Kotimaa

Amnestyn raportti: Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkentä riittämätöntä Suomessa

Vuonna 2014 julkaistun EU-tutkimuksen mukaan Suomi on toiseksi väkivaltaisin EU-maa naisille. Kuvituskuva. KUVA: colourbox.com
Kotimaa 24.2.2016 2:01
Aki Laurokari

Suomi saa moitteita ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään keskiviikkona julkaistavassa vuosiraportissa.

Suomea esimerkiksi moititaan riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisessä.

Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Niina Laajapuro kertoo Amnestyn tiedotteessa, kuinka häntä jaksaa ällistyttää, miten hitaasti naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ etenee Suomessa, vaikka ongelman laajuus ja sen ratkaisemiseksi tarvittavat keinot ovat olleet jo pitkään hyvin tiedossa.

Resurssit ovat hänen mukaansa täysin alimitoitetut.

– Suomessa on tehty paljon hyvää työtä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, mutta ongelma on ollut siinä, että on ollut paikallisia ja valtakunnallisia hankkeita, joista projektiraha on loppunut. Valtakunnallinen koordinaatio puuttuu. Eli ei ole jatkuvuutta, kokonaisvaltaista otetta eikä riittäviä resursseja, Laajapuro tarkentaa Lännen Medialle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Martta Octoberin mukaan Suomi tulee lähisuhdeväkivallan ehkäisytyössä esimerkiksi Ruotsia jäljessä.

– Merkittävimmät erot ovat resurssoinnin puolella. Satsauksien määrä on valtavan erilainen.

October mainitsee vuonna 2012 tehdyn selvityksen, jossa vertailtiin, kuinka paljon eräät Euroopan neuvoston jäsenvaltiot ovat käyttäneet rahaa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn.

– Suomi sijoittui tässä tilastossa toiseksi viimeiselle sijalle viidentoista maan vertailussa. Suomi käytti rahaa 0,01 euroa vuodessa asukasta kohti, kun esimerkiksi Ruotsi käytti 32,26 euroa asukasta kohti, October kertoo selvityksestä.

October mainitsee, että naisiin kohdistuva väkivalta on vielä keskimääräistä laajempi ongelma Suomessa.

– Kuolonuhreja on meillä enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Siihen nähden voisi ajatella, että huoli olisi otettu huomioon ja tähän käytettäisiin enemmän rahaa.

– Kyse ei ole vain valtiontalouden tilanteesta vaan viime kädessä priorisoinnista ja poliittisesta tahdosta, October kertoo.

Toiseksi väkivaltaisin EU-maa naisille

Vuonna 2014 julkaistun EU-tutkimuksen mukaan Suomi on toiseksi väkivaltaisin EU-maa naisille.

Suomessa astui voimaan elokuussa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen Istanbulin sopimus, mutta Amnesty moittii Suomea siitä, että monet sopimuksen vaatimista konkreettisista toimista ovat toteutumatta. Amnesty esimerkiksi moittii, ettei Suomessa ole riittävästi turvakoteja tai ympärivuorokautista auttavaa puhelinta väkivallan uhreille.

October pitää sopimuksen ratifiointia ja sitä edeltänyttä kehittämistyötä myönteisenä, mutta sopimuksen toimeenpano on Suomen osalta edelleen kesken.

– Kun Suomi ratifioi sopimuksen, katsottiin lainsäädännön olleen riittävällä tasolla. Monia palveluita silti puuttuu. Esimerkiksi raiskausten tai seksuaalisen väkivallan uhrien matalan kynnyksen kriisikeskukset puuttuvat kokonaan. Samoin ympärivuorokautinen uhreja auttava puhelinpalvelu. Jälkimmäiseen on toimeenpano käynnissä tämän vuoden aikana.

– Kriisikeskuksista on suunnitteilla pilottihanke.

THL:n koordinoima ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi päättyi vuoden 2015 lopussa. Ohjelma oli viisivuotinen. October kertoo, että tällä hankkeelle saatiin paljon hyvää aikaan. Yksi keskeisimmistä oli moniammatillinen riskiarviointimenetelmä MARAK. Sen avulla voidaan tehdä riskiarviointi, kuinka vakava väkivallan uusiutumisuhka on ja miten parantaa uhrin turvallisuutta.

– Pallottelua luukulta luukulle on vähennetty. Käytössä jo yli 90 suomalaisessa kunnassa.

Mutta MARAK-menetelmän laajentaminen koko Suomeen tarvitsee resursseja.

– Se ei vielä kata koko Suomea, October kertoo.

