Kotimaa

Essayah Oulussa: Venäläinen puuhake yleistynyt voi­ma­lai­tok­sis­sa, hallituksen kohdennettava tuki kotimaiseen

Sari Essayah vierailee tänään Oulussa kristillisdemokraattien valmennuspäivässä. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 27.2.2016 11:29
Kaleva

Oulussa lauantaina vieraileva kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah perää hallitukselta toimia uusiutuvan energian sähköntuotantotuen kohdentamisesta paremmin kotimaiseen energiaan. 

– Venäjän ruplan devalvoituminen ja halvemmat tuotantokustannukset ovat lisänneet merkittävästi venäläisen puuhakkeen käyttöä suomalaisissa voimalaitoksissa. Polttolaitos saa kuitenkin haketta polttaessaan saman tuen, oli hake tuotu Venäjältä tai kotimaan lähimetsästä, Essayah sanoi Oulussa.

Essayahin mukaan käytäntö johtaa siihen, että kotimaisten uusiutuvan energian alalla toimivien yrittäjien investoinnit kalustoon ja henkilökunnan kouluttamiseen valuvat hukkaan ja työllisyysmahdollisuudet heikentyvät. Essayah ehdottaa, että haketetulta puuainekselta alettaisiin vaatia PEFC-sertifioimista, joka kertoo, että metsiä hoidetaan kestävästi.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotukilaki koskee tuulivoimalla, biokaasulla, puupolttoaineella ja vesivoimalla tuotetusta sähköstä maksettavaa valtion tuotantotukea. Essayah on jättänyt eduskunnassa aiheeseen liittyen toimenpidealoitteen ja hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

