Kotimaa

Asian­tun­ti­joil­ta täystyrmäys ener­gia­juo­mil­le

KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 7.3.2012 6:09
Juhani Eskola

Energiajuomien markkinat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Miljardibisnes ei saa asiantuntijoilta kuitenkaan tukea, sillä energiajuomien tarpeellisuudesta ei olla vakuuttuneita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Heini Hyvärinen, mitä hyviä puolia energiajuomissa on?

”Ei tule mieleen mitään positiivisia asioita. Energiajuomat ovat yhtä happamia kuin virvoitusjuomat ja niissä on paljon sokeria. Sokerit aiheuttavat hampaiden reikiintymistä, hapot puolestaan hammaseroosiota.”

Kuka tarvitsee energiajuomia?

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ne ovat turhia alaikäiselle – jos ne nyt ovat tarpeellisia kenellekään. Mielestäni lapsen kannattaa mennä nukkumaan, jos häntä väsyttää.”

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Marjo Misikangas, mihin ihminen tarvitsee energiajuomia?

”Ei ihminen niitä tarvitsekaan. Ravinnonlähteet saamme muualta. Elämisen kannalta niillä ei ole merkitystä. Varsinkaan lapset eivät tarvitse energiajuomia.”

Miksi energiajuomia sitten on myynnissä?

”Sen takia, koska ihmiset ostavat niitä. Kofeiinilla on samanlaiset vaikutukset riippumatta mistä sitä saa. Kahvi on yhä vanhempien ihmisten suosiossa, nuoremmat nauttivat energiajuomia.”

Olvin brändi- ja viestintäjohtaja Olli Heikkilä, miksi ihmiset ostavat energiajuomia?

”Ihmisen tarvitsee juoda jotakin ja pelkällä vedellä pötkii jo aika pitkälle, mutta aina ei tarpeeksi pitkälle. Ihminen tarvitsee sokereita ja hiilihydraatteja. Jos kahvi keksittäisiin nyt, käytäisiin ihan samanlaista keskustelua.

 

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia keskiviikon Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Energiajuomat ovat jälleen yksi hyvä keino kusettaa tolloimmilta vähän lisää vyffee... Samalla rahalla saa jopa kolminkertaisen määrän limukkaa, joka sekin piristää lisätyn kofeiinin vuoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tarvitsee kahvia? Tai olutta/viinaa? Tai karkkia? Miksei kaikesta turhasta suuhun tungettavasta krääsästä käydä samanlaista älämölöä? Onko kukkahattuilijoilla liikaa ylimääräistä aikaa kun energiajuomiin pitää aivan erikseen ja asiasta tehden tarttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavimpia energiajuomia ovat tietty ne sokerittomat versiot, joissa ei siis edes ole mitään energia. Pitäisi kieltää moisien myyminen energiajuomina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiajuomat on parempaa kuin maito! Juon niitä ainakin kahdeksan purkkia päivässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa keskustelua voitaisiin käydä myös esim. pullasta: onko valkoinen vehnäjauhohuttu mitenkään terveellistä taikka tarpeellista, eikö ravintoaineet saa paremmin näkkileivästä jne jne jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AHAA, se on siis Galle joka römyää yöt ympäri pitkin Raksilaa viinalle haisten pakkauksista poistetut roiskeläppäpitsat kainalossa. Hyvä tietää, saatkin sitten antaa tyhjät tölkit minulle että saan ostettua palautusrahoilla kunnolliset korvatulpat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä näistä enerkiajuomista voi käyttää kohtuullisena maalinpoistoaineena, en vain voi kertoa mitä kun täällä ei saa mainostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kova pärinä on energiajuomien suurin haittavaikutus." Kummastako päästä se pärinä teillä kuuluu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on hyviä enerkiajuomat, juon joka päivä 10 purkkia, eikä nukuta ja on hyvä olo koko ajan. Suosittelen kaikille näitä juomia, turhaan niitä paheksutaan, niistä on kova hyöty kaikille joka käyttää. Ovat hyvä pitsan kansa ja sitten kun panee koskenkorva sekaan-on hyvä juoma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös myös Coca-Cola kaikkine kopiotuotteineen ole erään sortin energiajuoma? Onhan niissäkin sokeria ja ties mitä kasviuutteita. Muutamia vuosikymmeniä sitten ei ollut tämän päivän kaltaisia energiajuomia, silloin esimerkiksi koulupäivän lomassa juotiin kokista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kukin juokoon mitä tykkää, mutta itseltäni jäi siihen kun join kokeeksi puoli tölkillistä energiajuomaa seurauksella että sydän alkoi tykyttää hullun lailla ja tulin huonovointiseksi. Tätä riemua kesti parisen tuntia jonka jälkeen totesin, että antaapa minun puolestani litkun olla. Jotenkin jäi vain sellainen maku, että energiajuomat pullotolkulla nautittuna eivät voi olla terveellinen vaihtoehto...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kofeiinia ei muutenkaan suositella lapsille ja nuorille, ja noista energiajuomista sitä tulee napattua melkoiset määrät ihan huomaamatta. Vaikka yleisimmin kofeiinipitoisuudet ovat energiajuomissa vain vähän korkeampia kuin kahvissa, niin määrällisesti noita juomia juodaan paljon enemmän. Kahvikuppi kun on pari desiä, tölkki nykyään puolilitraa. Huvittaa muuten tuo Olvin Olli Heikkilän kommentti "ihminen tarvitsee sokereita". Itseasiassa sokeri on terveyden kannalta ihmiselle kaikkein huonoin energianlähde, ja yksi syy muiden joukossa esim. aikuistyypin diabeteksen ja kilpirauhasen ongelmien yleistymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiajuomien mainonnan suurin harha on se, että myydään "energiaa" jonain muuna kuin sokerina. Ihmisen elimistön ainoa energialähde on kuitenkin sokeri. Kaikki muu mömmö on keinotekoista piristämistä eikä siis mitään energiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorille ei kyllä saa nytkään myydä keskiolutta. Eli en oikein ymmärtänyt tuota "Mökin mummon" kommenttia. Vertaus kahviin on ontuva, sillä kahvi ei sisällä tuollaista määrää sokeria (mikäli sitä ei itse lisää) eikä muita lisäaineita. Yhteistä vain kofeiini. Eikä kahvikaan kyllä ole suositeltava juoma lapsille. Näiden epäterveellisten ja keinotekoisten lisäaineiden koktailien käytön seuraamuksia saamme seurata enemmän sitten tulevaisuudessa tässä suuressa empiirisessä kokeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

45
Laulu raikasi, raketit paukkuivat ja soihdut savusivat – oululaisfanit juhlivat Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
17
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
16
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
13
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi
10
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
10
Vihapuheilmoitusten määrä kasvanut – Oulun poliisin tutkintaan tullut solvaavia Facebook-kirjoituksia
9
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Majava ruokaa

Montaa Beaveriä on tullut tähään ikään syötyä. Ovat nykyään ihan karvattommia....maku on silti ihana. Lue lisää...
Holmesin John

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image