Mäkäräisen hiihto hidasti po­ti­las­tie­to­jär­jes­tel­män toimintaa – olym­pia­lais­ten katsominen verkosta kiellettiin kouluissa ja virastoissa

Kaisa Mäkäräisen suoritus ja muut tiistaina olympialaisten ohjelmassa olleet hiihtokilpailut kiinnostivat suomalaisia niin paljon, että useiden kuntien verkkopalvelimet ruuhkautuivat. KUVA: FILIP SINGER
Pyeongchangin olympialaiset 2018 14.2.2018 15:33
Juho Peltoniemi

Kanta-Hämeen joidenkin kuntien tietojärjestelmistä vastaavan yhtiön mukaan olympialaiset ovat aiheuttaneet poikkeuksellista kuormitusta.

Korean olympialaisten seuraaminen Yle Areenan nettilähetysten kautta on kielletty, hidastettu ja jopa estetty useiden kuntien virastoissa, kouluissa ja muissa toimipisteissä.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan esimerkiksi Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan tietojärjestelmiä ylläpitävä Kuntapro esti tiistaina Yle Areenan katsomisen joidenkin asiakaskuntiensa tietoverkkoihin kytketyillä laitteilla.

Kuntapron ICT-johtaja Matti Aho sanoo, ettei Kuntapro kommentoi asiakkaiden tietoturva-asioita. Aho vahvistaa olympialaisten näkyneen poikkeuksellisena kuormitushuippuna.

– Tarvittaessa puutumme tiettyjen sivustojen käytettävyyteen tietojärjestelmien toimivuuden turvaamiseksi.

Mäkäräisen hiihto hidasti

Hämeenlinnan kaupungin yksiköissä Yle Areenan käyttö estettiin sen jälkeen, kun hiihdon sprintit ja Kaisa Mäkäräisen hiihto kuormittivat tietojärjestelmät.

– Havaitsimme, että verkko alkoi selvästi hidastua. Nyt Yle Areenaa voi käyttää rajoitetusti, mutta verkon käyttö muihin tarkoituksiin kuin työtehtäviin on periaatteessa kielletty, kertoo Hämeenlinnan kaupungin tietohallintojohtaja Jouni Jäkkö.

On tavallista, että virastot ja yritykset rajoittavat mahdollisesti haittaohjelmia levittävien sivustojen käyttöä tietoverkossaan.

Jouni Jäkön mukaan Korean olympialaiset on kuitenkin ensimmäinen urheilutapahtuma, jonka aikana Yle Areenan kaltaisen luotettavan palvelun käyttöä on jouduttu Hämeenlinnassa rajoittamaan.

– Aiemmista ruuhkahuipuista olemme selvinneet ohjeistuksella.

Pahimmillaan streamien seuraaminen yhtäaikaisesti jopa tuhansista tiettyyn verkkoon kytketyistä laitteista saattaa estää toiminnan tai kaataa esimerkiksi terveyspalvelujen potilastietojärjestelmiä.

Streamaus-palveluiden käytöstä muistutettu henkilökuntaa

Myös Hattulassa ja Janakkalassa kuntien henkilöstöä on muistutettu, että olympialaisten stream-lähetysten seuraaminen Seutuverkossa työaikana ei ole sallittua.

– Tämä tuntuu mitalitaistoissa unohtuvan, luki Hattulan tietohallintopäällikön Leena Lehtosen kunnan työntekijöille lähettämässä viestissä.

Streamaus-palveluja käytetään kuntien toimipisteissä myös työtehtävien hoitoon, joten niitä ei voida kategorisesti estää.

