Kotimaa

Blogisti: Nettiraivo on sukua rattiraivolle

KUVA: ERIIKA AHOPELTO
Kotimaa 3.3.2016 20:03
Riikka Happonen

Tunnettu turvallisuuspoliittinen blogisti ja aktiivinen Twitter-keskustelija Janne Riiheläinen on sitä mieltä, ettei vihapuhetta pysty tänä päivänä välttämään kukaan, joka keskustelee internetissä julkisesti. Hän saa itsekin säännöllisesti niskaansa vihapuhetta ja häiriköintiä, jopa tappouhkauksia.

– Ainoa asia, millä vihapuhetta pystyy estämään, on se, että pysyy pois sosiaalisesta mediasta. Luulen, että se on tavoitteenakin: kyse on siitä, kuka hallitsee koulun pihaa.

Vihapuhe ja trollaus ovat vallankäytön välineitä. Niitä käyttävät henkilöt haluavat määritellä, mistä ja miten sosiaalisessa mediassa keskustellaan.

– Häiriköinti on este järkevälle yhteiskunnalliselle keskustelulle. Se on itse asiassa aika paradoksaalista, sillä hyvin usein maahanmuuttoon liittyvä vihapuhe sisältää vaatimuksen, että näistä asioista on saatava keskustella.

– Samaan aikaan keskustelun tapa tyhjentää paikat. Ei huvita keskustella, kun siitä tulee näin kauhea huuto. Ethän sinä mene sellaiseen kapakkaankaan, missä tapellaan koko ajan, Riiheläinen sanoo.

Onko taistelu trolleja ja vihapuhetta siis vastaan jo hävitty, jos siihen ei enää jakseta lähteä vastaamaan?

– Onhan se. Toiset sanovat, ettei saa ruokkia trolleja, mutta toisaalta jos informaatioilmatilanhallinta annetaan tällaisille henkilöille, sanat muuttuvat helposti lihaksi.

Pelko ja viha ruokkivat helposti itse itseään.

– Verkko voi voimaannuttaa myös pahaa oloa, väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta, Riiheläinen muistuttaa.

Hänen mukaansa nykyinen vihapuheen ilmasto on rakentunut pitkäjänteisestä poliittisesta työstä.

– Tässä on paljon poliittisia ulottuvuuksia. Vuosia tehty suunniteltu työ tulee nyt näkyväksi. Tosin tehdäänkö sitä pelkästään kotimaassa vai myös jossain muussa maassa, onkin hyvä kysymys, Riiheläinen sanoo viitaten itänaapurimme kiinnostukseen Suomen nettikeskusteluja kohtaan.

Hänen mukaansa monen tavallisen suomalaisen viha ja pelko nousevat ihan aidoista, relevanteista huolenaiheista.

– Mutta ratkaisujen etsiminen harhautuu katupartiointiin, vihapuheeseen ja häiriköintiin. Nettiraivo on kai vähän samanlaista kuin ratin takana, että ihminen kuvittelee olevansa jotenkin yksityisessä tilassa, ja se sitten näkyy ulospäin.

Pelon maantiede toimii netissäkin

Jos ihmiselle huudellaan kadulla, hän oppii helposti välttämään joitakin paikkoja. Torstaina julkistetusta oikeusministeriön vihapuheselvityksestä käy ilmi, että kolmannes vähemmistöön kuuluvista vastaajista kertoo välttävänsä liikkumista esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.

Pelon maantiede on astunut ihmisen elämään.

Riiheläisen mukaan sama ilmiö toistuu verkossa. Monissa maissa on yhteiskunnallisissa kuohuntatilanteissa liikkunut väkivaltaisia katupartioita pelottelemassa poliittisia vastustajia. Samaa tehdään nykyään virtuaalisesti.

– Jopa jotkut poliitikot, mutta erityisesti vihavalhesivustot, maalittavat ihmisiä: Katsokaa, tuo on meitä vastaan. Onpas tällä tällainen mielipide, katsokaa nyt. Se on käytännössä hyökkäyskäsky. He tietävät erittäin hyvin, mitä tekevät, Riiheläinen sanoo.

Huonosta käytöksestä pitää aina huomauttaa

Riiheläinen on havainnut saavansa ”yllättävän usein” vastakaikua sille, että yrittää käyttäytyä verkossa aikuismaisesti.

Hänen mukaansa vihapuheeseen ei kannata vastata samalla mitalla. Sen sijaan huonosta käytöksestä pitää aina huomauttaa. Itse hän sen jälkeen jatkaa mielellään keskustelua asiallisemmissa merkeissä.

– Trollauksen yksi tavoite on tehdä keskustelusta huutamista, vetää vastapuoli lokaan. Minä pidän kiinni siitä, että käyttäydyn hyvin, perustelen näkemykseni ja pohjaan faktoihin. Uskon keskustelun voimaan. Kun yhdessä jaksetaan jauhaa asioista, pystytään lopulta paremmin ymmärtämään ja kunnioittamaan toisen mielipidettä, Riiheläinen sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

ei ole tarpeen todistaa puuta puuksi jos se on koivu, mutta jos sattuu olemaan kataja ja väitän et ei oo puu vaan metsää. eli lennokki ei ole lentokone jos sitä ei ohjaa joku muu kuin tuuli. tms. nämä opit on vanhoilta kreikan pilkunnusaajilta ja varsinainen tarkoitus on salata yleistyksen takana oleva manipulaatio eli valehtelu. tympeetä kun kaurapuuro joka aamu. lässynlässyn läpätilää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hankala on oikeasti kuvitella, minkä vuoksi joku jaksaisi tuntemattoman kanssa huvikseen riidellä ja tuhlata siihen energiaa. Yleensä tilanne käynnistyy siitä, että typerys seisoo toisen varpailla tai vie hänen taskustaan rahaa, eikä typeryyttään tai muuten vain ymmärrä, että toisellakin on asiaan jokin mielipide.
99,9999%:lle ihmisistä on aivan sama, mitä toiset tekevät, ovat tekemättä, tai mitä mieltä ovat, kunhan eivät estä muiden kulkua tai elämää ja käyttävät omia rahojaan. Vain typerys ei tuota tajua, eikä älyä katsoa peiliin, vaan hämmästelee "liikenneraivoa" ja "nettiraivoa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

124 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image