Viranomaisten mahdollisuuksia tunnistaa parisuhdeväkivaltaa perustyössään pitäisikin Octoberin mukaan parantaa lisäkoulutuksella. Lisäksi väkivaltarikosten uhrien hoitopolkujen ja tukipalvelujen pitäisi olla riittäviä koko Suomessa.

– Toisaalta viimeisten kymmenen vuoden aikana on menty valtavasti eteenpäin. Kuntien väkivallan ehkäisytyötä on ryhdytty koordinoimaan ja tukemaan aivan eri lailla kuin ennen. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelma on ollut siinä suurena apuna. Työtä silti vielä riittää, October kertoo.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Maija Jäppinen kertoo, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan on vuosien mittaan alettu suhtautua vakavammin.

– Edelleenkään ei kuitenkaan riittävän vakavasti. Se näkyy näiden palveluiden resurssoinnissa ja siinä miten paljon Istanbulin sopimuksen velvoitteita on vielä täyttämättä. Suomi saa vuodesta toiseen Amnestyltä ja esimerkiksi YK:lta ja Euroopan neuvostolta moitteita, ettei tähän ole riittävästi paneuduttu.

– Suomessa on vielä pitkä tie kuljettavana, että Istanbulin sopimuksen velvoitteet täytetään, Jäppinen kertoo.

Amnesty moittii myös turvapaikanhakijalasten säilöönottoa ja translakia

Amnestyn raportissa arvostellaan Suomea myös turvapaikanhakijalasten säilöönotosta. Amnestyn tiedotteessa kerrotaan, että kesällä 2015 tuli voimaan laki, joka kielsi Suomessa yksin olevien alle 15-vuotiaiden lasten säilöönoton kaikissa tilanteissa. Rajoitus ei Amnestyn mukaan kuitenkaan ole riittävä, sillä 15-17-vuotiaat lapset voidaan yhä ottaa säilöön maasta poistettaessa. Myös lapsiperheitä voidaan edelleen ottaa säilöön, raportissa kerrotaan.

Raportti muistuttaa myös, että Suomen translaki loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia. Jos henkilö haluaa muuttaa henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän omaa sukupuoli-identiteettiään vastaavaksi, häneltä vaaditaan muun muassa todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä, lääketieteellistä selvitystä sekä täysi-ikäisyyttä.

Amnesty Internationalin raportti varoittaa, että ”maailmalla on käynnissä salakavala ihmisoikeudet kyseenalaistava kehitys”.

Raportin mukaan YK:n ihmisoikeuselimet, kansainvälinen rikostuomioistuin sekä Euroopan neuvoston kaltaiset alueelliset ihmisoikeuksia puolustavat instituutiot ovat joutuneet omia ihmisoikeusongelmiaan peittelevien valtioiden heikentämiksi. Monet valtiot väittävät häpeilemättä ihmisoikeuksien suojelemisen olevan uhka turvallisuudelle, laille ja järjestykselle sekä ”kansallisille arvoille”, Amnestyn tiedotteessa kerrotaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

EMMA87 Jos lähdettäisiin siitä perustavaalaatuisesta totuudesta, että sekä mies että nainen ovat ihmisiä, ok?
Toinen totuus: väkivalta on väärin, ok?
Siis, se, joka loukkaa ihmistä tekee väärin.
Ymmärrätkö? Ei väkivalta kaipaa tulkinnakseen sukupuolia, ikää, uskontoa, ei mitään muutakaan. Aina kun väkivallalle yritetään etsiä selityksiä, tulkintoja olemme hävinneet.
Eläin pieni katsoo meitä avuttomin, sanattomin silmin: älä lyö. Ja jos lyömme, lyömme itsestämme kuoliaaksi ainoan kallisarvoisen piirteemme, kykymme rakastaa. Kun lyö rakastamaansa, se on pahempaa kuin kuolema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amnesty taas vetää vähän yli... Olisin huolissani aika monesta muusta maasta ja heidän ihmisoikeus/naistenoikeuksien tilanteesta ennen Suomea.

Yteiskunnan on aika vaikea tehdä mitään sille, että mies hakkaa vaimoa kotona neljän seinän sisällä. Väkivalta ei ole yleensä näkyvää, vaan meillä se tapahtuu pitkälle kotona alkoholin vaikutuksen alaisena. Sen sijaan Suomessa kyllä löytyy tukipalveluita- ja koteja naisille, jonne voi lähteä yksin tai lasten kanssa mikäli kotona koetaan väkivallan uhka. Suomessa otetaan väkivalta hyvin vakavasti ja sen eteen tehdään kyllä töitä - paljon paljon enemmän kuin vielä 80-luvulla, jolloin raiskauksiakaan ei edes ilmoitettu poliisille. Kaikkea vastuuta ei voida aina lykätä yhteiskunnalle ja syyttää poliitikkoja, vaan ihmisten pitää itse tehdä asioiden eteen myös jotain. Naiset, älkää jääkö väkivaltaisiin suhteisiin. Itsekin olen sellaisessa nuorempana ollut, mutta onneksi ymmärsin paeta ajoissa!

