Kotimaa

Apteekkiala pitäisi saada tälle vuo­si­tu­han­nel­le – sääntelylle ei ole mitään perusteita

Vantaalaisen Samuli Jussilan mukaan apteekkijärjestelmää pitäisi jo muuttaa nykyaikaisemmaksi. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 14.6.2018 15:30 | Päivitetty 14.6.2018 15:54
Ulla Jäske

Torstaina julkaistu lääkejakeluselvitys kaipailee apteekkialaa tälle vuosituhannelle. Selvityksen mukaan ala tarvitsee joustavuutta ja lääkkeen käyttäjän huomioimista.

Sääntelyynkin eli siihen, kuka saa pitää apteekkia, ja missä, pitäisi tehdä isoja muutoksia. Alalle pääsyä nimittäin rajoitetaan ja uusien apteekkien perustaminen on hidasta, vaikka perusteita sääntelylle ja kilpailun rajoittamiselle ei ole.

Samaa mieltä on muutama apteekin asiakaskin.

– En ymmärrä nykyistä apteekkilupajärjestelmää. Sama oli taksien kanssa. Taksijärjestelmä muuttui ja niin pitäisi apteekkienkin, Samuli Jussila huokaa jonottaessaan allergialääkkeitä apteekissa.

Jussila ymmärtää, että apteekin perustamiseen liittyy velvoitteita, mutta nykyinen systeemi on liian jäykkä.

– Nykyiset apteekkialan toimijat haluavat säilyttää asemansa eivätkä he halua kilpailua. Hinnatkin putoaisivat, jos olisi kilpailua.

Jussila ei ole huolissaan siitä, että lääkkeiden ostaminen muuttuisi turvattomaksi, jos lääkkeitä voisi myydä esimerkiksi ruokakaupassa.

– Jos ostan esimerkiksi television, myyjä kertoo eri vaihtoehdoista ja hinnoista. Uskon, että sama pätee lääkkeisiinkin, Jussila huomauttaa.

Järjestelmä perustuu menneeseen aikaan

Selvityshankkeen johtaja Liisa Hyssälä toteaa, että apteekkialaan ei ole puututtu kymmeniin vuosiin. Hänen mukaansa järjestelmä perustuu kivijalka-apteekkiaikaan, jolloin asiakas tuli palveluun eikä palvelu asiakkaan luo.

– Uudistuksen taustalla on maailman muutos. Toimintaympäristö muuttuu ja ihmisten käyttäytyminen muuttuu, selvityshankkeen pääsihteeri Lauri Pelkonen summaa.

– On jo aika tehdä jotain. Sääntelyä on uudistettava, apteekin pitää tulla osaksi terveydenhuoltoa, asiakkaalla pitää olla mahdollisuus farmaseuttiseen neuvontaan ja rahoitus pitää uudistaa, Hyssälä luettelee uudistuskeinoja.

Hänen mukaansa kalliita lääkkeitä suosiva lääketaksa eli apteekin palkkio ei ole yhteiskunnan tai lääkkeen käyttäjän etu.

– Suomessa on korkeat apteekkipalkkiot verrattuna muihin Pohjoismaihin, Pelkonen lisää.

Esimerkiksi 18 euroa maksavasta reseptilääkkeestä apteekkari saa 5,50 euroa

Selvitysryhmä väläytti myös mahdollisuutta luopua apteekkiverosta. Pelkonen sanoo, että se tosin voisi nostaa apteekkipalkkioita.

Selvityksen mukaan viranomaisen pitää säädellä lääkkeiden enimmäishintaa ja siten sallia lääkkeiden hintakilpailu ja lääkkeen käyttäjää sekä yhteiskuntaa hyödyntävät alennukset.

Apteekkarit vastustavat sääntelyn purkamista

Apteekkisääntelylle ei Pelkosen mukaan ole erityisiä perusteita. Hän kuitenkin korostaa, että sääntelyn purkaminen ei tarkoita sitä, ettei sääntelyä olisi ollenkaan.

– Lähtökohtana pitäisi olla lääkkeen käyttäjän ja yhteiskunnan intressit.

