Kotimaa

AL: Oikeus teki his­to­rial­li­sen päätöksen - kovensi tuomiota Helvetin enkeleihin kuulumisen vuoksi

Kotimaa 15.6.2012 18:11
Kaleva

Oikeus on ensimmäistä kertaa Suomessa koventanut tuomiota sen vuoksi, että syytetty on Hells Angels MC:n eli Helvetin enkelit -moottoripyöräkerhon jäsen, kertoo Aamulehti.

Mies tuomittiin perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa törkeästä kiristyksestä kahden vuoden vankeuteen.

Syyttäjät vaativat rangaistuksen koventamista muun muassa siksi, että rikos oli tehty Helvetin enkeleiden jäsenenä.

Koskaan aiemmin Helvetin enkeleihin kuulumista ei ole todettu tuomion koventamisperusteeksi.

Aamulehden mukaan kyse on rikoslain kuudennen luvun, viidennen pykälän, toisen kohdan tarkoittamasta koventamisperusteesta. Kohdan mukaan henkilö on tehnyt rikoksen ”vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä”.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Aiheuttipa tämä uutinen kovasti parran pärinää!
Rikosnimike oli kuitenkin törkeä kiristys. Hyvä että virkavalta pistää kovan kovaa vastaan.
Onko uusia rötöksiä jo mielessä, kun ollaan noin huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan hyvä peruste korotukselle, varmasti on jengiliivit vaikuttanut kiristyksen onnistumisessa niin samoin voi myös vaikuttaa tuomion pituuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen sijaan Kokoomukseen kuuluminen alentaa tuomioita. Näin se oikeusvaltio toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt liikutaan todella vaarallisilla vesillä. Mikä ja kuka määrittelee rikollisjärjestön? Jos moottoripyöräjengiin kuuluminen on peruste tuomion koventamiselle, niin mihin tahansa muuhunkin järjestöön kuuluminen on oltava peruste tuomion kovenemiselle sen mukaan mikä on jäsenten tekemien rikosten yleinen tilanne.

Jos kuulut golf-kerhoon jossa on jäsenenä pari tuomittua rattijuoppoa, niin senhän on oltava vastaisuudessa koventamisperuste myös muille jäsenille vastaavassa tilanteessa?

