Mainos

Yli­kii­min­ki­läi­nen Sirpa Riikola edusti Suomea Albertvillen olym­pia­lai­sis­sa: "Se on yksi elämäni kohokohdista"

Sirpa Riikola on edelleen Ylikiimingin Nuijamiesten ainoa olympiaedustaja. Riikola hiihti tyttönimellään Ryhänen vuonna 1992 Albertvillen olympialaisissa. Kokemuksesta kertovat osallistujamitali ja kisamaskotti. KUVA: Jarmo Kontiainen
Urheilu 5.2.2018 21:45 | Päivitetty 6.2.2018 6:35
Kai Nevala

Ylikiimingin Nuijamiesten Sirpa Riikola edusti Suomea vuoden 1992 talviolympialaisissa Albertvillessä. Hänen oli tarkoitus hiihtää vain päätösmatka 30 kilometriä, mutta hän starttasi ladulle heti kisojen avauspäivänä.

Olympiarenkaat kierrettiin vauhdilla. Siksi laskukohta oli harjoiteltu tarkasti.

– Lähdin alkupäässä. Aamupakkasen jälkeen oli lämmennyt ja renkaiden kohdalla oli pehmeää. Suksen pohja jarrasi paljon ja olin lentää nokalleni. Onneksi en kaatunut.

Muistelija on olympiahiihtäjä, joka voisi olla lähde monelle kysymykselle tietokilpailuun.

Kuka on Ylikiimingin Nuijamiesten historian ainoa edustaja olympialaisissa? Vielä vähän vaikeampi kysymys olisi: kuka on Ylikiimingin kunnan ainoa olympiaedustaja? Tai vielä: kuka ylikiiminkiläinen urheilija on tuonut mitalin kotiinsa olympialaisista?

Oikea vastaus on Sirpa Riikola. YNM:n hiihtäjä kilpaili Albertvillen talviolympialaisissa vuonna 1992 tyttönimellään Ryhänen.

Haastavuutta kysymyksiin tuo voimanostaja Juhani Kokko, joka kilpaili Rio de Janeiron paralympialaisissa. Kokko on ylikiiminkiläinen, mutta kuntaliitoksen jälkeen oululainen, joka edustaa Oulunsalon Taistoa.

Mutta että oikein mitalisti Riikola?

Kyllä vain. Hän kaivaa laukustaan Albertvillen kisojen osallistujamitalin. Hän on siitä ylpeä kuten myös Juan Antonio Samaranchin allekirjoittamasta osallistujatodistuksesta.

– Se on yksi elämäni kohokohdista. Aika pieni prosentti urheilijoista pääsee kokemaan olympialaisten tunnelman. Se on kuitenkin monen urheilijan suurin haave, Riikola sanoo.

Nopealla aikataululla ladulle

Riikola sai jännittää olympiamatkaansa loppuun asti, sillä sinivalkoisia värejä kantoivat tuohon aikaan Marjut Lukkarinen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä, Jaana Savolainen ja Tuulikki Pyykkönen. YNM:n nainen pääsi SM-hiihdoissa mitalivauhtiin ja sai kisalipun.

Ylikiiminkiläinen oli parhaimmillaan viiden ja kymmenen kilometrin matkoilla, mutta Les Saises’n hiihtokeskuksessa hänen tehtävänään oli odottaa 30 kilometrin päätösmatkaa. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin: Pyykkönen sairastui ja Riikola sai komennuksen kisojen avauspäivän 15 kilometrin perinteisen tyylin kisaan.

Numerolla kaksi lähti itänaapurin legendaarinen konkari Raisa Smetanina, numerolla neljä 25-vuotias suomalainen debytantti kello 10.02 Albertvillen aikaa.

Lämpötila lähtöpaikalla oli 1,2 astetta plussan puolella. Ensikertalaisen jännitys puolestaan ei noussut liian korkeaksi, vaikka 15 kilometriä oli pituudeltaan jo kiikun kaakun.

– Ei ollut mitään paniikkia vaan minulla oli tekemisen meininki. Ymmärsin, miksi olympialaisissa sytytään: tunnelma tekee sen.

7,7 kilometrin kohdalla otetuissa virallisissa väliajoissa Riikola oli jopa 13:ntena. Loppumatkan väsähtäminen pudotti häntä listalla alaspäin, mutta ensimmäisestä olympiastartista irtosi kunniakas sijanumero 22.

– Se oli hyvä hiihto. Lopussa voimani alkoivat hiipua, mutta en ehkä tekisi mitään toisin. Matka saattoi olla vähän liian pitkä minulle.

Illalla Suomen naiset saivat nostaa majapaikassaan samppanjalasit, sillä Marjut Lukkarinen saavutti Ljubov Jegorovan jälkeen hopeaa.

Kisapapista tuli vihkipappi

Viiden kilometrin repäisy viestin avausosuudella olisi sopinut ylikiiminkiläiselle, eikä hän epäröinyt ilmoittaa sitä valmennusjohdolle. Päävalmentaja Heikki Pusa päätyi kuitenkin luottamaan konkari Marja-Liisa Kirvesniemeen, vaikka tämä oli sairastanut kisojen aikana hammastulehduksen.