Selvityksen mukaan apteekkarit vastustavat sääntelyn purkamista. Uuden apteekin perustamispäätös saa yleensä aikaan valituskierteen.

– Noin 65 prosenttia apteekin perustamispäätöksistä johtaa valitukseen, selvityksessä todetaan.

Uudistus tuo paremmat palvelut maaseudulle

Hyssälä huomauttaa, että jos selvitys johtaa toimenpiteisiin, myös maaseudun palvelut paranevat.

Selvityksessä nimittäin todetaan, että lääkkeiden hyvä saatavuus pitää turvata maankattavasti kaikissa olosuhteissa.

– Maaseudun apteekkipalveluita pitäisi parantaa uuden teknologian ja nykyistä joustavamman asiakaslähtöisen toimintamallin avulla, Pelkonen kertoo.

Selvitysryhmä kävi ottamassa oppia palveluista muun muassa Itä-Suomessa toimivasta Eksotesta. ​Eksote tuottaa julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut Etelä-Karjalan yhdeksän kunnan asukkaille.

Eksotessa on mietitty uuden ajan apteekkipalveluita. Niitä voisi olla liikkuvan apteekki, apteekkilähetti tai lääkkeiden jakaminen ruokajakelun yhteydessä.

– Kaikissa vaihtoehdoissa täytyy pitää huolta siitä, että farmaseuttinen lääkeneuvonta on turvattu, Hyssälä korostaa.

MAINOS

Kommentoi

Siis nämä muinaiset monopolit ja säännöt on purettava. Me emme kyllä enää näin jatka, että aikuisten ihmisten on pyydettävä lupa joltain pieneltä porukalta siihen mitä suuhunsa laittavat ja mistä aineensa hommaavat. Kyllä, se on järkevää konsultoida ammattilaisia lääkkeiden kanssa, mutta mikään pakko se ei voi olla meille aikuisille. Jos joku haluaa tilata nappulansa netistä, niin antaa mennä vain. Jokaisen on itse kannettava vastuunsa ja tehtävä omat elämänsä päätökset. Ja edelleenkin ne jotka haluavat, voivat mennä lääkäriin ja viralliseen apteekkiin, mutta pakko se ei voi olla. On oltava muitakin vaihtoehtoja kuin vain hallinnon hyväksymä "virallinen reitti". Et voi edes potenssilääkettä hommata muutoin kuin hallinnon valvomaa ja hyväksymää virallista reittiä pitkin mikä on siis yksi reitti. Kyllä siinä virallisuudessa se pahin potenssikin ehtii laantua olemattomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kokoomus on hiljaa? Ajaako se tavallisen kansalaisen asiaa vai apteekkareiden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaparannan marketin kassalta saa ibuprofeenia, allergialääkettä, kurkkukipuun lääkettä, jne. Luulisin että kukaan ei ole niihin kuollut. Mikä ongelma tässä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli halutaan romuttaa erittäin hyvin toimiva ja asiantunteva järjestelmä, ja siirtää asiantuntevuus ja lääkeneuvonta K-kaupan kassalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupa käydä apteekkikauppaa siirtyy tarvittaessa isältä pojalle. Tulee mieleen feodaaliajan yhteiskunta eri säätyluokkineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuon kaupankäynnin nykyaikaistaminen olisi myös tärkeää. noloa se on mennä jotain tippuri, satiais, kuukautisten jelppaus lääkettä hakemaan ja niitäkö sitten kaikkien kuulleen tiskillä setvittäisiin. ei siinä neuvoja viitsi kovin kysellä. voi, kun minulla niin kirvelee pissatessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monopolit ja viranomaisen mielivaltaisesti myöntämien lupien aiheuttama kilpailun rajoittaminen on paitsi kallista, myös epätasa-arvoista ja maan-tapa -tyyppiselle piilokorruptiolle altistavaa. Pois moiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Ehkäpä me jotka maksemme kaiken, veroprosentti yli 40%, ollaan kyllästytty elättämään jos jonkin sortin joutilasta ja vä... Lue lisää...
Kapitalisti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image