Kotimaa

Antti Rinne: Maatalouden oltava bisnestä - SDP vaatii yritystuista par­la­men­taa­ris­ta valmistelua

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että toimivat markkinat eivät tarvitse yritystukia.
Kotimaa 18.5.2017 21:24
Lauri Nurmi

Suurin oppositiopuolue SDP vaatii, että yritystukien tulevaisuudesta päätetään parlamentaarisessa työryhmässä, jossa olisi edustus kaikista eduskuntapuolueista.

- Olisi järkevää pistää pystyyn parlamentaarinen yritystukiryhmä, joka miettisi yritystukien painotukset ilman, että tehdään nopeita liikkeitä, jotka vaarantavat vientiteollisuuden kilpailukykyä. Mietittäisiin pohjamutia myöten, mikä on järkevää, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää Lännen Median haastattelussa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) julkaisi toukokuun alussa virkamiesten tekemän selvityksen yritystuista. Selvityksessä mukana olevien yritystukien kokonaismäärä on noin neljä miljardia euroa vuonna 2017. Suorien tukien määrä on 1,1 miljardia ja verotukien 2,9 miljardia euroa.

Rinteen mielestä yritystukia ei pidä muuttaa hätiköidysti, minkä takia SDP esittää parlamentaarista valmistelua.

- Kun katson temmin virkamiesselvityksen kokonaisuutta, siellä on paljon yritystukia, jotka tosiasiassa vaikuttavat siihen, miten saamme vientiämme vetämään. Siksi yritystukien painotuksen muutos täytyy tehdä todella harkiten, Rinne arvioi.

Parlamentaarisen valmistelun kautta SDP olisi valmis sitoutumaan valittuun yritystukilinjaan ja toteuttamaan sitä, jos puolue nousee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen.

- On olemassa yritystukia, jotka lisäävät staattisuutta eli paikallaan pysymistä. Olisi järkevää tehdä tehottomien tukien karsiminen parlamentaarisesti, jotta yritykset vakuuttuisivat siitä, että kaikki poliittiset ryhmät ovat sitoutuneita päätöksiin. Se loisi ennakoitavuutta ja varmuutta siitä, millainen on yritysten toimintaympäristön tulevaisuus Suomessa, Rinne perustelee.

Rinne: "Tukijärjestelmä vähän
kuin sammakon kutu"

Rinne kertoo, että SDP olisi valmis karsimaan osan suorista yritystuista ja siirtymään valtion tukipolitiikassa nykyistä enemmän lainoitukseen. Hänen mielestään pitkän aikavälin tavoitteeksi pitää Suomessa ottaa yritystukien määrän karsiminen sekä yritystuki- ja verojärjestelmien yksinkertaistaminen. SDP:n johdossa on valmisteltu puolueelle linjaus, jonka mukaan ”yritystukien tulee jatkossa perustua pääsääntöisesti määräaikaisuuteen sekä yksittäisten yritysten että toimialojen näkökulmasta”.

Toimivat markkinat eivät Rinteen mielestä lähtökohtaisesti tarvitse yritystukia. Nykyistä tukiviidakkoa Rinne pitää sekavana.

- Tukijärjestelmä on vähän kuin sammakon kutu. Kun tuolta ottaa kiinni, se valuu toisesta kädestä pois. Haluamme selkeyttää tukijärjestelmää siten, että yritykset tietävät, millaisia tukia meillä on ja mihin ne on tarkoitettu, Rinne kertoo.

Parlamentaarisen työryhmän käsittelyyn Rinne nostaisi myös maatalouden tuet, jotka eivät olleet temmin selvityksen piirissä.

- Esitämme myös tehostamista ja kannustavuutta maatalouden tukiin. Meillä on vähän sellainen ilmapiiri maatalouden tuissa, että pidetään yllä olemassa olevaa kokonaisuutta, kun meidän mielestämme maatalous on yritystoimintaa siinä missä muukin yritystoiminta, Rinne korostaa.

