SUL

Tämä juttu on Suomen Urheiluliiton tuottamaa sisältöä.

MM-hallit ovat Kristiina Mäkelän talven tähtäin, Etelä-Afrikan leiriltä tuliaisiksi luja pohja

- Olen tehnyt peruskovaa, moniloikkatyylistä harjoittelua. Nyt edessä on räjähtävään voimanhankintaan painottuva harjoitusjakso Suomessa, Kristiina Mäkelä sanoo. KUVA: SUL-arkisto/Hannu Jukola
Yleisurheilu 4.12.2017 15:40
Tapio Nevalalainen

Kuukauden harjoitusrupeama Potchefstroomissa Etelä-Afrikan lämmössä on poikinut Kristiina Mäkelälle ahaa-elämyksiä harjoittelusta ja rakentanut pohjan talven kilpailukaudelle. Sen kolmiloikkaaja haluaa huipentaa MM-halleissa.

- Neljäntoista metrin tulostaso on tarkoitus saada pysyväksi. Se tarkoittaa, ettei sitä tarvitsisi erikseen metsästää. Aika vahva luotto siihen on, Mäkelä linjaa hallikauden tavoitetta.

- Viime keväänä tuntui jo hyvältä. Sitten tuli polvivaiva, mutta jos nyt pääsen samaan vireeseen hallikaudella, mitä olin keväällä, hyvä tulee. Ominaisuuksia en ole testannut, mutta ne tuntuvat parantuneen ja yleisjaksaminen on parantunut.

Polvivaivalla Mäkelä viittaa kevään operaatioon, jossa vasemman polven kierukasta operoitiin pieni repeämä.

Birminghamin MM-halleissa suora finaali

Talven kilpailukaudesta Mäkelä on lyönyt lukkoon sen, että aikoo kilpailla Birminghamissa maaliskuun alussa käytävissä MM-halleissa. Vuosi sitten hän ponnisti hallissa 14,18 ja oli Belgradissa EM-halleissa kahdeksas.

MM-hallien naisten kolmiloikkaan otetaan 16 urheilijaa. Mukaan pääsevät tulosrajan 14,30 rikkoneet urheilijat. Loput paikat täytetään tulosrankingin perusteella.

Birminghamin kilpailu hypätään suorana finaalina, jossa 16 urheilijaa ponnistaa kolme kierrosta. Sen jälkeen kahdeksan parasta jatkaa kahdelle seuraavalle kierrokselle. Viidennen kierroksen jälkeisen tilanteen neljä parasta hyppääjää loikkii kuudennen kierroksen.

- Tulosraja on kova, mutta veikkaan, että kisoihin pääsee kutsulla. Tuskin kovaa tulosrajaa tarvitsee lähteä metsästämään, hallissa parhaimmillaan 14,20 hypännyt Mäkelä arvioi.

Ennen talven kilpailuja Mäkelä harjoittelee vielä tovin Suomessa ennen kuin viimeistelee kilpailukuntonsa Kanarialla Teneriffan lämmössä.

- Valmentajani Suren Ghazaryan oli täällä viikon. Hänen kanssaan tehtiin lyhyen vauhdin kolmiloikkatreenejä (vrt. video), kun ajatuksena on ollut pitää tuollainen hyppääminen mukana treeneissä, ettei tatsi katoa. Myös askelmerkkijuoksun rytmi on ollut sama kuin kilpailukaudella, Mäkelä sanoo.

- Muuten olen tehnyt peruskovaa, moniloikkatyylistä harjoittelua. Nyt edessä on räjähtävään voimanhankintaan painottuva harjoitusjakso Suomessa. Teneriffalle lähden joulun jälkeen.

”Yksin harjoitellessa aivot hyrrää enemmän”

Pian päättyvä Potchefstroomin leiri on antanut Mäkelälle sitä mitä hän sieltä haki.
- Kontaktit eivät vielä pelaa, mutta tekemisen varmuus ja suorat linjat toimivat. Peruspaketti on hyvä, Mäkelä sanoo.

Kolmiloikkaajan talven harjoittelu on rakennettu pitkien etelän harjoitusleirien ympärille, eikä suotta.

- Minulla keho toimii lämmössä niin paljon paremmin. Olen niin ”kylmäinen”, että Suomessa kropan lämmittäminen vie paljon energiaa. Täällä harjoituksissa tuntuu joskus jopa liian helpolta. Juoksutreeneissä on ollut sellainen olo, että voisi juosta kaksi sarjaa lisää.

Potchefstroomin leirillä Mäkelä on ollut yhtä viikkoa lukuun ottamatta ilman valmentajaa. Hyppääjän mukaan se on ollut opettavaista ja sopinut meneillään olevaan harjoitusjaksoon.

- Valmentajan kanssa tekee helpommin vain sen mitä ohjelmassa sanotaan. Yksin ollessa aivot hyrräävät enemmän. On tullut muutamia ahaa-elämyksiä omasta harjoittelusta sekä itsenäisyyttä ja uskallusta tehdä ratkaisuja, Mäkelä sanoo.

Ratkaisuja Mäkelä on tehnyt esimerkiksi, kun jaloissa on ollut pieniä kireyksiä.

- Itsensä kuunteleminen on ollut helppoa. Olen koettanut reagoida tuntemuksiin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

115 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Ota rauhallisemmin. Älä stressaa niin paljon, vaikka muut näkevätkin todellisuuden oman todellisuutesi peilikuvana. Kiel... Lue lisää...
Lähimmäinen

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image