Kotimaa

An­ten­ni­ha­ra­vat palaavat katoille

Antenni voi toimia myös muuntimen avulla. Tuolloin television katsoja ei tarvitse uutta digiboksia. Juha Niskala asentaa haravaa. KUVA: Risto Rasila/arkisto
Kotimaa 4.2.2010 0:00
Arja Mikkola
Taloyhtiöt voisivat säästää pitkän sentin muuttamalla kaapeli-tv:nsä antennijärjestelmäksi. Antennikauppa aavistelee kevään yhtiökokousten myötä asian tulevan esille laajemmalla rintamalla. Harva on toistaiseksi edes oivaltanut, mistä muutoksessa on kyse.

Varsinkin Tampereella yhä useammalle katolle on pystytetty ihan perinteinen harava-antenni. Oulun seudullakin vaihdettiin viime vuonna toistakymmentä kaapeli-tv-kiinteistöä antennitalouksiksi, vahvistaa toimitusjohtaja Jari Ruuska Oulun Tekniikkapiste Oy:stä.

"Kyselyjä tuli varmaan tuplasti enemmän."

"Vielä jouluksi käännettiin yksi yhtiö. Tämä vuosi on alkanut varovaisemmin", Ruuska summaa.

"Jonkun verran on tullut kyselyjä ja tarjouksia laskettu", toteaa myös Juha Niskala Jussin Antenniasennus Oy:stä, joka toimii Haukiputaalla.Haamukuvat
historiaan


Alunperin kaapeliverkko tuli käyttöön teknisistä syistä, sillä analogisessa televisiossa kuva oli huono. Digitaaliset lähetykset poistivat kertaheitolla kaikki varjokuvaongelmat.

Esimerkiksi Oulussa kaapeliyhteyksiä ruvettiin rakentamaan ensin Toppilan alueella, missä uusi lämpövoimala yhtäkkiä alkoi haamuilla katveeseen joutuneiden naapureiden ruudulla, Ruuska muistaa. "Sieltä verkko vain lähti leviämään ja on kieltämättä saanut hyvin jalansijaa Oulussa."

Ruuskakin yritti aikoinaan korjailla laitteita, joissa katot ja puut heijastelivat ruuduilla, mutta tehtävä oli mahdoton.

Voisiko siis kaapeli-tv-vaihekin siirtyä väliaikaisratkaisuna historiaan?

Huomattavaa laatueroa kaapeliverkon ja antenniverkon välillä ei ainakaan enää ole. "Saadaan hyvä kuva", Ruuska sanoo.

Lue lisää torstain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

DNA:lle kub soittaa, vastaus on: "Asiakaspalvelussamme on juuri nyt ruuhkaa, olkaa hyv? ja odottakaa hetki". Muutaman kerran kun turhaan yritti niin nyt on talon katolla harava. Ja hyvin n?kyy Pikku-Kakkonen. Eika tarvi kustantaa DNA:n puhelinvastaajapvelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanokaapa minulle mkä siinä HD:ssä on nin erikoista kun kaikki kohta hokee, pitää olla HD?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itte sanoin satelliittiTVsopparin irti ja hommasin antennin, näkyy 34 kanavaa, ilmaiseksi. Ei valittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo-on varmaan hienoo että on ainaki 100 kanavaa,mutta mutta-kuka niitä ehtii kaikkia katsoon.Niinpä 2,4 minuuttia/kanava läpi vuorokauden ni onnistuu joo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNAkin tietää että digitalisointi vie kaapeliasiakkaita haraviin. Siksihän ne hakivat ja saivat HD luvat antennipuolelle, jossa muuten lähettävät koelähetyksenä Vancoverin HD:na Lahdessa. Hyvä että DNA pärjää, kannattaa pitää OPOY osakkeet vielä muutaman vuoden. Itsellä on omakotitalossa molemmat, toisin voi olla että Kaapeli lähtee meiltä keväällä, jollei ala tulla kerta ostettavia elokuvia, urheilu tapahtumia jne. Sony nimittäin alkaa vuokrata HD filmejä netin kautta tässä kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaapelissa itseasiassa se kuvanlaatukin on varsinkin maksukanavilla parempi kun bittivirrassa ei tarvitse säästellä, vaan voidaan suoraan satelliitista ottaa kanavat alas kaapeliin. Eipähän tule niin paljon lego-palikkaa kuvaan. Normikanavissa ei kovin suurta eroa, varsinkaan YLEn kanavissa, ovat antennissa tarpeeksi laadukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

