyttää" vihollista muuten kuin asellisesti rajalta...siihen imperialistinen putinismi lopulta johtaa.Se ei ole vältettävissä nöyristelemällä.
PS kyllä monet vähemmistöryhmät ovat vapaata riistaa Venäjällä.Viranomaiset eivät puutu järjestelmälliseen vainoamiseen eli sillä on valtiojohdon siunaus ...monesti siinä lähtee vainotulta henki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kenraalin pää on pehmennyt noin sitten työajan? Sopisi mennä katsomaan ja kuuntelemaan meidän urhojen kuntoisuutta armeijassa. Jos kavereista puolet on toimintaan kelvottomia, joko terveydellisistä syistä tai muuten vaan laiskuuttaan, niin näilläkö se kenraali aikoo puolustuksemme hoitaa. On melkoista aliarvioimista puhua Nato tuohon sävyyn, onko venäläinen hyökännyt johonkin Natomaahan? Hän hankki meille vihollisia myös virolaisista noilla puheillaan, mutta onpahan sitten virolaisia helpompi ampua tähän suuntaan, jonka he myös tekevät Natosotilaina ja puolustavat omaa maataan, heillä kun on kokemuksia niistä ihanista neuvostoajoista. Meidän Natovastustajat pitää panna sitten eturiviin ottamaan vastaan itärajan takaa tulevat iskut, kun ei parempi turva kelpaa. Sitten hän ihmettelee, miksi Ruotsi ei ota meitä vakavasti puolustusasioissa, kun ruotsalaiset tietävät itse kuuluvansa Natoon sinä päivänä, kun itäraja "vuotaa". He ovat vain sen verran fiksuja, etteivät kehtaa suoraan suomalaistolloille sitä kertoa ja kun he eivät rivienvälistäkään sitä ymmärrä. Putinia ei pysäytä mikään, kun on Krim annettu ihan noin vain ja kohta ollaan ottamassa meiltäkin alueita lisää, mitä ei ole vielä onnistuttu mukamas mökkitontteina ostamaan. Venäjä pitää pannakin täydelliseen eristykseen, kun he itse kertoivat haastatteluissa pärjäävänsä omilla tuotteillaan. Vitsiksi se sopii, vai mitä kertovat lisääntyneet ostosreissut Suomeen? Me kuulumme Venäjän ns. etupiiriin, joten siinäpä tietoa eikä luuloa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paha ei poistu sillä, että pistämme silmät kiinni ja väitämme, että pahuutta ei ole oelmassakaan. Pahuus etenee kun hyvät ihmiset vaikenevat. Meidän presidenttimme,presidentti ja rauhannobelisti Ahtisaari ja Niinistö sekä pääministerimme ja puolustusministerimme ovat NATOON liittymisen kannalla. Heillä on viimeisimmät tiedot nykytilanteesta, turha sitä on sotilalta kysyä joka tietää vain sotimisesta. Puolueettomuuspolitiikan tie on nykytilanteessa ajanut meidät umpikujaan: Rajanaapurinamme on sotilaallinen suurvalta, joka ei epäröi käyttää asevoimaa ulkopolitiikkansa välineenä naapurikansojensa alistamiseen (vrt. Ukraina).

Edellä kerrottuun viitaten, Suomen ja suomalaisten omaan etuun viitaten ehdotan ja vetoan, että haemme Suomen Naton jäsenmaaksi mahdollisimman pian. Jäsenyys Natossa suojaisi meitä Venäjän harjoittamaa voimapolitiikkaa vastaan. Yksin emme Venäjälle pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Putin voi varastaa Krimin, niin mikä estää varastamasta Suomeakin? Jos Putin voi käydä valloitussotaa Itä-Ukrainassa, niin mikä estää saman sodan Suomessakin? Kyllä kenraalin pitäisi ymmärtää enemmän kuin mitä nyt suustaan - kynästään päästelee. Suosittelen ajattelua kenraalillle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuti näin! Suomen pitää saada myös Naton turva, kuten suurin osa, yli 90 prosenttia eurooppalaisistakin on saanut!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa olisi sanonut tätä kun aikoinaan oli Puolustusvoimien komentajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina pitänyt kenraali Hägglundia suorapuheisena tolkun miehenä. Tämä uutinen vahvistaa käsityksiäni hänestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä otti ja ryösti juuri Ukrainalta koko Krimlin niemimaan . Ukrainan puolueettomuus oli yhtä tyhjän kanssa.

