Kotimaa

Boorihappo vaarana tans­si­lat­tioil­la

Kotimaa 9.7.2003 0:00
Hanna Kuonanoja

Kaleva

Oulu
Tanssilattian liukasteena käytettävä boorihappo voi aiheuttaa terveyshaittoja. Kuluttajavirasto varoittaa kiinteän, pölyävän aineen haittavaikutuksista, joista tavallisimpia ovat yskä, kurkkukipu ja silmien punoitus.

Pitkäaikainen altistuminen boorihapolle voi aiheuttaa ihotulehduksen.Eläinkokeissa on todettu, että aine voi vahingoittaa myös ihmisen lisääntymistä. Tämä kuitenkin edellyttää toistuvaa altistumista suurille määrille happoa.

Boorihapon on todettu vaikuttavan haitallisesti myös esiintyjien ääneen. Ravintolamuusikkojen pääluottamusmies Aarne Vesterinen Suomen Muusikkojen Liitosta sanoo, että boorihappo on todella kova ongelma muusikoille. "Keikan jälkeen laulajalla voi mennä boorihapon takia ääni", Vesterinen kertoo.

Aarne Vesterisen mukaan jotkut ohjelmatoimistot ovat jo lisänneet sopimuksiinsa pykälän, jonka mukaan artisti voi kieltäytyä esiintymästä lavalla, jossa boorihappoa on käytetty. "Se tarkoittaa sitä, että keikasta maksetaan, mutta esiintyä ei tarvitse."

Boorihapon käytössä suuri ongelma on Vesterisen mukaan se, ettei monikaan tiedä aineen olevan myrkkyä. "Moni varmasti lopettaisi hapon käytön, jos tietäisi sen vaaroista", Vesterinen uskoo.

Boorihapon haittavaikutukset on tiedetty jo kauan. Kuluttajaviraston erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio kertoo, että asia on ollut esillä jo pari vuosikymmentä sitten. Sainion mukaan kyseessä on hallinnollisesti vaikea kysymys, sillä kielto täytyisi antaa tanssipaikoille erikseen. Itse ainetta ei voida kieltää, koska boorihappoa käytetään muihinkin tarkoituksiin.Tarpeellisuudesta montaa mieltä


Kuluttajaviraston mukaan boorihapon käyttäminen liukasteena ei ole välttämätöntä. Sainion mukaan tanssilattioilla voi käyttää myös turvallisempia kemikaaleja kuten parafiinia. Liukasteen virkaa ovat saattaneet toimittaa myös kahvinporot tai perunajauho. "Riskeihin nähden boorihappo on lattioilla tarpeeton", Sainio sanoo.

Aarne Vesterisen mukaan boorihapon käyttö tanssilavoilla on vanha tapa. "Sotien jälkeisenä aikana lautalattioilla tai sementillä tanssittiin läskipohjakengillä, ja silloin liukastetta kieltämättä tarvittiin", Vesterinen sanoo. Hänen mielestään liukasteen käyttäminen tänä päivänä on täysin turhaa.

Oulun Hietasaaren tanssilavan omistaja Paavo Huuskonen sanoo, että liukasteen tarpeellisuus riippuu tanssijan kengänpohjista. Liukastetta käytetään tanssijoiden vaatimuksesta. Huuskosen mukaan Hietasaaressa ei käytetä liukasteena boorihappoa, mutta sitä saattaa teollisesti valmistetusta aineesta kuitenkin vähäisissä määrin löytyä.

"Perunajauhoakin on harkittu, mutta silloin tanssijat valittavat siitä, että housunlahkeet ovat valkoisena jauhosta", Huuskonen kertoo.

Huuskosen mukaan boorihapon määrä liukasteessa on koko ajan vähentynyt, mutta olisi hyvä, jos siitä päästäisiin vaarallisuutensa takia eroon kokonaan. Vastaavan aineen kehittämistä on odoteltu jo jonkin aikaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

121
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
47
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
44
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
43
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
36
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
30
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

303 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image