Kotimaa

"Demokratian kannalta tärkeää" - professorin mielestä maa­kun­ta­vaa­lit kannattaa järjestää tammikuussa

Kuntademokratiaan perehtyneen Ilkka Ruostetsaaren mielestä on demokratian kannalta tärkeää, että vaaleilla valitut elimet saadaan muodostettua mahdollisimman pian sen jälkeen, kun maakunnat aloittavat toimintansa.
Kotimaa 20.5.2017 21:07
Kaisa Hahto

– Kuulostaa juristerialta.

Sivistyssana juristerian voi kääntää lainopilliseksi saivarteluksi, ja sellaisena professori Ilkka Ruostetsaari pitää kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin avausta maakuntavaalien siirtämisestä.

Essayah vetosi STT:n mukaan siihen, että vaaleja koskevien lakien valmistuminen ei täytä Euroopan neuvoston suosituksia. Asian toi esille aiemmin Lännen Median haastattelussa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Kuntademokratiaan perehtyneen Ruostetsaaren mielestä on demokratian kannalta tärkeää, että vaaleilla valitut elimet saadaan muodostettua mahdollisimman pian sen jälkeen, kun maakunnat aloittavat toimintansa.

- Pitäisin sitä vahvempana argumenttina kuin Euroopan neuvoston suositusta.

Ruostetsaari uskoo, että maakuntavaalien järjestäminen samaan aikaan presidentinvaalien kanssa nostaa uusien vaalien äänestysprosenttia. Hänen mukaansa se tulee "joka tapauksessa olemaan varsin hyvä".

- Tunnetusti presidentinvaaleissa äänestysprosentti on korkea. Jos äänestää presidenttiä, on todennäköistä, että äänestää myös maakuntavaalien ehdokasta, kun kerran äänestyspaikalle vaivautuu.

Ruostetsaari muistuttaa, että myös Suomen ensimmäiset europarlamenttivaalit järjestettiin samana päivänä kuin kuntavaalit. Samoin Ruotsissa useampia vaaleja järjestetään yhtä aikaa.

Ruostetsaari uskoo, että moni kansanedustaja lähtee ehdolle maakuntavaaleissa.

- Heillä ei ole todennäköisesti varaa jättää pelikenttää muille ehdokkaille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoivat STT:lle torjuvansa ajatuksen maakuntavaalien siirtämisestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tottakai kansanedustajat ovat heti asettumassa ehdolle jos vaan on lisää rahaa ja valtaa näkyvissä, haaskalinnut. Miten selviävät työtaakasta kun nyt on jo vaikeaa, pitääkö palkata jokaiselle pari avustajaa lisää? Toivottavasti ihmiset ajattelevat aivoillaan eivätkä ole vain pelkkää automaattisesti samaa naamaa äänestävää vaalikarjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata järjestää tammikuussa koska se on Euroopan neuvoston sääntöjen vastainen ja menee valituksella nurin.Hosumalla hyätulee!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntöjen vai suositusten vastainen? Mitä muuten merkitsee suositusten vastainen? Eikö pitäisi ilmaista, että jokin asia ei ole suositusten mukainen tai tehdään suosituksista huolimatta. Opposition riekkuminen saa jo säälittäviä muotoja. Enää ei puutu muuta kuin vakiintuneen ulkopolitiikan vaarantuminen maakunta- ja sote-uudistuksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko maakuntahallitus ja vaalien jörjestäminen maksavat veronmaksajille? #normienpurkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image