– Olisi teknisesti ja taloudellisesti hankalaa rakentaa tietojärjestelmät niin, että Yle Areenan kaltaisten palveluiden käyttäminen onnistuisi vain, jos tärkeämmäksi katsottu tietoliikenne ei tarvitsisi sillä hetkellä palvelintilaa, ICT-johtaja Matti Aho sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Mun kotikonekin hidasteli! En ymmärtänyt että Mäkäräinen hoitelee tietoliikennettä hiihdollaan!!
Ja katinkontit - ei kenenkään urheilu hidasta eikä töki, kyllä vika on aivan jossain muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olisi mukava nähdä parametrit kyseiseltä ajalta ja todeta onko oikeasti ollut jonkinlainen vaara ? Vai onko tuo nyt yksittäisen ihmisen kateellista vouhotusta! Jos näin on niin ongelma järjestelmässä, joka tietenkin on halvin mahdollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on IT-teknoligian kehitysmaa .
Yhteikunnalla ei ole edes omaa tunnistautumisjärjestelmää ,täytyy olla jonku rahalaitoksen ,tai osuuskaupan asiakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkään hiihto ei voi hidastaa. Paremmninkin nykytekniikan surkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan ollut mitään ongelmaa katsoa kisoja toiselta näytöltä.
Työasiat oli toisella näytöllä.
No sainhan sitten myöhemmin potkut, mutta ei harmita koska nyt on työ jolla on tarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei työasemaverkossa YLE Areenan katsominen nyt potilastietojärjestelmää kaada. Sovelluksen käyttö hidastuu, kun verkkokaista menee striimaukseen. Mutta kyllä se pt-järjestelmä siellä pystyssä pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole televisiota virastossa, niin pitää netistä työajalla katsoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei tosiaan ole televisiota kahvihuoneessakaan, niin omalta läppäriltähän kisat joutuu katsomaan. Onneksi tulevat työaikaan niin aika kuluu paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja operaattorit myy netti tv palveluja. Kunhan kaikki näitä tilaa ja katsoo 2-5/talous ei taida 5g riittää, varsinkin kun 4k lähetykset tulevat lisääntymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Radiossa oikein hehkutettiin, että siinä ja siinä koulussa pistetään koulupäivä seis jotta kaikki voisivat seurata hiihtoa televisiosta. Enne jos halusi nähdä ämmäm tai olympiahiihtoa ja kuinka Helana Takalo tai Hilika Riihivuori pärjäsi niin piti lintsata koulusta ja katsoa hiihdot kaverin tykönä. Meillä oli oikein kisastudiokin ja tytöt keitti kahvia ja leipoi mokkaruutuja. Oi nitä aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän luokkaan tuotiin televi -
sio, josta katselttiin mm. Helena
Takalon, Marjatta Kajosmaan, Hilk-
ka Riihivuoren ym. hiihtoja.
Mukavaa oli : )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koulussa sekä ala- että yläasteella katsottiin hiihtokisoja 70- ja 80-luvulla. Ala-asteella varsinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, kun joku on samaa mieltä kanssani. Eikö se ole aivan sama, kuka siellä voittaa? Palkintopallilta kuitenkin osa tippuu jossain vaiheessa, kun doping-testit on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemmeko Pohjois - Koreassa,
jossa valtio päättää mitä kan-
salle näytetään ? Kuntatyönteki-
jät ovat voineet säästää laki -
sääteiset ruoka - ja kahvitauot
juuri Kaisa Mäkäräisen hiih -
don ajaksi. Tauoilla työntekijä
saa tehdä ihan mitä tahtoo.
Työnantajalla ei ole mitään
määräysvaltaa työntekijöiden
taukojen suhteen.
Joten ei muuta kuin titta på !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa kuitenkin olla nuo tyvälinee muuhun suunniteltu kuin hiihtojen seuraamiseen, omilla vehkeillä tietenkin eri asia jos haluaa taukonsa hiihtojen seuraamiseen käyttää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin, se verkko on työnantajan resurssi ja sen käytöstä päättää vain työnantaja itse. Itse kuuntelen tärkeimmät kisat Areenasta, ei se työntekoa estä. Eikä kyllä kaada firman verkkoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs kait olla itsestään selvää ettei suojatyöpaikoissakaan tehdä muuta työ aikana kuin töitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image