Kotimaa

Asiantuntijat ja kriitikot yhtä mieltä Lännen Median vertailussa: Tampere on paras ruokakaupunki

Hanna Partasen ohutta ja täyteläisen makuista lihapiirakkaa kuvailtiin täydelliseksi.
Kotimaa 16.12.2017 8:00
Riikka Happonen

Lännen Median juttusarja osoitti, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella on erinomaisia ruokakaupunkeja. Selkeäksi ykköseksi arvioissa ylsi Tampere.

Tampere kohosi ylivoimaisesti parhaaksi ruokakaupungiksi Lännen Median vertailussa, jossa käytiin ruokamatkalla kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa. Se oli selkeä ykkönen sekä ravintola-arviot tehneiden toimittajien että ulkopuolisten asiantuntijoiden mielestä.

Asiantuntijaraadista kulinaristi Jussi Lähde antoi Tampereelle täydet kuusi pistettä, ravintolatutkija Johanna Catani viisi ja ruokalähettiläs Kim Palhus neljä pistettä.

- Ravintola Bertha on Suomen parhaita fine dining -paikkoja kyvyssään esitellä outoja viinejä ja rakentaa ruoka niiden ympärille, Lähde nosti esiin yhden hyvän esimerkin Tampereen ravintolatarjonnasta.

Johanna Catanin ykkössuosikki oli Porvoo, joka sijoittui kokonaiskilvassa toiselle sijalle.

- Porvoossa on pieneen kokoonsa nähden paljon persoonallista tarjontaa ja rohkeaa erikoistumista, Catani toteaa.

Kim Palhus arvosti puolestaan parhaaksi Turun, joka jäi kokonaispisteissä vain yhden pisteen päähän Porvoosta ja sijoittui siis kolmanneksi.

- Vielä kymmenkunta vuotta sitten ketjupaikat jyräsivät, mutta nyt Turussa on selvästi rohkeutta perustaa uusia ravintoloita, Palhus pohtii.

Asiantuntijoiden yhteispisteissä Turku sijoittuikin toiseksi ja Porvoo kolmanneksi, mutta kun mukaan laskettiin syksyn Ruokakaupunki-kierroksen aikana ravintoloissa syöneiden toimittajien arviot, Turku tipahti kolmanneksi. Se sai näissä arvioissa vähiten tähtiä.

Lihiskoju ja kioskiravintola saivat viisi tähteä

Täydet viisi tähteä saivat arviokäynneillä tamperelainen ravintola C, rovaniemeläinen Sky Ounasvaara, tamperelainen Neljä vuodenaikaa sekä Thai Street food -kioski Porvoossa ja Hanna Partasen kalakukkoleipomo Kuopiossa.

Hanna Partasen ohutta ja täyteläisen makuista lihapiirakkaa kuvailtiin täydelliseksi.

Viiden tähden fine dining -paikoissa ihastuttivat erityisesti luovuus, monipuolisuus, kauniit annokset sekä erinomainen viinin ja ruoan yhdistely.

- Tasapainoinen, mehevä ja hienostunut annos on paras haukiruokani koskaan. Napakymppi! Lautaselta tekee mieli nuolla viimeinenkin liemipisara, kehuttiin C:n haukiannosta.

- Pöytään ohjaamisesta lähtien olo on kuin kuninkaallisella, ilahduttiin Sky Ounasvaarassa.

Ravintola C:n hienostunut haukiannos oli toimittajan mielestä napakymppi.

Keskihintaisessa kategoriassa kauppahallimiljööseen rakennettu bistro oli tunnelmaltaan aivan omaa luokkaansa.

- Loistava konsepti, jonka soisi yleistyvän muissakin Suomen kaupunkien kauppahalleissa, Neljää vuodenaikaa ylistettiin.

Viiden tähden street food -paikat erottuivat puolestaan edukseen siinä, että ne tarjosivat sarjassaan tavanomaisesta poikkeavan makuelämyksen.

- Pieneen paperipussiin pakattu piirakka näyttää ensin vaatimattomalta, mutta ensi haukku osoittaa luulon vääräksi. Ohueen lihikseen on saatu yllättävän paljon mehevyyttä ja makua, arvioitiin kuopiolaista lihapiirakkaa.

- Hyvin tehty katuruoka lämmittää mieltä, ja siitä maksaisi ravintolassa posliinilautasilta tarjoiltuna monta euroa enemmänkin, kiiteltiin porvoolaista thairuokaa.

Huippukokit lähtisivät ruokaretkelle Tampereelle ja Turkuun

Asiantuntijoiden näkemysten ja ravintola-arvioiden lisäksi laskimme kokonaispisteisiin myös kuusiosaisen sarjan pääjuttuihin haastateltujen ravintola-alan ammattilaisten kommentit siitä, minne he suuntaisivat syömään, jos omaa kaupunkia ei saa valita.

Tampereelle ruokamatkalle lähtisivät huippukokki-ravintoloitsija Anssi Kantelinen Kuopiosta ja ravintoloitsija Antti Kuha Rovaniemeltä.

- Siellä on laajin tarjonta ja paljon hyvännäköisiä mestoja, Kuha arvioi.

Toiseksi ravintoloitsijoiden suosikkikohteeksi osoittautui Turku, jonne matkustaisivat ruokailemaan ravintoloitsija Riku Stenros Porvoosta ja huippukokki-ravintoloitsija Arto Rastas Tampereelta.

- Olen tykännyt jo pitkään turkulaisten tavasta toimia. Siellä syödään paljon ulkona ja ravintolat ovat täynnä, mikä on tosi hienoa, Rastas kiteyttää.

Takavuosien kuuluisista tv-kokeista turkulainen Antti Vahtera suuntaisi mieluiten Porvooseen, koska "siellä on monta hyvää ravintolaa", ja oululainen Janne Pekkala Rovaniemelle, koska "siellä on aina ollut kansainvälinen meininki ja hyviä ruokaravintoloita"

Ruokakaupunki-sarja

Juttusarjassa vierailtiin kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.

Sarjaan valikoituivat ruokakulttuuriltaan monipuoliset kaupungit Kuopio, Rovaniemi, Porvoo, Turku, Tampere ja Oulu.

Kussakin kaupungissa käytiin arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa. Ne arvosteltiin korkeintaan viidellä tähdellä.

Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoi näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä. He myös asettivat kaupungit paremmuusjärjestykseen antamalle niille 1-6 pistettä.

MAINOS

Kommentoi

Oulusta löytyy vain pitserioita ja s-ryhmän ns. ruokapaikkoja lähinnä tasoa abc mössö
Muuan poikkeus löytyy mutta yleistaso heikko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

344 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

"...jos lapsiperheiden asioita käsitellään, niin silloinhan lapset ovat siinä merkittäviä asianosaisia." Sateenkaariperh... Lue lisää...
Boyodd 1.1

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image