Kotimaa

Europol varoittaa rä­jäh­dys­mäi­ses­ti kasvaneesta netti-ilmiöstä: Nuorilta kiristetään rahaa ja seksiä

Poliisi varoittaa netissä yleistyneestä seksuaalisella materiaalilla kiristämisestä. KUVA: SILJA VIITALA
Kotimaa 19.6.2017 10:01
Kaleva

Rahan ja seksin kiristäminen nuorilta netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa, kertoo poliisi. 

Poliisin mukaan rahan kiristäminen tällä tavalla on melko uusi ilmiö. Uutta on myös se, että uhreiksi jääneet nuoret pakotetaan ottamaan mukaan muitakin lapsia tai nuoria videoille tai kuviin. Näin rikolliset saavat materiaalia myös hyvin nuorista lapsista.

Sextortioniksi tai webcam blackmailingiksi kutsutuissa rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään vähäpukeisia valokuvia itsestään. Materiaalin saatuaan rikolliset alkavat kiristää nuorta sillä, että levittävät kuvia nettiin, ellei uhri anna lisää materiaalia, rahaa tai seksiä.

Suomessa alastonkuvien levittämistä on toistaiseksi käytetty enemmän kiusaamisen välineenä kuin kiristämiseen. Raha on ollut kiristämisen motiivina aikuisten välisissä tapauksissa.

Nuorimmat uhrit seitsemänvuotiaita

Europolin tänään julkistaman raportin mukaan nuorimmat rikollisten uhreiksi valikoituneet ovat olleet 7-vuotiaita lapsia. Raportissa kerrotaan, että rikosten motiivin vaihtelevan sen mukaan, ovatko uhrit poikia vai tyttöjä.

84 prosentissa tyttöihin liittyvissä tapauksissa kiristetään antamaan lisää seksuaalista materiaalia. Pojilta halutaan seksuaalista materiaalia vain 53 prosentissa tapauksista. Sen sijaan 32 prosentissa tapauksissa pojat on pakotettu tyttöjä useammin maksamaan rikollisille rahaa. Tytöiltä rahaa on haluttu vain kahdessa prosentissa tapauksista. 

Uhrit eivät ole halunneet useissa tapauksissa ilmoittaa kiristyksestä viranomaisille, sillä tapauksiin on poliisin mukaan liittynyt häpeää tai tietämättömyyttä. Seuraukset ovat olleet paikoin traagisia, sillä kiristyksen uhrit ovat päätyneet jopa itsemurhaan.

Poliisi ja yksityisen sektorin toimijat ovat aloittaneet Europolin johdolla #SayNO-kampanjan, jonka avulla halutaan kitkeä ilmiötä sekä neuvoa pulaan joutuneita nuoria. 

Rahan ja seksin kiristäminen nuorilta netissä on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa. Sextortioniksi tai webcam blackmailingiksi kutsutuissa rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään vähäpukeisia valokuvia itsestään. Materiaalin saatuaan rikolliset alkavat kiristää nuorta sillä, että levittävät kuvia nettiin, ellei uhri anna lisää materiaalia, rahaa tai seksiä. EUROPOLIN NEUVOT: Jos joudut kiristyksen uhriksi netissä, älä maksa, äläkä häpeä rikosilmoituksen tekemistä. Jos joku uhkaa jakaa seksuaalisia kuviasi tai videoitasi, noudata seuraavia ohjeita: 1) Älä jaa enempää materiaalia, älä maksa mitään 2) Etsi apua, et ole yksin 3) Tallenna todisteet, älä poista mitään 4) Lopeta keskustelu, estä kiristäjä 5) Tee rikosilmoitus poliisille Tarkempaa tietoa aiheesta #SayNO-kampanjasivuilla: https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/online-sexual-coercion-and-extortion-crime

Europol neuvoo kiristyksen uhriksi joutuneita jättämään maksamatta pyydetyn summan sekä tekemään rikosilmoituksen. Europol on tehnyt viiden kohdan ohjeet, joita noudattaa, jos joku uhkaa jakaa seksuaalisia kuvia tai videoita.