Sauvansa lähtöhässäkässä rikkonut Kirvesniemi ei pystynyt huippuvauhtiin. Suomi tuli ensimmäiseen vaihtoon vasta seitsemäntenä ja sijoittui lopputuloksissa neljänneksi.

– Olin viestihiihtäjänä mielelläni aloittajana. Tykkäsin lähteä yhtä aikaa muiden kanssa.

30 kilometriä vapaalla oli Riikolalle aivan liian pitkä matka. Maaliin hän silti selvisi: sijoitus oli 36:s.

– Kokonaisuudessa olympialaiset olivat onnistunut reissu. Sijoitukset olisivat voineet olla parempiakin, mutta tosiasiat ovat tosiasioita.

Yksi olympialaisista saatu kontakti oli ylitse muiden. Hiihtäjätär tutustui legendaariseen kisapappiin Göran Hellbergiin ja kysyi, voisiko tämä tulla kesällä käymään Ylikiimingissä.

Kyllä, Hellberg saapui pohjoiseen. Hän vihki Ilkka Riikolan ja Sirpa Ryhäsen avioliittoon.

Riikolaksi muuttuneen hiihtäjän ura loppui kaksi kautta myöhemmin. Oli puolison vuoro tuoda osallistujamitalit kotiin, sillä Ilkka Riikola oli Suomen huoltoryhmässä vuosien 1994 ja 1998 kisoissa.

Muokattu 6.2. klo 6:35: Riikola oli Ylikiimingin Nuijamiesten, ei Niittomiesten edustaja, kuten jutun faktalaatikossa virheellisesti kerrottiin.

Ylikiimingin Nuijamiesten edustaja arvokisoissa

Sirpa Riikola (o.s. Ryhänen) on syntynyt 27. marraskuuta 1966 Ilomantsissa. Puoliso Ilkka Riikola, lapset Henna-Maria, 21, Roosa, 17, ja Riina, 15. Töissä Nokian tuotekehityspuolella.

Kasvoi Tohmajärvellä. Edusti uransa alussa Tohmajärven Urheilijoita, sitten Ilomantsin Urheilijoita.

Muutti Ylikiiminkiin vuonna 1987. Seuraksi vaihtui myöhemmin Ylikiimingin Nuijamiehet. Valmennuksesta vastasi Veikko Anttonen.

Edusti Suomea vuoden 1992 talviolympialaisissa Albertvillessä ja vuoden 1993 MM-hiihdoissa Falunissa. Saavutti kolme henkilökohtaista aikuisten sarjan SM-mitalia vuosina 1990–1992. Parhaimmillaan maailmancupin osakilpailussa sijalla 13. Ilomantsin Urheilijoissa vuonna 1988 viestin SM-kultamitali.

Ylikiimingin Nuijamiesten hiihtojaoston puheenjohtaja. Toimii myös valmentajana.

Erikoista: Tuli kolmantena vaihtoon vuoden 1991 Venlojen viestin avausosuudella.

Muuta: Aviomies Ilkka Riikola on tehnyt pitkän uran hiihdon huoltotehtävissä myös arvokisatasolla. Tytär Roosa Riikola saavutti 16-vuotiaiden tyttöjen SM-viestihopeaa viime talvena YNM:n joukkueessa Emilia Nissinahon ja Helmi Peipisen kanssa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kiva lukea Sirpasta! Mahtavia muistoja teille ja meille Ex Ykiläisellekkin. Sirpa on aina reipas ja iloinen <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa lukea juttua Sirpasta, hän on Siirin jälkeen toiseksi parhaiten menestynyt Tohmajärveläinen naishiihtäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtävänä oli odottaa 30 km:n kisaa!? Joutui kuitenkin hiihtämään jo aluksi 15 km, joka oli pituudeltaan jo kiikun kaakun. Koomista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan tämän viestin avaajan, sillä hän antoi kaikkensa.
Miksi ihmeessä pitää ajatella, että Riikola ja Kirvesniemi olivat joko/tai viestissä?
Olihan siellä kaksi osuutta, joiden hiihtäjät olisi voinut vaihtaa, no ainakin toisen. En tarkoita Kirvesniemeä, sillä hänhän hiihti hyvin.
Mutta Olympialaisten hiihtoihin liittyy kysymys.
Mistä olivat ne hiihtäjät, jotka edustivat viittäkymmentä prosenttia Suomen hiihtomaajoukkueesta olympialaisissa.
Vuotta, tai paikkaa ei edes tarvitse sanoa, sillä Suomen urheiluhistoria tuntee vain tämän tapauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Täysin Juhan taitavaa propagandaa. Tähän lukuun on laskettu esim. ne tuhannet, jotka ovat muutaman tunnin tai yhden tunn... Lue lisää...
valetta taöysin

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image