Rasitusvamma on aina omaa syytä

Vain todella ajattelematon säästää liikuntajalkineissaan, sanoo liikuntalääkäri Juha Leppävuori. KUVA: Kontiainen Jarmo
Urheilu 6.11.2007 0:00
Anssi Väisänen
Jos liikkuja saa rasitusvamman, ei voi kuin syyttää itseään. Kilpaurheilija taas voi osoittaa sormella epäpätevää valmentajaansa, joka on laatinut liian yksitoikkoisen ja kuormittavan harjoitusohjelman.

Jotain on tehty väärin, jos elimistö ilmoittaa liiasta kuormituksesta rasitusvamman oirein.

"Kipu on merkki siitä, että liikunta-annos on ollut liian suuri. Erityisesti miehet haukkaavat liikuntaa liian ison palan kerralla eivätkä malta kiiruhtaa hitaasti, nousujohteisesti", fysiatrian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Juha Leppävuori huokaa.Ihminen liikkuu jalkojensa päällä


Valtaosa rasitusvammoista iskee tietenkin jalkoihin, kun ihminen kävelee, juoksee, hyppii ja pelaa jalkojensa päällä.

"Jo tämän tosiseikan tajuaminen luulisi opettavan ymmärtämään, että hyvät jalkineet on paras tapa ehkäistä rasitusvammoja. Tossun tukevuus, vaimennusominaisuudet ja sopiminen alustaan ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita", Leppävuori sanoo.Pitää malttaa levätä tarpeeksi


Lihastyö kipeyttää lihaksia, ja liikuntaan tottumattomat lihakset kipetyvät herkästi. Kipu kestää 1-2 päivää ja häviää noin viidessä päivässä. Jos ei anna elimistön palautua eli levätä ennen uutta rasitusta, kipu vain pahenee ja muuttuu krooniseksi.

"Varsin monen aloittelevan liikkujan harrastus katkeaa kipuihin. Liian iso kuorma liian usein - ja kipujen kierre on valmis. Kuka nyt kovin pitkään harrastaisi sellaista, josta saa vain kipuja palkakseen."

Kuntosalilla pienet painot, pitkät sarjat. Lenkkipolulla rauhallinen vauhti, eikä kilometrejä kannata ahnehtia alussa liikaa. Juostessa kuormitettuun luustoon kohdistuu viisinkertainen voima verrattuna kävelyyn: kilometrin juoksussa kudosten pitää vaimentaa sysäyksiä 500 kertaa, maratonilla yli 20 000 kertaa. Lihaskudoksen pitää siis olla kunnossa iskunvaimentajana myös kestävyysurheilijoilla.

"Lenkki- tai kuntosalitiheyttä kannattaa lisätä vasta sitten, kun tuntuu siltä - ei väkisin. Ja pitää muistaa, että harjoituksen tempo kipeyttää herkemmin kuin harjoituksen kesto", liikuntalääkäri muistuttaa.Tulehduksia ja rasitusmurtumia


Säären etummaisen lihasaition kiputilan eli penikkataudin lisäksi yleisiä rasitusvammoja ovat erilaiset jänteiden tulehdukset ja kantapääkivut.

"Rasitusvammoissa näkyy vastaanotolla selvä sesonkivaihtelu. Keväällä pallokentillä tulee etenkin pienten liikkujien lihaskireyksiä ja kantapääkipuja, kesällä yleistyy kaikilla liikkujilla penikkatauti ja rasitusmurtumat, kun juoksukautta on jo kulunut jonkin verran. Syksyllä alkavat sisäpelit eli hankaumien ja hiertymien aika, talvella taas tulee hartia- ja olkapääongelmia mailapeleistä ja hiihdosta", Juha Leppävuori kertoo.

Rasitusvammoista suurin osa on hoidettavissa kotikonstein.

"Kylmähoito, tulehduskipulääke ja lepo. Sen kummempia hoito-ohjeita ei tarvitse päästäkseen eroon alkavasta rasitusvammasta. Tietenkin pitkään jatkuva vaiva on diagnosoitava ja harkittava muitakin hoitovaihtoehtoja. Tennis- ja golfkyynärpää ovat tyypillisiä lääkärin hoitoa vaativia rasitusvammoja. Hoitona voi jossain tapauksessa olla kortisonipistos tai ääripäässä jopa leikkaus."

Jännetupen tulehdus on tuttu juoksijoille, mutta myös päätetyötä tekeville. Jänne liikkuu mopon kaasuvaijerin tapaan sille varatussa "tupessa". Kun jänteen voitelu häiriintyy, jänne ikään kuin alkaa hirttää kiinni. Oireita ovat kipu, kuumotus, turvotus ja joskus narina.

Murrosikäisillä kestävyysurheilua harrastavilla pojilla sääriluun etukyhmyn tulehdus (Osgood-Schlatterin tauti) on varsin yleinen. Senkin pääasiallisena hoitona on kuormituksen vähentäminen eli lepo.

"Kaikki jänteiden kivut ovat lääkärin hoidettavia, mutta ensiapu pitää jokaisen osata", Leppävuori painottaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image