Entä vaikkapa raiskaus tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, löytyisikö niille suomesta jokin jengiä vastaava teoreettinen viiteryhmä? Itse keksin montakin, mutta en voi sanoa suomen sanavapautta koskevan oikeuskäytännön vuoksi niitä tässä ja nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko että et ymmärrä miksi helvetin enkelit luokitellaan rikollisjärjestöksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hells Angels on luokiteltu USAssa ja Kanadassa rikollisorganisaatioksi koska HA johtaa amfetamiinikauppaa globaalisti ja on sotinut useita sotia kilpailijoitaan (Pagans, Outlaws, Bandidos) vastaan. Satoja jäseniä on tuomittu huumekaupasta/murhista/kiristyksestä/varastetun tavaran välittämisestä jne jne. Kerho julistautuu prosenttikerhoksi, eli julkisesti ilmaisee elävänsä lakien ulkopuolella. Meinaatko tosissasi väittää että Suomessa voi olla Hells Angelsin jäsen ilman että on tekemisissä huumekaupan tai muiden laittomien touhujen kanssa? Tai että se olisi jotenkin verrattavissa golf-klubin jäsenyyteen jossa teoreettisesti 1 tai 2 jäsentä olisi syyllistynyt johonkin laittomuuteen? Suomessa ei ole moottoripyöräkerhoa (MC) joka ei ole joko HAn tai Bandidosin kannattajajäsen, koska kyseiset kerhot eivät salli uusia kilpailijoita reviirilleen ilman että he saavat osansa toiminnasta. Saapa nähdä mikä on näiden "moottoripyöräharrastajien" reaktio kun Mongols perustaa chapterin Suomeen. Toivottavasti siitä ei joudu sivulliset kärsimään. Muistatko vielä kun Bandidos ampui singolla HAn päämajaa? Tai kun em. teloitti entisen johtajansa estääkseen Outlawsin tulon Suomeen? Tällaisia jengejä puolustelet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet nähtävästi jo yleisen tuomiosi jakanut? Säälittävää että näihin samoihin olettamuksiin perustuu suomessa nykyään ns. länsimainen oikeuskäytäntö. Eiköhän olisi syytä ajaa koko oikeusjärjestelmä alas, koska kansalla riittää näin paljon viisautta jakaa tuomiot suoraan kaduilla? Vai annetaanko Veto -oikeus suoraan iltapäivälehdille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktat ovat faktoja, eivät olettamuksia. Ihmettelen että HA on siirtynyt digiaikaan mutta kommenttisi sen todistavat, kiva kuulla tarinoita siltäkin puolelta. HA on rikollisorganisaatio koska sen jäsenet ovat rikollisia. Hangaroundiksi pääsee jos tuo jotain kerholle (rahaa, huumeita tai naisia tms.) prospectiksi ylenet jos olet todistanut voivasi tuoda jengille rahaa etkä ole poliisin vasikka. Täysjäseneksi et pääse kunnes olet todistanut tienaavasi kerholle jatkuvasti rahaa etkä ole vasikka ja kaikki täysjäsenet pitävät sinua hyvänä tyyppinä (ehkä olet joutunut todistamaan uskollisuutesi toisin tavoin). Näin se vain menee. Jos olet työssä käyvä perheellinen mies (naisethan eivät kelpaa jäseneksi) ja olet vain intohimoinen moottoripyöräharrastaja, ei sinusta tule koskaan jäsentä HA:han koska sinulla ei ole mitään tarjottavaa kerholle. Prosenttikerho elää lakien ulkopuolella ja sen rahoitus tulee myöskin lakien ulkopuolelta. Myös Suomessa. Oikeuslaitos alkaa pikkuhiljaa ymmärtää tämän kuvion mikä ymmärrettiin USAssa 30 vuotta sitten, prosenttijengit ovat rikollisjengejä siinä missä mafia tai yakuza. Ei tässä kansa jaa tuomioita tai iltapäivälehdistö estä tuomioita veto-oikeudella (mitä oikein ajattelit? :) Oikeuslaitos tekee työtään ja rikolliset laitetaan rikoksista linnaan, ei sen kummempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän ei itseasiassa ole varsinaisesti kyse HA:sta vaan oikeuslaitoksen toiminnasta. Oikeuslaitos on lähtenyt tässä selkeästi rikkomaan omaa linjaansa. Tähän asti kansalaisille on jaettu varsin herkästi tuomioita erilaisista vähemistöihin ja ryhmittymiin kohdistuneista rikoksista, mutta nyt yhtäkkiä oikeuslaitos itse pitää tähän yhteen vähemmistöön kuulumista automaattisesti rikollisena.

Tarkastellaanpa asiaa toisinpäin, minkälaiseen juridiseen asemaan joutuvat ne jotka kuuluvat moottoripyöräkerhoon vailla minkäänlaista rikollista toimintaa? Kauanko menisi aikaa että tämä tapaus olisi KKO:n ja EU:N ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltävänä jos jengi olisi vaikkapa suomenruotsalainen, tai edustaisi pääosin jotain muuta kansalaisuutta?

Koko länsimainen oikeuskäytäntö perustuu siihen, että pelkille olettamuksille ei anneta mitään painoarvoa. Aletaanko seuraavaksi syrjäytynyttä ja työtöntä henkilö kohtelemaan automaattisesti rikollisena, koska kyseisessä kansanryhmässä tehdään tilastollisesti muita useimmin rikoksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyviä pohdiskeluja, eiköhän näistä saada lausunnot vielä korkeammiltakin oikeusasteilta.
"Mikä ja kuka määrittelee rikollisjärjestön" - Poliisilla löytyy asiantuntemusta ja oikeushan ne linjat loppupeleissä lyö lukkoon, eduskunnan määräämien pelisääntöjen puitteissa. Aika hyvä systeemi, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos varastaa toiselta rahaa, onko tuomio kovempi jos kuulluu esim vasemmistoon joka verottaa muutenkin hengiltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kerrankin ollut rohkea tuomari! Toivottavasti tämä ennakkotapaus tulee käytäntöön kaikkialla Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image