SDP: Tuet heikentäneet
maatalouden kilpailukykyä

SDP:n tekemän arvion mukaan Suomi tukee maataloutta Euroopassa ylivoimaisesti eniten suhteessa maataloustuotannon luomaan arvonlisään.

- Suomessa maksetaan jokaista maataloudessa tuotettua euroa kohti tukea lähes kaksi euroa. Suomen tukitasot ovat näin arvioituina yli kaksinkertaiset suhteessa seuraavaksi eniten tukia maksaviin maihin, Latviaan ja Slovakiaan. Suhteessa EU28-maiden keskiarvoon Suomessa tuetaan maataloutta lähes kuusinkertaisesti, Rinne esittelee sdp:n tekemää vertailua.

Suomi poikkeaa muusta Euroopasta siinä, että kansallisten maataloustukien merkitys on edelleen erittäin suuri maatalousyrittäjien tulonmuodostuksessa.

- Suomalainen tukipolitiikka on pitkittänyt alan rakennemurrosta ja pitänyt alan kilpailukyvyn heikkona suhteessa kilpailijamaihimme. Suomalainen maatalous on ollut hidas erikoistumaan, kasvattamaan tehokkuuttaan ja hyödyntämään uusia innovaatioita. Tukipolitiikalla on ollut suuri vaikutus maataloussektorin staattisuuteen. Myös maatalouden tukieuroilta pitää odottaa vastinetta, Rinne arvioi.

"Maataloudesta tulisi
aitoa bisnestä"

SDP:n mielestä viljelijöitä tulee palkita tuotannon tehokkuuden kasvattamisesta ja uusien tuotantoteknologioiden käyttöönotosta. Puolue luopuisi niistä maataloustuista, joilla ei ole kytköstä tuotannon tehokkuuteen.

- Tuottavuus, uudet innovaatiot ja jalostusarvo lähtisivät nousemaan sillä tavalla, että maataloudesta tulisi entistä enemmän aitoa bisnestä. Tällä en halua sanoa, etteivätkö viljelijämme tuottaisi hyvää ruokaa tai että heitä ei tuettaisi myös tulevaisuudessa. Suunnan pitää olla sellainen, että maataloutta ei nähdä pelkästään toimeentulon lähteenä vaan entistä enemmän kehittyvänä yritystoimintana, Rinne painottaa Lännen Medialle.

SDP vaatii maatalouden tukien hallintoon lisää avoimuutta.

- Maatilatalouden kehittämisrahaston (MAKERA) toimintaa tulee muuttaa avoimemmaksi niin, että rahaston toimintaperiaatteet ja suuntaviivat ovat eduskunnan arvioitavissa valtion talousarviokäsittelyn yhteydessä vastaavasti kuin valtion asuntorahaston kohdalla, Rinne esittelee puolueen linjausta.

SDP:n 7 teesiä yritystukien uudistamiseen Rinteen esittämässä parlamentaarisessa työryhmässä:

1) Siirretään painopistettä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotukiin

2) Kannustetaan uusia yrittäjiä ja tuetaan pk-sektorin kasvua

3) Tuetaan keskisuurten yritysten kansainvälistymistä

4) Karsitaan tehottomia tukia ja siirretään painopistettä asteittain suorista tuista lainoihin

5) Selkeytetään tukijärjestelmää ja tukien hakemista

6) Tehostetaan ja luodaan kannustavuutta maatalouden tukijärjestelmiin

7) Karsitaan energiapolitiikan päällekkäisiä ohjauskeinoja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (93)

