Mäkivanhusten vastaisku - Ahonen ja Kasai uhmaavat painovoimaa ja nuorempiaan

Pyeongchangin olympialaiset 2018 8.2.2018 9:44
STT

Mäkihyppy juurtui 1980- ja viimeistään 1990-luvuilla nuorten huimapäiden lajiksi. Pyeongchangin talviolympiakisoissa nähdään tavallaan mäkivanhusten vastaisku.

Nuorempansa haastavat kahdeksansiin olympialaisiinsa osallistuva Noriaki Kasai ja seitsemänsissä talvikisoissaan hyppäävä Janne Ahonen.

Japanin Kasai täyttää ensi kesäkuussa 46 vuotta, Suomen Ahonen toukokuussa 41.

Painovoimaa ja nuorempiaan uhmaavat veteraanihyppääjät ovat olleet Pyeongchangissa ennen virallista kisa-avausta suuren huomion kohteena.

- Kyllä kilpakumppanit tuntuvat minua ja Kasaita arvostavan, vaikka en itse kunnioitusta vaadikaan. Muualla maailmalla arvostetaan hyppyuraa, Suomessa lähinnä sen päiväisiä voittoja, Ahonen kertoi.

Yhtäläisyyksiä omansa ja Kasain pitkän uran kesken hän ei lähde arvailemaan.

- Olemme yksilöitä.

Kasai säästeli

Ahonen varmisti harjoitusten perusteella ensimmäisenä suomalaishyppääjänä paikkansa tämän päivän miesten normaalimäen karsintaan.

Kroppaansa säästelevä Kasai käytti kuudesta harjoitushypystään vain kaksi, Ahonen viisi. Toisen harjoitusjakson hypyissä voitot konkarien välillä menivät 1-1, kun Ahonen puolestaan jätti kuudennen treenihyppynsä väliin.

Varsinkin ensimmäisessä harjoitussessiossa Ahonen jatkoi siitä, mihin lentomäen MM-kisoissa Saksassa jäi. MM-Oberstdorfissa 22:nneksi sijoittunut Ahonen oli harjoituksissa pirteä.

- Siihen tunteeseen oli hyvä jättää jatko huomiselle, enkä hypännyt viimeistä treenikierrosta. Tämmöinen oli alkuperäinen suunnitelma, Ahonen sanoi harjoitusten jälkeen.

Alkukaudesta räpiköinyt Kasaikin on vertynyt kauden vanhetessa. Hän oli MM-lentomäessä avauskierroksen jälkeen jopa mitalitaistelussa, mutta epäonnistui toisessa hypyssään.

Kulta oli 2002 lähellä

Ahonen muisteli Falunin MM-hiihdoissa 2015 hauskasti kokemuksiaan samassa paikassa 22 vuotta aiemmin järjestetyissä MM-kisoissa. Niissä maastohiihdossa kaiken kokenut Marja-Liisa Kirvesniemi otti huolekseen pestä 15-vuotiaan mäkinoviisin pyykit.

Pitkältä olympiauraltaan Ahoselle tulee yksi kisa mieleen - sekin tappiollinen.

- Salt Lake Cityn kisat ja vuosi 2002, kun hävisimme joukkuekilpailun olympiavoiton 0,1 pisteellä.

Mäkihyppääjän matka-arki on kaudesta toiseen lopultakin pakertamista.

- Hyppyrimäki, ruokala, hotellihuone. Niitä lähinnä ehtii nähdä, Ahonen kuvaili.

MAINOS

Kommentoi

Se, että Ahonenkin nimettiin kisoihin, kuvastaa hyvi mäkihyppymme nykytilaa. Menestyspaineita ei todellakaan ole, ei hyppääjällä eikä mäkihyppyä seuraavilla suomalaisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei demareita kiinnosta miten Suomen käy. Näkeehän sen Rinteen katteettomissa lupauksissa. Valta se on mikä kiinnostaa. ... Lue lisää...
Sossunsetä

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image