Kotimaa

Auttajaa vastassa pistoolin piippu - ensihoitajat haluavat lisää koulutusta väkivallan varalle

Joskus ensihoitajan on vain odotettava, että pääsee auttamaan avuntarvitsijoita. Uhkaavissa tilanteissa poliisin on varmistettava kohde ensin. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 22.4.2017 5:00
Virpi Niemistö, Johanna Puukka

Ensihoitajat saavat arjessaan tuta entistä enemmän uhkailua ja käsiksi käymistä.

– Henkilökohtainen koskemattomuus voi olla useita kertoja kuukaudessa uhattuna. Enää ei voi luottaa siihen, että sinuun ei käydä käsiksi, kertoo ensihoitajana Pirkanmaalla työskentelevä Sanna Kauppinen.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston kirjaamien tietojen mukaan uhka- ja vaaratilanteiden määrä ensihoidossa kasvoi merkittävästi vuodesta 2014 vuoteen 2015.

Viime vuonna uhkaavien tapausten määrä pysyi vuoden 2015 tasolla.

Suomen ensihoitajien liitto vaatii nyt lisää työturvallisuuskoulutusta uhkaavien tilanteiden varalle.

– Työturvallisuuslaissa työntekijän työturvallisuus on määritelty selkeästi työnantajan vastuulle, Kauppinen tähdentää.

Hänen mukaansa ensihoitajat eivät halua ja eivätkä he tarvitsekaan itsepuolustuskurssia, vaan turvallisuusajattelun sisäistämistä ja tietoa siitä, miten on toimittava uhkaavissa tilanteissa.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala myöntää, että koulutukselle on tarvetta.

– Sanallinen tai fyysinen väkivalta tai niiden uhka ovat nykyisin ensihoitajan arjessa viikoittaista. Sanallinen uhkailu on varmasti yleisempää kuin esimerkiksi fyysinen aggressiivinen käytös. Myös läheltä piti -tilanteita on ollut viime vuosina. Pahimmillaan auttajat ovat katsoneet pistoolin piippuun, Hakala kertoo.

Kauppinen kaipaa lisää turvallisuuskoulutusta kaivataan niin työn ohessa annettavaksi kuin peruskoulutukseen, jossa turvallisuusajattelu saataisiin tulevien ensihoitajien ajatusmaailmaan jo rutiiniksi ja osaksi ammattiin kasvamista.

MAINOS

Kommentoi

Vihreiden Kasvi sanoi juuri samassa lehdessä että suomessa turvallisuus paranee koko ajan. Kumpi valehtelee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auttajille kanssa pistoolit tai aseistettu vartija matkaan,niin loppuvat ryöstöt.Kuinka yksinkertaista,mutta eihän se Suomessa onnistu,ei työssä käyvä rehellinen ihminen saa puolustaa itseään,pitää yrittää vain väistellä iskuja ja luoteja.Ja sitten jos satut jostain syystä pääsemään niskan päälle ja lyöt rikollista,niin olet itse lirissä ja menetät työpaikan ja sinua syytetään hätävarjelun liioittelemisesta,etkä saa kiistää,eli joudut heti linnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen lisäksi, että ihmiset ovat aggressiivisempia kuin ennen, on netti tehnyt stalkkaamisen helpoksi jokaiselle mielenvikaiselle. Oma stalkkerini sai puolessa tunnissa selville netistä kaikki tärkeimmät tietoni, kun en kokemattomana hoitajaopiskelijana ollut ymmärtänyt laittaa osoitetietoja ym. salaisiksi. Jo opiskeluaikana pitäisi painottaa sitä, että itseään pitää suojata. Esimerkiksi fb-sivut, joissa mahdollisimman vähän tietoja itsestään eikä kasvokuvaa profiilissa. Tiukka linja kaveripyyntöjen hyväksymisessä. Numero ja osoitetiedot salaisiksi. Ei nimimerkkejä nettikeskusteluissa. Fb-tilin ja sähköpostiosoitteiden kirjautumishistorian tarkkailu, siltä varalta että joku on yrittänyt niihin kirjautua. Riittävän harhainen ihminen ei tarvitse kuin hoitajan hymyn luullakseen, että siinä on kauan kaivattu sielunkumppani jota voi vuosikausia piinata.

Omassa hoitajakoulutuksessani ei käsitelty ollenkaan väkivallan, seksuaalisen häirinnän tai vainoamisen uhkaa eikä sitä, miten niissä tilanteissa toimitaan. Koko koulutus on hyvin idealistinen ja kaukana siitä hoitotyön arjesta. Sen ovat suunnitelleet virkailijat, jotka istuvat mukavissa toimistoissaan kymmenen lukon takana kaukana epäsosiaalisesta kansaosasta. He ovat unohtaneet, että ainoa turvallisuustekijä näiden ihmisten ja virkailijan välillä on toinen ihminen. Poliisi, vartija, tai hoitaja. Jolla silläkin on tunteet ja yksi ainoa elämä, joka menee pilalle nyrkistä ja ahdistelusta. Pistetään ne suunnittelijat kenttätyöhön johonkin railakkaaseen vuoroon niin saattaisi ääni kellossa muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image