Kotimaa

Mainos

Boorihappo vaarana tans­si­lat­tioil­la

Kotimaa 9.7.2003 0:00
Hanna Kuonanoja

Kaleva

Oulu
Tanssilattian liukasteena käytettävä boorihappo voi aiheuttaa terveyshaittoja. Kuluttajavirasto varoittaa kiinteän, pölyävän aineen haittavaikutuksista, joista tavallisimpia ovat yskä, kurkkukipu ja silmien punoitus.

Pitkäaikainen altistuminen boorihapolle voi aiheuttaa ihotulehduksen.Eläinkokeissa on todettu, että aine voi vahingoittaa myös ihmisen lisääntymistä. Tämä kuitenkin edellyttää toistuvaa altistumista suurille määrille happoa.

Boorihapon on todettu vaikuttavan haitallisesti myös esiintyjien ääneen. Ravintolamuusikkojen pääluottamusmies Aarne Vesterinen Suomen Muusikkojen Liitosta sanoo, että boorihappo on todella kova ongelma muusikoille. "Keikan jälkeen laulajalla voi mennä boorihapon takia ääni", Vesterinen kertoo.

Aarne Vesterisen mukaan jotkut ohjelmatoimistot ovat jo lisänneet sopimuksiinsa pykälän, jonka mukaan artisti voi kieltäytyä esiintymästä lavalla, jossa boorihappoa on käytetty. "Se tarkoittaa sitä, että keikasta maksetaan, mutta esiintyä ei tarvitse."

Boorihapon käytössä suuri ongelma on Vesterisen mukaan se, ettei monikaan tiedä aineen olevan myrkkyä. "Moni varmasti lopettaisi hapon käytön, jos tietäisi sen vaaroista", Vesterinen uskoo.

Boorihapon haittavaikutukset on tiedetty jo kauan. Kuluttajaviraston erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio kertoo, että asia on ollut esillä jo pari vuosikymmentä sitten. Sainion mukaan kyseessä on hallinnollisesti vaikea kysymys, sillä kielto täytyisi antaa tanssipaikoille erikseen. Itse ainetta ei voida kieltää, koska boorihappoa käytetään muihinkin tarkoituksiin.Tarpeellisuudesta montaa mieltä


Kuluttajaviraston mukaan boorihapon käyttäminen liukasteena ei ole välttämätöntä. Sainion mukaan tanssilattioilla voi käyttää myös turvallisempia kemikaaleja kuten parafiinia. Liukasteen virkaa ovat saattaneet toimittaa myös kahvinporot tai perunajauho. "Riskeihin nähden boorihappo on lattioilla tarpeeton", Sainio sanoo.

Aarne Vesterisen mukaan boorihapon käyttö tanssilavoilla on vanha tapa. "Sotien jälkeisenä aikana lautalattioilla tai sementillä tanssittiin läskipohjakengillä, ja silloin liukastetta kieltämättä tarvittiin", Vesterinen sanoo. Hänen mielestään liukasteen käyttäminen tänä päivänä on täysin turhaa.

Oulun Hietasaaren tanssilavan omistaja Paavo Huuskonen sanoo, että liukasteen tarpeellisuus riippuu tanssijan kengänpohjista. Liukastetta käytetään tanssijoiden vaatimuksesta. Huuskosen mukaan Hietasaaressa ei käytetä liukasteena boorihappoa, mutta sitä saattaa teollisesti valmistetusta aineesta kuitenkin vähäisissä määrin löytyä.

"Perunajauhoakin on harkittu, mutta silloin tanssijat valittavat siitä, että housunlahkeet ovat valkoisena jauhosta", Huuskonen kertoo.

Huuskosen mukaan boorihapon määrä liukasteessa on koko ajan vähentynyt, mutta olisi hyvä, jos siitä päästäisiin vaarallisuutensa takia eroon kokonaan. Vastaavan aineen kehittämistä on odoteltu jo jonkin aikaa.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Teloituskolikko

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen velkataakka on yli 800 miljardia

Itse asiassa perustuloa kannattaa yli 50 prosenttia suomalaisista, kun taas vastustajia on noin 20 prosenttia. Perustulo... Lue lisää...
tiedät tämän, mutta ...

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

pe
28.4.
Maria Raasakka ikkunanäyttely
Kulttuuri
pe
28.4.
Höyhtyän Välke
Yhteisöt
pe
28.4.
Eläinmuseo
Kulttuuri
pe
28.4.
Vain pahaa unta -näyttely
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image