Edellisten kirjoittajien tavoin olisin enemmän huolissani miesten kokemasta parisuhdeväkivallasta, sillä asia on täysi tabu eivätkä miehet saa tähän asiaan minkäänlaista apua. Miehenhän kuuluu olla perheen pää, vahva ja aikuinen ihminen, joka osaa "puolustautua" väkivaltaa vastaan. Naiselta turpiin ottaminen on noloa eikä sellaista missään nimessä kerrottaisi esimerkiksi kaverille. Tähän ei kiinnitetä huomiota uskoakseni missään maassa, vaikka tasa-arvon kulttuureissa (esimerkiksi Suomi ja Ruotsi) naisten harjoittama väkivalta on yleistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusten mukaan miehet kokevat yhtä paljon lähisuhdeväkivaltaa kuin naiset. Kuolonuhreja tämän seurauksena tulee myös miehistä. Joinakin vuosina lähisuhdeväkivallan seurauksena kuolleita miehiä on ollut peräti naisia enemmän. Miehet joutuvat suhteissaan törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi yhtä usein kuin naisetkin. Miehet kokonaisuudessaan joutuvat väkivallan uhreiksi huimasti naisia useammin, yleensä toisen miehen toimesta.

Kiinnostaako ketään? Ei. Ei ole muodikasta, eikä tule koskaan olemaankaan.

Kiva kuitenkin, että jotain yritetään tehdä, että noin 50% (naiset) tästä kansasta saisi oikeuden elää fyysisesti koskemattomina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä että ihmisten hyvinvoinnista ja koskemattomuudesta huolehditaan. En malta kuitenkaan olla muistuttamatta, että nainen syyllistyy perheessä törkeään pahoinpitelyyn tai esim. henkirikoksen yritykseen yhtä usein kuin mies. Miehiä ei vain näy turvakodeissa. Mielestäni resurssit tulee kohdistaa mitä suurimmalta osin lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen, koska se lienee ainakin yksi juurisyy koko väkivallan kierteelle. Lapsi tulee yleensä pahoinpidellyksi oman äitinsä toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa välillä tutkia,miehiin kohdistunutta väkivaltaa naisten puolelta.Henkistä,fyysistä,mut ei,koska kukaan ei usko tälläista tapahtuvan suomessa.Virka koneisto,kuuntelee vain naisten valitukset ja mies kärsii ku toinen nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Aivan, mutta siltikin opetan lapsiani käyttämään tervettä järkeä ja varomaan vihaista koiraa, vaikka koiralla ei olekaan oikeutta purra. Vaan sosiaalidemokratiassahan kaikilla on vain oikeuksia, mutta ei edes velvollisuutta käyttää järkeä, koska vastuu ja silkasta typeryydestä aiheutuneet ongelmat voidaan kaataa aina sille, joka hoitaa asiansa ja jolla on omaa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole suuri yllätys "miksi" syntyvyys laskee suomessa.
Kun olen yksinäinen mies ja asun yksinään, ei tarvi riidellä kenenkään kanssa.
Parisuhde ei ole onnistunut n.22-vuoteen , joten näillä eväillä menen.
Onhan suomessa yksinäisiä naisiakin jotka asuvat yksinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisivät tutkimaan Euroopan ulkopuolellakin, em Venäjälle ja lähi-itään, ja on niitä paljon muitakin alueita, vai eikö rohkeus riitä ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välimeren tänä vuonna ylittäneiden määrä kolminkertainen viime vuotiseen alkuvuoteen nähden ja kunhan ilma lämpenee, ralli kiihtyy joten Suomeen tulijoita tänä vuonna ainakin 100 000(,tulijoitahan on äärettömästi ja lisää syntyy kokoajan ) Amnestylle tiedoksi että Suomen naisten tilanne ei todnäk ole paranemaan päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsotaan nyt ensin itseä peiliin, ennen kuin katsotaan kristallipalloon ja kuvitellaan asioita.
Ei kai ole niin vaikeaa alkaa toimimaan omassa ympäristössä - sekä miehet että naiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image