SDP n pitää tuoda myös omat saamansa tuet avoimuuteen. Rinne höpöttää tyhjää kun itse ja oma puolue nauttii miljardien tuloja nimenomaan tukien muodossa. Onko Demareiden saamat tuet arvokkaampia kuin toisten saamat tuet joilla esim pidetään ruuan hintaa siedettävällä tasolla?
Miksi ei Rinne ja kumppanit tehneet näitä asioita kun olivat hallituksessa???? Tyhmää räksyttää kun itse ei pystyny mihinkään ja kun toiset tekee eikä aio. Vanha sanonta kuuluu että " miehet tekee ja miehenkuvat puhuu"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vihervasemmisto pääsee valtaan niin se tarkoittaa vaan sitä että ruuan hinta tulee nousemaan ja rajusti suomessa.
Varautukaa siihen että tulevaisuudessa ruoka on todella kallista. Siis todella kallista.
Kuitenkin nämä samat puolueet ottavat lisää velkaa suomelle ja jakavat eurot eri tavoin omille puolueilleen ja järjestöilleen mm asunvuokrien nostona ym ym yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutoksen heikentäessä muualla maapallolla viljelyolosuhteita, meidän täytyy omasta maataloustuotannostamme pitää aivan erityisen hyvä huoli.
Kasvavalle väestömäärälle ei välttämättä tulevaisuudessa riitä ruoka... Miettikääpä tätä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP on yrittänyt vaikka mitä konsteja, mutta kannatus ei vain nouse sille tadolle missä se oppositiossa olevalla puolueella pitäisi olla. Nyt yritetään sitten SDP-AY liikkeen konstia 1980-luvulta, jolloin hyökättiin voimakkaasti maataloutta harjoittavien kimppuun. Nykyään palkansaajat ovat koulutettua ja hyvin tiedoin varustettuja eivätkä lankea populismiin. Voi, voi, mitä vielä Antilta tuleekaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuu ääntä. Luonnon monimuotoisuus on ja vähentynyt 1970-luvulta 30%. kas kummaa myös suolistossamme elävien mikrobien määrä myös. Ei ihme että lihavuus ja taudit vaivaavat. Lueppa vähän niin luulet vähemmän. Mitä enemmän ruuan tuotanto menee teollisemmaksi, sitä pahemmin voidaan. Pienet perhetilat takas. Maksoi mitä maksoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti ei saanut mitään aikaan hallituksessa. Jos olisi itse tehnyt jotain, olisi edes hiukan rahkeita esittää vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimeentulotuenkin voi poistaa. Sanoo sille, joka sitä hakee, Että mene semmoiseen paikkaan töihin, että raha riittää. yksinkertaista, eikö totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti puhuu asiaa! Viljelijät itse toimillaan pitävät maidon hinnan alhaalla tuottamalla enemmän maitoa vaikka maidolla ei ole kysyntää. Nyt kun ollaan Euroopan unionin jäseniä meillä kuluttajilla on onneksi mahdollisuus ja velvollisuuskin valita ihan yhtä turvalliset,yhtä puhtaat (ellei puhtaammatkin) ja huomattavasti edullisemmat maataloustuotteet muiden jäsenmaiden tuottamina ja maku on usein jopa parempi. Kumma juttu, viljelijät ovat muka niin yrittäjiä,mutta kun tulee tukien karsimisesta puhe niin alkaa itku ja parku. Yritystoimintaan kuuluu olennaisena osana yrittäjyyden riskit ja jos tuotanto ei kannata ilman tukia, niin lopettaa sen toiminnan ja menee vaikka sinne 9e/pvä työkokeiluihin niinkun muutkin työtä hakevat on hallitus laittamassa. Kuilua maajussien ja muiden työtä tekevien/yrittäjien sekä maaseudun ja kaupunkien välillä kasvattavat maajussit itse. On yritetty ymmärtää teidän intohimoja,mutta säästötalkoisiin ja rakennemuutokseen osallistuvat muutkin ammattiryhmät.Ps. Laitatko kuule naapuri ne navetan ikkunat kiinni, kun laitan yöksi kuistille tuulettumaan hautajaisvaatteita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Rinne itse pikemmin menneisyyden miehiä ottaen huomioon puolueen ikäjakauman. Ilmastonmuutoksen myötä taas maatalous näyttää olevan tulevaisuuden ala. Suurten yksikköjen maatalous vaatii teknisestä kehityksestä ja roboteista huolimatta paljon halpatyövoimaa, joten Rinteen menetelmillä