esim canalista maksat antennissa saman verran kuin kaapelissa, mutta saat kanavia puolet vähemmän. juuri tänään uutisoitiin, että kesällä antennissa canalilta poistuu taas yks kanava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNA laskuttaa pelkästään peruskanavista n. 8-9 eur/kk. Haravalla säästää mäyräkoiran kuukaudessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa julkisivulautakuntakin jo siihen puuttua jos joka kerros- ja rivitalon katolla on harava tai lautanen. Tulee mieleen kuva eräästä naapurimaastamme.Meillä ei ainakaan rivitaloyhtiössä saa ilman hallituksen lupaa asentaa seinälle edes ilmalämpöpumppua eikä varmaan lautastakaan osakkeenomistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, kaapelissa on tosiaan se yli 100 kanavaa, mutta tosiasiassa niistä et näe ainuttakaan ilman kk maksua. Joka kuukausi näyttää nuo DNA:n riistäjäporvarit muistavan laskulla. Järkevämpää siis pistää harava katolle ja sijoittaa nekin säästyneet rahat vaikka kylmään olueen. Varsinkin siinä tapauksessa, jos ei nuo maksulliset kanavat kiinnosta.. ei siellä ole kyllä juuri mitään katsomisen arvoista. Ja osaava katsoo sarjat internetin tarjoamien palvelujen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakensin uuden asunnon, jossa kuidun pää tulee tekniseen tilaan. Otin kuitenkin käyttöön anteenin ja nettiliittymä on mokkulalla. Se että katson satunnaisesti uutisia ja leffat katson yleensä blueray/DVD:ltä. En ala maksamaan kk maksua siitä hyvästä turhaa, että saa katsottua uutiset. Sähköpostin voi lukea myös puhelimella. Satunnaiseen surffailuun kotona riittää ihan hyvin hitaaampikin yhteys, entä 100mb. Jossain vaiheessa voin liittyä kyllä kuituun kiinni, mut hinta tai kk maksu saa tulla alemmas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Antenniharavat palaavat katoille"... ANTENNIHARAVA ??? Hyvä Hyvä Kaleva ! Ettei tämä antennityyppi ois vaan se harava-antenni... ois kyllä kiva nähdä semmonen antenniharava, onko siinä radio samassa, jotta voi kuunnella lehtiä haravoidessa musiikkia... ? =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en niitä lisäkavavia tarvitse, mutta entäpä jos myyn asuntoni, niin saattaa vaikuttaa asunnon myytävyteen ja hintaan kun ei ole kaapelissa.Tulevalla sukupolvella on eri vaatimustaso.Ei haravaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

102 kanavan lisäks lautasella 2300kanavaa siihen päälle että viikko menee kun läpi selaa ..joka haluaa kyllä kanavia löytyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samapa tuo mulle olisi, kumpi systeemi olisi käytössä. Mutta jos taloyhtiö rupeaa antenniin vaihtamaan, menee digiboxi uusiksi melkein kaikilla -> tuskin onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskin että kahdeksan kanavaa kaikkiaan saadaan näkymään (TV-yhtiöiden mukaan kymmeniä) ja ainoastaan antennilla. Kolme - neljä niistä jo on, ettei juuri tule katsottua ja muitakin vain yhtä kerrallaan voi katsoa (ainakin meidän telkkarilla). Tälläkin tarjonnalla se tuo töllötin syö aivan liian paljon aikaa meikäläiseltäkin. Entäpä työssä tai koulua käyvältä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Kittilän, Kolarin ja Ylitornion kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Mietipä tötä! Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Tämäkin kansanviisaus on totta. Työttömillä on TULLUT MITTA TÄ... Lue lisää...
Preeti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image