Kotimaa

Eronneet vanhemmat voisivat jakaa lapsilisän ja asumistuen - Työryhmä kannattaa merkintää vuo­roa­su­mi­ses­ta väes­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään

Kotimaa 17.5.2018 14:16 | Päivitetty 17.5.2018 14:39
STT

Periaatteessa lapsilisän ja asumistuen jakaminen vanhempien kesken voi jatkossa olla mahdollista vuoroasumistilanteessa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

- Lainsäädännöllisille muutoksille olisi tarvetta. Tällä hetkellä lapsilisää ei ole mahdollista jakaa kahden vanhemman tilille, hän sanoo.

Saarikko asetti alkuvuodesta työryhmän selvittämään eroperheiden lasten vuoroasumisten vaikutuksia. Työryhmä esitteli loppuraporttinsa torstaina.

Vuoroasumisella tarkoitetaan yleensä järjestelyä, jossa lapsi asuu vanhempien eron jälkeen yhtä paljon molempien vanhempien luona. Selvitys on kytköksissä oikeusministeriön valmisteilla olevaan lapsenhuoltolain uudistukseen.

Työryhmän mukaan lasten vuoroasumisille ei pääsääntöisesti ole laillisia esteitä, mutta vuoroasumista ei ole huomioitu tarpeeksi kattavasti lainsäädännössä ja soveltamiskäytännössä.

- Etuuksien huono järjestely voi olla arkea merkittävästi hankaloittava asia. Vuoroasumista ilmiönä täytyy vielä perusteellisemmin selvittää, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

Kahdessa kodissa asuminen näkyisi väestötiedoista

Työryhmä kannattaa vuoroasumisesta väestötietojärjestelmään merkintää.

- Kaksoiskuntalaisuutta on aika mahdotonta toteuttaa nykypuitteissa. Väestötietojärjestelmään tehty merkintä helpottaisi arjen sujuvuutta, Saarikko perustelee.

Työryhmä esittää yleisen asumistuen ruokakuntakäsitteen uudistamista niin, että lapsi voitaisiin katsoa pysyvästi asuvaksi kahdessa asunnossa ja kahteen ruokakuntaan kuuluvaksi.

Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen rakennetta tulisi ryhmän mukaan muuttaa siten, että etuuksia voisi myöntää molempiin koteihin silloin, kun molemmat vanhemmat hoitavat lasta kotihoidon tuella tai kun lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa vuoroviikoin.

Lisäksi työryhmä haluaisi, että elatustukilakia uudistettaisiin niin, että lapsen vuoroasuminen elatusvelvollisen luona ei estäisi tuen maksua.

Työryhmä toteaa, että asiassa on katsottava koko ajan lapsen etua.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Sehän oli kaikkien kuunneltavissa ja on vieläkin. Rinne ei pärjännyt ja heitti asiaan kuulumattoman kommentin peruskoulu... Lue lisää...
Huono häviäjä tämä R...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image