Pohjois-Korea esitteli man­ner­ten­vä­li­siä ohjuksiaan paraatissa olym­pia­lais­ten aattona

Pyeongchangin olympialaiset 2018 8.2.2018 8:07 | Päivitetty 8.2.2018 14:17
STT

Pohjois-Korea on järjestänyt tänään odotetusti suuren sotilasparaatin pääkaupunki Pjongjangissa armeijansa perustamisen 70. vuosipäivän kunniaksi. Pohjois-Korea esitteli mannertenvälisiä ballistisia ohjuksiaan maailmalle Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettävien talviolympialaisten avajaisten aattona.

Pohjois-Korean oli alun perin tarkoitus pitää paraatinsa huhtikuussa, mutta se ilmoitti viime kuussa siirtävänsä sen helmikuulle.

Tavallisesti Pohjois-Korea on televisioinut paraatinsa suorana lähetyksenä ja myös kutsunut satoja ulkomaisia toimittajia seuraamaan sitä. Tällä kertaa kutsuja ei kuitenkaan tullut ja paraati näytettiin televisiossa vasta muutamaa tuntia sen pitämisen jälkeen.

Paraati sisälsi tuttuja elementtejä aiemmilta vuosilta: muodostelmassa marssivia sotilaita, tykistöä ja tankkeja. Lopulta myös neljä jättimäistä Hwasong-15-nimistä mannertenvälistä ohjusta lipui maan johtajan Kim Jong-unin edestä. Ilotulitteet paukkuivat, kun Kim nousi korokkeelle seuraamaan paraatia.

Kim julisti paraatissa yleisölle, että Pohjois-Korea voi nyt näyttäytyä maailmalle maailmanluokan sotilasmahtina.

- Armeijan täytyy pysyä valppaana varmistaakseen, että valloittajat eivät riko pohjoisen koskemattomuutta edes 0,001 millimetrillä, Kim sanoi.

- Eläkoon, aukiolle kerääntyneet sotilaat huusivat Kimille hengitys pakkasilmassa höyryten.

Sotilasparaatin muuttuneen ajankohdan arvellaan liittyvän olympialaisiin. Paraatilla Pohjois-Korea muistuttaa jälleen maailmaa sotilaallisesta voimastaan, vaikka olympialaisiin osallistuminen onkin tuonut jonkinlaisen liennytysjakson Koreoiden välille.

Pohjois-Koreasta on matkannut rajan yli olympialaisiin satojen ihmisten delegaatio, johon kuuluu muun muassa maan seremoniallinen valtionpäämies Kim Yong-nam sekä Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong. Koreoiden on tarkoitus marssia avajaisissa yhtenä joukkueena.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

51
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
34
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
23
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
18
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
15
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
13
Oulussa kokoontuva RKP haluaa paikan keskemmältä istuntosalia – "Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa"
9
Tiina Elovaara perustaa ryhmän eduskuntaan: "Puoluerajat ylittävää keskustelua on hyvin vähän"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image