sellainen ei toimi Suomessa. Vain yrittäjävetoinen toiminta voi kestää hyvien ja huonojen vuosien vuorottelua ja silloinkin vain, kun tekijät ovat hyvin sitoutuneita muutenkin kuin pelkän rahapalkkion vuoksi. Rinteellä tuskin on parasta ymmärtämystä siitä, miten maatalouden tulevaisuutta pitää turvata Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kyllä Antilla on järkeä, ja uskallus sanoa järkevät asiat julki. VVO:n miljoonat eivät ole Antin taskussa, ja ne on pieniä suolarahoja yritys- ja maataloustukien miljardien kankkulankaivoon verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne tietää hyvin, että ammattiyhdistysliikkeet saavat jäsenmaksunsa verovähennyksiin eli yhteiskunnan tuestahan siinä on kyse - miksei Rinne puutu tähän tukeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehäänpä nyt niin, että Sinä Antti vedät Eduskuntaan tämän maataloustukiasian ihan omalla suullasi. Kerrot, mikä siinä on väärää, korjattavaa, miten korjataan, miten seuraamukset korvataan, työpaikat maaseudulla, maito-, liha- ja viljelytuotannossa ja johdannaisteollisuudessa jne. Senjälkeen kerrot meille, miten tämä kansallinen "maatalousvihamielisyys" on hoidettu EU:n kumppanuusvaltioissa: kansallisten ja EU-tukien osalta, miten ja millä hinnalla ihan jäsenmaita yksilöiden. Ja helevetti: Minä en käsitä, miksi kaupunki/maaseutu ja muu työväestö/maanviljelijä tms. pitää vieläkin asettaa vastakkain.Se on tänä päivänä erityisen loukkaavaa, presidenttimme muistoa kunnioittaen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se räikeän eriarvoista, jos jotkut eivät saa olla mukana kiky-sopimuksessa ja leikkauksissa. Mistään maatalousvihamielisyydestähän ei ole kyse, eihän Juhakaan ole palkansaaja- tai työtön-vihamielinen, vaikka heitä kurittaakin, onhan sanonta, että joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, ja joka vitsaa säästää, se ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä kumma, miksi keskustapuolue polkee vain palkansaajien, työttömien, opiskelijoiden, pieneläkeläisten asemaa, leikkaa heidän pieniä tulojaan, ja unohtaa leikata saman 5 % maataloustuista ja nostattaa vihan maaseutua kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolue ei yksin pysty polkemaan kenenkään etuja. Unohdat kokonaan esim. kokoomuksen. Ja sen, mitä demarit tekivät pitkän valtionhoitajakautensa aikana hallituksessa. Ja sen, että ennen Niinistöä meillä oli kolme demaritaustaista presidenttiä. Ei ollut ruoka yhtään halvempaa noidenkaan vastuuaikana, päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se me tiedetään että asumistukimijoonat valuvat suoraan SDP:n taskuun suoraan AY-liikkeen kautta. VVO tilittää kymmeniä miljoonia demareille mutta nämä asiat Antti unohtaa. Eihän hyvin lypsävää lehmää kannata tappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi maksuvapautuslaki, kuten 1973,olisi ehdottomasti paikallaan näin taloudellisen kasvun myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me tavalliset tallaajat emme tiedä lainkaan millaiset erillaiset miljardituet NOKIA aikoinaan sai suomen valtiolta (veronmaksajilta). Emme myöskään tiedä minne Nokian miljardi pääomat katosivat, kun Nokia pantiin lihoiksi globalistien toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (93)

Uutisvirta

121
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
79
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta
58
Suden epäillään liikkuvan Iin Ojakylän koulun läheisyydessä – vanhempia pyydettiin hakemaan oppilaat kotiin
56
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
39
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
31
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
31
Kärpät on Suomen mestari – Tappara kaatui Hakametsässä Aleksi Mäkelän maalilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

290 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image