Kotimaa

"Äärimmäisen vakava tilanne" - ministeriö vaatii Kittilältä välittömiä toimia kun­ta­päät­tä­jien ri­kos­syyt­tei­den takia

KUVA: Miikka Kiminki
Kotimaa 13.10.2017 10:38 | Päivitetty 13.10.2017 14:02
STT, Kaleva

Valtiovarainministeriön mukaan Kittilän kunnan on ryhdyttävä välittömästi toimiin kuntapäättäjiä koskevien syytteiden vuoksi.

Ministeriön mukaan tilanne on huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava.

Ministeriön mukaan kunnan on vietävä luottamushenkilöiden luottamustoimesta pidättämistä koskeva asia valtuustoon välittömästi.

Kunta on ilmoittanut käsittelevänsä asian viimeistään 17. marraskuuta, mutta ministeriön mukaan aikataulu on liian pitkä.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.

27:ää kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Nämä syytteet koskevat kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomiseen liittyvää valmistelua tilapäisessä valiokunnassa, päätöksentekoa kunnanvaltuustossa marraskuussa 2014 sekä irtisanomispäätöksen täytäntöönpanoa kunnanhallituksen kokouksissa.

Lisäksi neljäätoista kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä vastaan on nostettu syytteet työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Kunnanhallituksen jäsenten ja varajäsenten epäillään vaikeuttaneen Mäkelän virkatehtäviä eri tavoin ja käyttäytyneen epäasiallisesti.

Kunta irtisanoi Mäkelän marraskuussa 2014. Korkein hallinto-oikeus on katsonut irtisanomisen laittomaksi.

Lisäksi kunnanhallituksen kahdeksaa jäsentä ja varajäsentä vastaan on nostettu syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä. Nämä syytteet koskevat osallistumista päätöksentekoon kunnanhallituksen kokouksessa, jossa kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta.

Samassa kokouksessa kunnanhallitus päätti antaa omistajaohjausta irtisanotun toimitusjohtajan palauttamiseksi tehtäväänsä.

Kunnanjohtaja Mäkelä teki tutkintapyynnön hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta joulukuussa 2013. Levi Ski Resort sekä sen suurimmat omistajat epäilivät väärinkäytöksiä yhtiön hissihankinnassa. Kunta on hissiyhtiön pääomistaja.

Syytetyt kiistävät

Kaikki vastaajat ovat Oulun syyttäjänviraston tiedotteen mukaan kiistäneet syytteet. Kokonaisuudessa on tehty myös neljä syyttämättäjättämispäätöstä, jotka koskevat työrikoksia.

Syyteharkinnassa on yhä myös rikosepäilyjä, jotka koskevat Levi Ski Resortin toimitusjohtajan hissihankintaa ja kolmen luottamushenkilön hankkiman oikeudellisen asiantuntija-avun laskutusta. Näiden syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Syytteet käsitellään aikanaan Lapin käräjäoikeudessa.

 

Oikaisu 14.10 kello 10.44: Korjattu syytteen saaneiden määrä 28 päättäjästä 27:ään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä pitäisi lisätä ,ja rutkasti yhteisten asioiden hoitoon ,kehitys vaan menee ,ikävä kyllä, toiseen suuntaan ,kun eduskuntakin tuhoaa päivittäin päätöksentekoon ja valmisteluun kytkeytyvää materiaalia ,pois kansan ulottuvilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiovarainministeriö huolissaan ?? Ei vissiin kuulu oikeusministeriön tonttille ,jos lakia epäillään rikotun ,tai yhteisten asioiden hoitajat ovat toimineet ns. lyhytnäköisesti . Taitaa olla ongelmia Niin Kittilässä,Helsingissä ja monissa muissa kylissä pitkin Suomen-niemeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainsäädäntöämme on muutettava siten että rikolliset eivät voi toimia julkisisa luottamustehtävissä.
Eikä virkatehtävissä sen koommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luottamustoimia käytetään Kittilän tapaan totaalisesti väärin, tulisi ainakin osana tuomiota olla elinikäinen kielto luottamustehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on maan tapa ja yleisimmän nykyään kuin ennen!
Kuka nyt välittä duunarista, lapsista ja vanhuksista? Nyt junnaillaan itselemme hilloja!
Menköön hiteen koko Suomi!
Muutetaan vaikka peruslakia että saamme haluamamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntiin ja yleensä julkisen talouteen pitäisi saada päätöksentekoon enemmän avoimuutta jotta tämmöinen toiminta tulee mahdottomaksi. Asia on erityisen tärkeä eduskunnassa ja ministeriöissä jossa tehdään huomattavasti suurempia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässä on se, että tämä tuskin on ainut pikkukunta, jossa toimitaan näin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapissa on Lapin lait ja tähän mennessä ovat saaneet rellestää miten haluavat. Viime aikoina meno on ollut niin härskiä että olisi härskiä jos hallitus ja ministeriö eivät siihen puuttuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapissa on samat lait, kuin muuallakin Suomessa, lukuun ottamatta Sompiota, jossa on omat lait. Sompio ei kuulu Kittilään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Naulan kantaan. Suurin osa kunnan luottamusmiehistä on hyvin saunotettu, syötetty ja juotettu ja sitä mukaa terve harkinta- ja arvostelukyky hävinnyt kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuvakäsikirjoitus on kuin tarjottimella. Lisätään takaa-ajokohtauksia ja jonkinlainen taistelu loppuhuipennukseen. Ellei niitä kehkeydy vielä oikeastikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo, seuraavan napapiirin sankarit 4 elokuvan ainekset olemassa. Jannen ja Pikku-Mikon seikkailut jatkuvat laskettelubisneksen kiemuroissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tapauksessa ei ole kiinnostavaa se osa jossa on toimittu lain puitteissa vaan se kun ollaan puuhasteltu lain ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image