Tuo­ma­ri­vir­hees­tä tehty protesti uhkaa AC Oulun voittoa – ero­tuo­ma­ri­pääl­lik­kö: "Tuollaista virhettä ei saisi tehdä"

Tästä kohu alkoi. Tuomari Oliver Reitala (vas.) muutti EIF:n rangaistuspotkun sekavien vaiheiden jälkeen AC Oulun vapaapotkuksi. EIF on tehnyt tilanteesta protestin, joka saattaa johtaa uusintaottelun järjestämiseen. KUVA: Tiina Wallin
Urheilu 19.6.2017 14:45 | Päivitetty 19.6.2017 14:47
Kimmo Siira

Lauantaina pelatun jalkapallon Ykkösen ottelun AC Oulu–EIF laineet lyövät yhä korkeina. Puheenaiheeksi nousi 0–0-tilanteessa EIF:lle tuomittu rangaistuspotku, jonka erotuomari Oliver Reitala muutti sekavien vaiheiden jälkeen AC Oulun vapaapotkuksi.

EIF:n Felix De Bona ehti sijoittaa pallon pilkulta jo verkkoon, mutta Reitala ei hyväksynyt osumaa, sillä vieraiden Paul Okouokou rynnisti ennen vetohetkeä rangaistusalueelle ja sai Reitalalta varoituksen.

Lopulta rangaistuspotkua ei enää uusittu, mikä aiheutti EIF-leirissä kollektiivisen tyrmistyksen. Hufvudstadsbladet-lehti uutisoi maanantaina, että EIF on tehnyt tapauksesta protestin.

Tapahtumaketju löytyy oheisesta YouTube-videosta ajanjaksolta 1.07–3.45.

Nyt keskiössä on kysymys siitä, tekikö tuomari Reitala jalkapallon sääntökirjan vastaisen ratkaisun, kun peliä jatkettiin AC Oulun vapaapotkulla.

– Tällainen protesti on tehty. Käsittelen asian mahdollisimman pian, kun olen käynyt läpi huolellisesti asiaan liittyvän aineiston. Vaihtoehtoja on kaksi. Ottelun tulos (AC Oulun 1–0-voitto) jää voimaan tai sitten peli pelataan uudestaan, Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö Pekka Soini kertoo.

– Viimeistään ennen juhannusta teen ratkaisun.

Soini ei halua spekuloida päätöksellä, mutta esille tulleiden seikkojen valossa mahdollisuus uusintaotteluun on todellinen.

Erotuomaripäällikkö: "Tuomarilta iso virhe"

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä myönsi maanantaina Kalevalle, että Reitala teki tilanteessa sääntövirheen.

– Kyse ei ole epäselvän tilanteen tulkinnasta, vaan yksinkertaisesti tuomarin tekemästä, isosta virheestä. Rangaistuspotku olisi pitänyt uusia. Koko tuomaritiimin yhteistyö on tuossa tilanteessa pettänyt. On selvä, että tuollaista virhettä ei pitäisi tällä tasolla tehdä, Hyytiä painotti.

Kun kilpailutoiminnan päällikkö Soini laatii päätöstään, hänen on otettava huomioon tuomarin tekemän virheen vaikutus kokonaisuuteen. Tässä tapauksessa vaikutus on merkittävä, sillä ottelu oli tapahtumahetkellä tasan ja päättyi lopulta kotijoukkueen niukkaan 1–0-voittoon.

Palloliiton lähihistoriasta löytyy yksi tapaus, joka puoltaa uusintaottelun järjestämistä. Viime vuonna futsalin liigakarsintaottelussa PP-70–PS Villa tapahtui tuomarivirhe, jonka seurauksena Palloliitto määräsi ottelun pelattavaksi uudelleen.

Meriläinen: "Hullua, jos täytyy pelata uudestaan"

AC Oulun kannalta tilanne on hankala. Vaikeita aikoja eläneelle joukkueelle EIF-voitto oli helpottava. Nyt kolmen pisteen potti on uhattuna – AC Oulusta riippumattomista syistä.

AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen punnitsi sanansa huolellisesti, kun hän analysoi tapahtunutta.

– Tällaista ei saisi tapahtua, mutta kuulostaa hullulta, että ottelu pelattaisiin uudelleen. Jokaisessa pelissä on kuitenkin tilanteita, joista jää joukkueille jossiteltavaa. Ja tulisihan EIF:lle toisesta Oulun-matkasta kulujakin.

– Muutenkin pelin mahdolliseen uusimiseen liittyy monia muuttujia, jotka on otettava huomioon: millä kokoonpanoilla ottelu pelattaisiin, miten pelikieltojen ja varoitusten kanssa toimitaan... No, ei tässä auta kuin odottaa Palloliiton päätöstä.

Meriläiseltä löytyi ymmärrystä myös Reitalalle, joka on joutunut myrskyn silmään.

– Kyseessä on lupaava tuomari. Toivottavasti hän saa vielä uusia mahdollisuuksia.