Puolueettomalta Georgialta venäjä ryösti kaksi palasta 2008, kun hyökkäsi sinne tankeillaan.

Sama homma oli puolueettoman Suomen kohdalla 1930-luvulla. Itänaapuri ryösti meiltä Karjalan, Petsamon, toisen käsivarren, osia Kuusamosta ja Sallasta sekä ulkosaaristoa. Puolueettomuus on yhtä tyhjän kanssa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo nyt aika selkeä juttu ole jos suurin osa Krimiläisistä on venäläistaustaisia. Jos se alue jollekin kuuluu, niin eiköhän Venäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten oli siellä Karjalassa? Petsamossa? Sallassa? Kuusamossa? Suurin osa venäläisiä, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nykyään sotia käydä pelkällä reservin määrällä, kuten 50 vuotta sitten Hägglundin saadessa sotilaskoulutustaan. Suomen puolustusbudjetti ja sitä myöten kaluston ja varustuksen määrä ja laatu on pilipaliluokkaa verrattuna näihin kolmeen mainittuun eurooppalaiseen suurvaltaan. Hallitus hallituksen perään leikkaa lisää pois siitä vähästäkin. Hallituksen alainen Keskusrikospoliisi vielä pitää huolen, ettei täällä voi edes kehittää puolustustarvikkeita joutumatta poliittisen noitavainon kohteeksi. Eli täällä on kaikki päinvastoin kuin Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Toki niissäkin on menoja leikattu, mutta oli niillä mistä leikatakin Suomeen verrattuna. Eivätkä ne todellakaan ole itse murhaamassa omaa puolustusteollisuuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"johdon päämääriä edistävä oikeuslaitos ja kritiikin tukahduttaminen" ovat aika rankkoja arvioita Venäjästä, mutta varmaan tuossakin on ripaus totta kuten melkein missä hyvänsä ison maan arviossa.

Mitä tulee Suomen puolustukseen suhteessa Venäjään, niin Venäjällä ei tietysti ole yhtikäs mitään syytä tai halua edes uhitella tänne päin. Päinvastoin, Venäjä on äärimmäisen tyytyväinen nykytilanteeseen Suomen ystävällisenä naapurina ja kauppakumppanina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan pidä paikkansa. Valioon mentiin venäjällä aseiden kanssa, ja Valion tuotteidelle laitettiin vientikielto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käännyttäminen on vaikeaa, mutta Suomen tulee seistä samassa rintamassa EU:n kanssa, jotta saamme vastavuoroisesti tukea silloin, jos Venäjä päättää uhitella Suomelle. Emme saa alistua myöskään Venäjän käännytykselle.

Tässä maailmantilanteessa Suomi ei ehdi Natoon, eikä Nato auttaisikaan paljon, joten meidän tulee säilyttää vahva maanpuolustus. Ajatus pohjoismaisesta puolustusliitosta on mielenkiintoinen, mutta töksähtänee taas ruotsalaisten vastahankaisuuteen - Norja ja Tanska ovat joka tapauksessa sitoutuneet Natoon ja Baltian mailla ei omaa puolustusta olekaan, ainoastaan naiivi usko toisten apuun. Tosisodassa Suomi on viimeinen itsenäinen valtio näillä main, kun Venäjä kävelee Viron läpi ennen kuin Nato kääntää kylkeä eikä Ruotsikaan kauan kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menetimme silti Karjalan, osia KUUSAMOSTA ja Sallasta, toisen käsivarren ja SUomen toiseksi suurimman kaupungin Viipurin. Myös ulkosaariston. Ei muuta kuin Suomi Natoon! SIellä on 94 prosenttia EUroopan kansalaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pitänyt Hägglundia "hoviupseerina". Vähän käsitykseni muuttuu tästä mielipiteestä. Siis positiivisempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image