Tai­to­luis­te­lua­ree­naan jäätä hoivataan kuin kukkasta - ei saa kastella liikaa

Urheilu 8.2.2018 15:07
STT

Ranskalainen jään asiantuntija Remy Boehler tuntee vastuunsa. Taitoluistelijoiden suoritukset ovat hänen ammattitaitonsa varassa, sillä olympia-areenan jään laatu on hänen poppakonstiensa varassa.

Boehler tietää kiusallisen hyvin lajin tunnetun totuuden: mitä parempi jää, sitä paremmat kisat.

- Tässä työssä pitää kunnioittaa aikaa. Kunnollista jäätä ei saa hätäilemällä, eikä sitä saa kastella liikaa, Boehler avaa salaisuuksiaan.

Jään pitää olla tasaista ja sopivan kovaa. Jopa värisävy suunnitellaan huolella ja sitä säädetään jäänpinnan alla olevan maalin avulla.

- Jään tasaisuus on ensimmäinen laadun mittari. Sen täytyy olla mahdollisimman tasainen ja me lähdemme vaatimuksesta, että jään korkeudessa ei olisi kuin korkeintaan sentin heitto koko 1 800 neliömetrin alueella, Boehler selittää.

- Tasaisuus vaatii huolellista työtä ja koneiden tarkkaa huoltoa, jotta jään paksuus pysyy neljän ja viiden sentin välillä.

Yleisö on iso lämmönlähde

Kisojen aikana Boehler painii lämpötilanvaihtelun kanssa. Kiristynyt pakkanen on laittanut hallin eristeet koetukselle, mutta toistaiseksi lämpötila on pysynyt kohdillaan.

Jäähdytysjärjestelmä joutuu koetukselle, kun Gangneungin halliin pusertuu 12 000 ihmistä.

- Se voi nostaa sisäilman lämpötilaa jopa kymmenen astetta kymmenessä minuutissa, Boehler paljastaa.

- Tarkkailemme huolella sisäilman lämpötilaa ja pidämme huolen, että jään lämpötila pysyy koko ajan kolmessa, neljässä pakkasasteessa.

Samassa jäähallissa kilpaillaan myös kaukalopikaluistelussa. Se asettaa jäälle erilaiset vaatimukset kuin taitoluistelu.

- Pikaluistelua varten jään lämpötila lasketaan seitsemään pakkasasteeseen, Boehler kertoo.

Boehler on avannut kisat mallikkaasti ainakin taitoluistelijoiden ensikommenttien perusteella.

- Jää tuntuu aivan mahtavalta, taitoluistelun yhdysvaltalainen mitaliehdokas Nathan Chen ihasteli järjestäjien työtä torstaina.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image