Jos EIF:n protesti hyväksytään, voi AC Oulu tehdä päätöksestä oikaisupyynnön Palloliiton vastalausevaliokunnalle.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Tuomarilta iso virhe antaa rangaistuspotku kun EIF pelaaja näkyvästi heittäytyy kun AC Oulun pelaaja koskee kädet ylhäällä tilanteessa kylki kyljessä! Pelaajat tekee kaikkensa että saavat hankittua rangaistuspotkun, kortti filmaamisista olisi ollut oikein!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaprotesti kannattaa periaatteessa tehdä, vaikka Etelän seura ja Palloliitto ovat yhdessä AC Oulua vastassa. Suomen jalkapallo on syvissä taloudellisissa ja pelillisissä vaikeuksissa. Tuomarivirhe oli antaa rankkari ja ajanpeluu pilkun paikasta jota ei löytynyt jonka vuoksi Ac sai vapaapotkun. Itkemällä ja kabineteissa saatiin Oulun pelaamalla saatu voitto mitätöityä?? Korppi ei noki korpin silmää ja vaikka 99 prosenttia oli varmoja ettei protesti mene läpi. Etelän median paine ja Palloliiton viha Oulun jalkapalloa kohtaan voitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos AC Oulun kaverit ois kunnon pelimiehiä oisivat ojentaneet tuomaria että nyt ei mee ihan oikein.
Käsittämätön tuomio tuomarilta, mutta säälittävää ettei pelimiehet sano mitään. Selvä uusinnan paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah, aivan naurettavin perustein vihelletty rankkari ensinnäkin. Luuletko tosiaan, että pelaajia kiinnostaa alkaa korjailemaan tuommoisen pillipiiparin päätöksiä. Mistä oletat, että pelaajat tietävät kaikkia yksityiskohtia jalkapallon säännöistä? Se on tuomarin tehtävä-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jokainen tuomari ei näytä tietävän, niin tuskinpa pelaajat. Rankkariin liittyy niin paljon erilaisia sääntöjä, joita kaikkia ei varmasti keskivertopelaaja tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AC:n pelaajat tietää Palloliiton kouluttamien tuomareiden itseluottamuksen tason. Suomalainen tuomari näyttää korttia heti ja ulosajon vaara olemassa, jos protestoi, eikä omaa virhettä pelin aikana myönnetä. Oulu voitti ja pelin jälkeen itki tuomarit, vastustaja ja Palloliitto. Valitettavasti tämä sukeltelu linja ajaa alas koko lajin maineen! Maailmalla sukeltajalle näytetään vain ylös merkkiä, mutta Suomessa niillä saadaan rankkari, mutta AC oli aiemmin menettänyt selkeän rankkarin, josta pitää tehdä uusinta peli. Yleisö huutaa kotijoukkueelle rankkari, kohta vastustaja sukeltaa, tuomari kostaa yleisölle, kohta katuu kun huuto jatkuu, pelkää mainettaan, keksii epäsuoran ettei rankkaria ammuta. Amatöörimaista toimintaa riittää ja AC OULU maksaa tulevan ottelun kulut, joita amatöörimainen Palloliitto ymmärrä tulevan uusinta pelin jälkeen......ym..ym

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ollut edes rankkarin arvoinen tilanne ja taisi olla ensimmäinen kerta kun pääsivät boksiin sukeltamaan!! Pelissä on 90 minuuttia aikaa tehdä ratkaisu, nyt halutaan tuomarivirheen takia pelata uusi peli, joka on täysi moka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meriläisellä jo vellit housussa. Uusintaottelun kautta pisteet vieraille ja aaceen nousuhaihattelut ensi kauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusintaottelussa lyödään selvät lukemat tauluun ja Tammisaaren porukka tippuu maalieron turvin kakkoseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virhe tapahtui jo siinä, että tuosta tilanteesta vihellettiin rankkari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen moka oli myös viheltää tilanteesta rankkari. Ja eka puoliajan vielä isompi moka oli jättää paljon selvemmässä tilanteessa viheltämättä AC Oululle rankkaria.

Mutta mitäpä näitä jossittelua kun pelleliitto tekee kuitenkin päätöksen omien mieltymystensä mukaan.juu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makseneille katsojillekin pitäisi periaatteessa palauttaa rahat, koska ottelu oli merkityksetön mikäli se uusitaan. Tosin, eivät aikoinaan jääkiekon liigakarsinnassakaan palauttaneet katsojille rahoja, vaikka ne olivat merkityksettömät, kun Pelicans nostettiin liigaan villillä kortilla karsintatappiosta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peli 0-0 ennen tilannetta, 0-0 sen jälkeen ja puolet peliä pelaamatta. Kaikki mahdollista eikä tuo ratkaissut mitään. Naurettavaa edes harkita uusintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusinta myös silloin kun Pohjoisen pääjoukkue häviää. Tuomarivirhe oli antaa rankkari. Ajanpeluusta annettu epäsuora vapaapotku oli täysin oikein ja sääntöjen mukaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image