Kotimaa

Mainos

Asiantuntijat kumoavat huolia sote- ja maa­kun­ta­uu­dis­tuk­ses­ta – Eduskunta alkaa huomenna puida muutettua va­lin­nan­va­paut­ta

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg on maakunta- ja sote-uudistuksen projektinjohtaja. Hän vastasi tiistaina uudistukseen liittyvin huoliin yhdessä valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa.
Kotimaa 13.3.2018 17:22
Aki Taponen

Asiantuntijat ja johtavat virkamiehet puolustavat voimakkaasti maakunta- ja sote-uudistusta ennen keskiviikkona eduskunnassa alkavaa keskustelua uudesta valinnanvapauslaista.

Kolme keskeistä sote-asiantuntijaa kirjoitti sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä, sillä lakipakettia on asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen parannettu.

– Hallitus ei enää esitä, että valinnanvapaus ja asiakassetelit koskisivat myös erikoissairaanhoitoa, muistuttivat THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapauden pelättiin rapauttavan julkisen erikoissairaanhoidon, kun osaajat olisivat siirtyneet yksityisten yritysten palvelukseen. Uuden esityksen mukaan valinnanvapauden piiriin tukevat nyt pääosin vain peruspalvelut.

Asiantuntijat varoittivat myös seurauksista, jos vuosikausia valmisteltu sote-uudistus lykkääntyisi. Se johtaisi heidän käsityksen mukaan palvelujen nopeaan yksityistymiseen ja eriarvoistaviin käytäntöihin eri puolilla Suomea.

Tiistaina maakunta- ja sote-uudistusta koskeviin huoliin vastasivat valtiosihteeri Martti Hetemäki ja projektijohtaja Päivi Nerg valtiovarainministeriön kolumnissaan.

Heidänkin pääsanoma oli se, että epäkohdat on otettu lainvalmistelussa huomioon. Lisäksi he korostivat, että ratkaisevaa on uudistuksen toimeenpano.

Näin yksittäisiin huoliin vastataan

Huoleen siitä, että korvausjärjestelmä voi kannustaa sote-keskuksia lähettämään potilaan erikoissairaanhoitoon ja olemaan hoitamatta häntä itse, voi Nergin ja Hetemäen mukaan vastata esimerkiksi siten, että sote-keskus maksaa osuuden myös potilaan erikoissairaanhoidon menoista. Maakunta myös seuraa lähetteitä ja niiden määrää.

Hoitoketjujen jatkuvuus voi olla uudessa, erikoistuneiden toimijoiden osaamista ja työnjakoa hyödyntävässä yhteistyömallissa jopa parempi kuin perinteisessä mallissa, jossa kaikki palvelut ovat yhden ison julkisen organisaation tehtävä.

Vaikka Tukholmassa valinnanvapaus johti kermankuorintaan yksityisten yritysten perustettua yksiköitä työpaikkojen läheisyyteen hyväkuntoisia asiakkaita kalastellakseen, muualla Ruotsissa korvausjärjestelmää on sovellettu paremmin. Suomen tuleva korvausjärjestelmä ottaa alusta alkaen mahdollisimman hyvin huomioon asiakkaan terveydentilan korvauksen määrittelyssä. Hyvä korvausmalli on myös päivitettävissä, kun saadaan uutta tietoa.

Uudistuksen säästöjen kyseenalaistajille Nerg ja Hetemäki vastaavat, että säästömahdollisuudet ovat suuret teknologiaa hyödyntämällä. Jyväskylän yliopiston tutkijoiden mukaan sote-säästöt ovat tavoiteltua kolmea miljardia euroa suuremmat, jos koko maassa siirrytään tuottavuudessa edes tasolle, jolla parhaat kunnat ovat jo nyt.

Maakuntien verotusoikeuden puutteen on pelätty vievän niiden kannustimet toimia tehokkaasti. Kuntien mahdollisuus nostaa veroja sote-menojen rahoittamiseksi ei näytä kuitenkaan hillinneen kustannuksia, kirjoittajat huomauttavat.

Maakuntaa on arvosteltu uutena byrokratian tasona, mutta päähuolena voikin olla maakuntien muiden tehtävien suuri määrä. Maakunnan päätehtävänä ovat kuitenkin sosiaali- ja terveyspalvelut, kirjoittajat muistuttavat.

