Kotimaa

Älylaitteista selkävaivoja – neljäsosa nuorista kärsii toistuvasta selkäkivusta

Tällä viikolla vietetään Selkäviikkoa. KUVA: Rasila Risto
Kotimaa 17.10.2017 14:28
Petri Hakkarainen

Kännyköiden ja muiden älylaitteiden käyttö alkaa olla keskeinen syy selkävaivoihin. Parhaillaan vietettävän Selkäviikon teema on "Liikuta selkääsi".

Kelan selkäsairauksista viime maksama 103 miljoonaa euroa on pienempi summa kuin edellisenä vuonna, mutta selkävaivojen määrä on kasvussa.

– Sairauslomien väheneminen saattaa johtua siitä, että terveydenhuollossa on huomattu pitkien selkävaivojen takia annettujen sairauslomien ongelma: lepoa voi tulla liikaa ja työhön palaaminen on vaikeaa, sanoo Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio.

Selkävaivat johtuvat useimmiten liian vähäisestä liikkumisesta ja siitä seuraavasta huonosta lihaskestävyydestä. Huolestuttavaa on, että jo neljäsosa 12–18-vuotiaista kärsii toistuvasta selkäkivusta ja joka kymmenennellä nuorella selkäkipu on jatkuvaa.

– Liikkumattomuutta vastaan on toimittava kaikilla tasoilla. Keskeinen vastuu on vanhemmilla. Lasten älylaitteiden käyttöä voi rajoittaa ja heidän kanssaan voi lähteä liikkumaan, Töyrylä-Aapio tähdentää.

Lue lisää 18.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Ihminen luotiin liikkummaan ei tulemaan osaksi tietojärjestelmää. Digitalisaatio rappeuttaa ihmistä. Kun seuraa nuorten asentoja niiden katsellessa kännyköitä tabletteja niin ei ole ihme jos selkälihakset ja nikamat välilevyineen on epätasapainossa ja ryhti kadoksissa. Urheilua ja liikuntaa pitää lisätä koulujen ohjelmaan tuntuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän kertoo juurikin käyttäjän tyhmyydestä, kun joutuu turvautumaan älylaitteisiin, eikä kykene itse ratkomaan päivittäisiä tehtäviään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Zombejahan nuo älylaiteaddiktit ovat jo muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytbän ollaan kouluisdakim lisäämässä älylaitteiden käyttöä. Kännykkää, tablettia ja läppäreiltä tehdään kouluissa yhä enemmn tehtäviä ja koululäksyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja istutaan - eiku löhötään - säkkituoleilla, sohvilla yms. eikä istuta ryhdikkäästi pulpetin ääressä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on erikoisasiantuntija niin ulapalla kuin olla voi.
Ei ne älylaitteet mitään selkävaivoja aiheuta, vaan yleensäkin huono ryhti, ja se, että aivan liikaa käytetään julkisia eikä viitsitä kävellä edes 500 metriä.
Miten erikoisasiantuntija sitten selittää Pokemon pelin, jota nuoriso pelasi ja varmasti liikkui paljon?
Suurin syy on huono ravinto, sillä ei pizzasta, hampurilaisista,eikä kebabeista saa sitä luustoa vahvistavaa ravintoa mitä kasvava nuori tarvitsee.
Huono uni ja lepo yleensä vaikuttaa myös, joten kaikki energia juomat tulisi kieltää alle 18, tai mieluummin poistaa markkinoilta kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
24
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image