 

Europolin ohjeet: 

1) Älä jaa enempää materiaalia, älä maksa mitään

2) Etsi apua, et ole yksin

3) Tallenna todisteet, älä poista mitään

4) Lopeta keskustelu, estä kiristäjä

5) Tee rikosilmoitus poliisille

MAINOS

Kommentoi

Mikä saa ihmisen jakamaan omia alastonkuviaan koko maailmalle... Ei voi ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muhoksella,Oulussa,Kemijärvellä,Kemissä,Rovaniemellä ja Haukiputaalla tapahtuvia nuorten aikuisten paritus rinkiä on ollut jo toiminnassa jo monta vuotta.Aikuinen mies seuraa autolla paritettavaa 10 metrin läheisyydeltä kohteeseen.Suomessa kadonneita lapsia olen nähnyt Muhoksella ja viikonloppuna matkalla pohjoiseen päin.Poliisit sanoo vain ei meillä ole rerusseja hoitaa kaikkea partiointia maanteillä.Mulla on nimet tiedossa auton rekisteritunnuksien perusteella saatuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tee heti lastensuojeluilmoitus, niin alkaa tapahtua. Tee myös tutkintapyyntö poliisille. Jos kyse on alaikäisistä, niin viranomaisten tulee hoitaa tutkintaa vauhdilla. Voisihan sitä perustaa jonkun ryhmän FaceBookiin, se on ymmärtääkseni laillista ja sen avulla kertoa näkemänsä ryhmälle. Oma ryhmä osoittaisi siviilirohkeutta vaikeassa asiassa, lasten suojelemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä viranomaiset vain varoittavat milloin mistäkin, mutta eivät tee tosissaan mitään puuttuakseen ja estääkseen rikollisen toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorison valistamisessa on se ongelma, että jotkut eivät usko millään. Kaikki pitää oppia kantapään kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama kokemus on itsellänikin. Osa teineistä luulee, että he ovat jo aikuisia. Todellisuus on ihan muuta. Pöhlöä on hankala neuvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohje numero 6: Vanhemmat. valvokaa lapsianne mitä he siellä netissä touhuavat. Ilmeisesti se valvonta on jäänyt vähän retuperälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika vaikea vanhemman on valvoa jos ei osaa itse käyttää laitetta ja lapsi osaa poistaa viestit, viestihistoriat, käydä anonyymisti selaimella, poistaa sivuhistoriat yms. Siihen tarvitaan jo vähän enemmän osaamista, että pystyy oikeasti valvomaan mihin nettiliikenne menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Nuori saattaa olla todella etevä käyttämään tietokonetta, mutta hän saattaa samaan aikaan olla aivan liian hyväuskoinen. Nuorilla ei ole käsitystä siitä, kuinka sairaita ja perverssejä ihmisiä maailmassa oikeasti on. On vaikea tietää sellaisesta, mitä ei ole koskaan nähnyt tai kokenut. Näistä toki yritetään valistaa nuorta, mutta pedofiilit ym. ovat valitettavasti aika eteviä puuhissaan - ikävä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä paranee itse kenenkin vanhemman miettiä mitenkä hoitaa asiat niin ettei lapsi rieku pitkin päivää netissä tekemässä ties mitä jota ei välttämättä ymmärrä.
Jos ette huomaa millä tavalla, suosittelisin ostamaan lapsukaiselle tavallisen kännykän näin ensimmäiseksi vaikka kaverit kiusaa, sitten hankkimaan läppärin jota itse kuljettaa mukana vanhempi...
Ei se sen vaikeampaa ole. Lapsen paikka kun ei ole siellä netissä ilman valvontaa riekkua vaikka kuinka olisi kullan nuppu ja kiltti eikä tee koskaan mitään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis sinä ihannoit kiusaamista ja edistätä teollasi myös sitä?
Haluat omaa lastasi kiusattavan? Kuka voi edes ajatella noin, häpeä jo noita puheitasi, vai etkö siihenkään edes kykene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmilla ei ole eikä ikinä tule olemaan kykyä ja aikaa selvittää, missä kaikkialla kakarat notkuvat. Lapsille pitää opettaa tervettä epäluuloa ja heistä tulee koulia järkeviä itsestään vastuun ottavia yksilöitä eikä ulkopuoliseen kyttäykseen ja turvaan nojautuvia pullamössökansalaisia. Nuorillekin kuuluu yksityisyys ja alaikäisenkin henkilökohtaisiin viesteihin kajoaminen on väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea jälleen itsesi totaalisesta nolaamisesta.
Kannattaisiko nyt ihan oikeasti olla puuttumatta aiheeseen josta ei ole mitään käsitystä.
Tietokoneen käsittelytaito ei tarkoita sitä, että osaa Kalevan kommenttiosiolla kirjoittaa kirjoitusvirheiden kera sellaista mikä itsestä tuntuu mukavalta vailla mitään tietoa mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image