No, jos joku haluaa energian politikointiin sotkea, ollos hyvä.
Mutta jonkinmoista loogisuutta kumminkin "kompensoijiltakin" kaipaisin.
Ajelette autoilla. Bensiiniä ei poliittisista syistä ole jalostettu Venäjältä tuodusta öljystä, eihän? Ettehän te toki sotataloutta kompensoi.
Eikä varmastikaan arabivaltioista, siellä kun demokratiasta ei ole tietoakaan.
Millähän te ajelette, kompensaatiollako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tukiaiset maksaa Ranskan valtio AREVAn kautta (taas miljardi tappiot Suomen keikasta). Ja seuraavan tuet maksaa Putin/Venäjän valtio (kukaan muu ei rahoita). Onhan se hienoa olla näiden maksujen maksaja, mutta samalla sitoudumme energiapolitiikassa vääriin valtioihin (energia on aina politiikkaa, kun voi vaikuttaa toisten ulkopolitiikkaan esim. kaasun saanti Itä-Euroopassa jos ei tottele Putinia). Uusiutuva on kannattavampaa ja nopeampaa rakentaa. Katsokaa OE:n tulos ja sen käyttämät energian muodot. Eli ei tukea vaan kompensointia liialle kotimaiselle verotukselle. Laske itse paljonko verotetaan suomalaista energiaa vs. muut energia muodot (kaivoksia ei veroteta niiden ympäristöhaitan vuoksi). Polttoaineet, työ jne. verottavat suomalaisen energian kannattamattomaksi. Tosi järkevää jos ei kompensoida verorasitusta. EI TUKEA VAAN KOMPENSOINTIA, josta suurin summa menee metsän omistajalle joka maksaa tulosta taas rajusti veroa.... eli kompensointia taas järkevää tehdä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko syy tässä? Suomen hallitus ei pyri korjaamaan asiaa, sillä tässä ei voi viedä mitään suomalaiselta eläkeläiseltä, tai suomalaiselta duunarilta?
Asioita voisi hoitaa myös siten, että selkeitä epäkohtia poistettaisiin. Venäläisen hakkeen tukeminen on ollut tiedossa jo pitkään, eikä mitään ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim TOSI KANNATTAVAA??
Suomessa on muutaman vuoden Loviisassa ja Olkiluodossa toiminut ydinvoimaloita. Ennen kuin jakelet perätöntä huuhaatasi, esitä laskelmat paljonko ne ovat tukiaisia tarvinneet JA paljonko ne ovat kansantaloudellisesti tuottaneet. Ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyseiset voimalat on rakennettu aikana jolloin oli vielä halpaa rakentaminen ja riskistä ei pitänyt maksaa. Nykynormit ja vaatimukset (esim. terrorismisuojaus) nostavat hinnat taivaisiin. Yksinkertainen järkikin jo sanoo, ettei kymmenen vuotta myöhässä oleva investointi, joka miljardeilla menee ylihintaiseksi voi olla kannattavaa (ranskalaiset ottanee takkiin ihan urakalla, hae uutisista niin löydät). Sama tulee käymään venäläisten projektissa vaikka se halvalla itämaiden työvoimalla rakennetaan (suomalaisella työvoimalla ei koskaan kannattaisi). Nythän jo menetetyt korkotulot kymmeneltä vuodelta (jonka myöhässä ovat satoja miljoonia rakennuttajalle). Me maksamme kaikki nämä korkeammissa energiamaksuissa nyt ja jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen pitää puuttua kovalla kädellä kaikkeen maahan tuontiin joka voitaisiin kotimaisella korvata .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah !! Miksi ette puutu ulkomaille valuvat sähkönsiirtomaksut "suomen verottajalta" piiloon. Te poliitikot ette asian eteen tee mitään.
Näinkö Suomea nostetaan ylös talousahdingosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Essayah puuttuu kyllä siihenkin ja moneen muuhunkin asiaan. Uutinen kertoi kuitenkin tärkeästä asiasta. Miksi maksaa tukea venäläisille firmoille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaakauppa tekee kaikki tukiaiset pelkästään vahingolliseksi, maksetaan enemmän vähemmmästä eikä mitään hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitään tukia edes maksetaan ulkolaisille yrityksille?? Tässäkö se Suomen konkurssin syy onkin,rahaa syydetään ulkomaille mistä taatusti ei veroeuroja takaisin tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä näette mihin hulluuteen tuo johtaa, että ensin kansaa verotetaan ankarasti ja sitten jaetaan tukia. Tämän on loputtava heti. Ensinnäkin energian verotus on poistettava ja kaikki siihen liittyvät tuet riisuttava. Sietämätöntä, että maassa jossa on pisimmät välimatkat ja kylmin talvi, niin energiaa verotetaan silmittömästi. Mistä on moinen idea saanut alkunsa? Ei tasan ole meidän kehittämä idea. Nuo muinaiset ideat on kumottava pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on Ydinvoimaa,joka mahdollistaa "puuhastelun" muilla tuottomuodoilla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 vuotta myöhässä ja rakentaja tekee joka vuosi miljarditappiot. Onneksi Ranskan valtio maksaa. Seuraavan maksaa Venäjän Putin ja uraanin kaivuu ja varastointi on vielä täysin retuperällä. Ei nämä ydinvoimalat oikeasti ole kannattavia. Kun riskit ja muut kasataan kakkuun oikealla tavalla käy kuten muutamissa Euroopan maissa eli ollaan pakkosulkemisten edessä. ELI YDINVOIMAA TUETAAN RASKAASTI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä tukien maksaminen saisi jo loppua. Jos bisnes ei kannata ilman verorahojen kuppausta, niin mitä ihmeen bisnestä se sellainen on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOS olisi niin, että SUOMI OY ei verottaisi kaikkea niin rajusti olisi puu ja turve kannattavaa. Ihmiset, autot, polttoaineet... kaikki liiketoiminnassa jossa suomalaista tarvitaan on rajusti verotettu. Jos nämä riisutaan ja laitetaan samalle tasolle kuin muilla energiamuodoilla ollaan. Tuki kotimaisille energioille on vain tämän liikaveroituksen takaisinmaksua! Ei ole Suomi Oy:lle mitään järkeä käyttää muuta kuin kotimaista energiaa. Jo vuosikymmeniä sitten jos ei muuta keksitty pantiin nuoret halon hakkuuseen. Siinä unohtuu myös elämän murheet ja säästöt lääkityksissäkin on jo kymmenissä miljoonissa. Yrittäkää ajatella isoa kuvaa ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mannerheim oli hieno mies

Etelä-Suomessa suljettiin tehtaat. Palkanmaksu loppui. Punakaarti maksoi palkkaa. Ei ollut työttömyyskorvauksia. Eihän p... Lue lisää...
Leipä loppui

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image