Arvosteluun siitä, ettei uudistukselle haeta etukäteen EU-komission hyväksyntää, Nerg ja Hetemäki vastaavat, että asiasta on keskusteltu komission kanssa ja sovittu menettelystä, jolla valtiontukiasioiden käsittelyä jatketaan. Eduskunta voi vielä kuulla korkeimman hallinto-oikeuden edustajien näkemyksiä asiasta.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Juuri sitä tärkeintä valinnanvapautta EI tule ,erikoissairaanhoitoon EI seteliä . EI SOTEa !!! Uudistus tulossa missä EI mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen "valinnanvapautta" tässä oikeen tarvitaan? Meille kansalaisille riittää ihan täysin, että voimme tasapuolisesti saada julkisen terveydenhuollon palveluja ilman, että menemme vararikkoon ! Koko muutosesitys haisee vahvasti yksityisen sektorin tukipolitiikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijat on peloteltu, uhkailtu ja/tai kiristetty muuttamaan lausuntojaan. Jos on vaarana menettää työpaikka, niin kyllähän sitä muuttaa mieltään. Suomalaista demokratiaa ja asioiden hoitoa on todella surullista katsoa. Kuka tahansa järkevä ihminen tajuaa, että faktat eivät ole muuttuneet parissa viikossa niin paljon, että asiantuntijat pyörtäisivät mielipiteensä. Vai valehtelivatko he aluperin? Eivätkö he olleetkaan asiantuntijoita? Puhuivatko asiantuntijat läpiä päähänsä? Enpä usko. Peli on mennyt todella likaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Asiantuntijat'' sote= tänään tätä, huomenna tuota mieltä.
Niin sekava malli Asiantuntijat ihmeissään. Eli. Otappa selvää. No hallitus tietää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait virkamiehet valtionhallinnon huipulta puolustavat uutta sote-sotkua ,koska ko. virkamiehet kuuluvat siihen suurituloisten eliittiin ,jotka hyötyvät uudistuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaippa ne sitten on asiantuntijoita, kun ristiin toisiansa kehuvat ja olalle läpsäyttävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ! Milloin tulee "kansan kielellä" sote- ja maa­kun­ta­uu­dis­tuk­ses­ta tietoa ? vai tuleeko munkkilatinaa edelleen ? jota kansalainen ei ymmärrä lainkaan. Kuinka palvelujen hinnat nousee? ettehän uskalla sitäkään kertoa kansalaisille ?? ja kuinka suurituloisille SOTE palvelut ovat ilmaisia. Ei voi näin mennä nykysuomessa ? vai mennäänkö suomessa Pohjois-Korean tyyliin Suomessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjurijournalismi ja valmiiksi annettujen uussanojen toistaminen kyllästyttää. Terveydenhuollon yksityistäminen ei ole "valinnanvapautta". Sote-uudistuksesta on esitetty sangen asiantuntevaa kritiikkiä ja osoitettu puutteita, joita ei ole mitenkään korjattu, koska "ei ole aikaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan näille kannattajille työpaikka tiedossa jos sote-uudistus menee läpi. En ymmärrä miksi verorahoila ylläpidettäisiin suuria ulkomaalaisia firmoja. Pitäisi säätää niin, että jokainen jaa-äänen antanut on estynyt siirtymään terveysfimoihin töihin seuraavan 15 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai asiantuntija yhtäkki mieli muuttu kun sipilä uhitellut asiantuntijoille mikähän koulutus asiantuntijalla ja miten perehtynyt soteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijoille luvassa muhkea bonus sipsittäjältä jos sote hyväksytään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaosa "asiantuntujoista" juurikin niitä sijoittajia, jotka voitot käärii veronmaksajilta siirryttäessä ainoastaan voittoa tavoitteleviin yksityis sairaaloihin. Uskon näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kolme kuukautta ja nuijja lyö pöytään sote ja maakunta asian sitten asia on loppuun käsitelty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä uudet " asiantuntijat "
ovat ostettuja puolustamaan
Sote - uudistusta.
Rahalla saa ostettua jopa mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä välttämättä tarvitse ostaa ,Virkamieht ovat ostaneet itse osakkeita firmoista ,joille on läänitetty omat , Helsdingissä päätetyt ,alueet.
Arvatkaapa onko Oulun yksityinen vaihto-ehto Pihlaja-linna ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on erikoissairaus ja miten se eroaa tavallisesta sairaudesta kun ne pitää hoitaakin erillisissä paikoissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä sama Päivi häärännyt pikkasen aikaa sitten näiden maahantulijoiden puolesta puhujana ? Nyt on jo kouluttautunut Sote asiantuntijaksi. Ensi vuonna jo on varmaan Astronautti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työkkärille ei mene jakeluun; en halua puhelinmyyntityötä!

Tuo ''puhelinmarkkinointi'' on rikollista - pahimmillaan kotirauhan - häirintää, joka on kiellettävä lailla. Lue lisää...
ei ole työtä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image