Mainos

Kaikki valmista tal­vio­lym­pia­lai­siin – nimihirviö Pyeongc­han­gis­sa kisapaikat ovat kompaktissa jär­jes­tyk­ses­sä

Olympiajoukkueet toivotetaan tervetulleeksi Yhdysvaltain lähetystön seinälle levitetyssä banderollissa. Olympialaiset alkavat 9. helmikuuta. KUVA: YONHAP / EPA
Pyeongchangin olympialaiset 2018 5.2.2018 1:06 | Päivitetty 5.2.2018 3:28
STT

Sen jälkeen, kun talviolympiakisat vuonna 2011 myönnettiin Etelä-Korean Pyeongchangille, suomalainenkin media on muutaman kerran kirjoittanut erheellisesti "Pjongjangin talvikisoista". Viimeaikaisten tapahtumien valossa virhe on jopa ymmärrettävä.

Pjongjang on eteläisen Korean rajanaapurin Pohjois-Korean pääkaupunki. Viimeistään ydinkokeillaan itsensä maailmankartalle piirtänyt Pohjois-Korea on vaihteeksi harrastanut naapurinsa kanssa liennytystä ja osallistuu olympiakisoihin 22 urheilijalla.

Etelä- ja Pohjois-Korean on määrä pelata jääkiekon naisten olympiaturnauksessa yhteisellä joukkueella. Se on ollut monelle Etelä-Koreassa liikaa. Arvostelijoiden mielestä fuusiojoukkue syrjii eteläkorealaisia naiskiekkoilijoita.

Muutenkin Etelä-Korea on tehnyt myönnytyksiä, jotta arvaamattomaksi arvioitu pohjoisnaapuri ei pahoita olympiajuhlan aikana mieltään.

– Ensimmäisen kerran olympiakisojen historiassa järjestäjämaa ei kanna avajaisissa omaa lippuaan, kun Koreat esiintyvät seremoniassa yhdistyneenä joukkueena, Suomen urheilukirjaston erikoistutkija Vesa Tikander huomauttaa.

Liikenteen pitäisi sujua

Kisoja seuraavan on hyvä muistaa, ettei Etelä-Korean koillisosassa sijaitsevaa Pyeongchangia tule kutsua kaupungiksi. Koreoiden demilitarisoidulta rajavyöhykkeeltä noin 90 kilometrin päässä sijaitseva Pyeongchang on Gangwonin provinssin piirikunta.

Olympiakisojen hermokeskukset ovat itärannikon 200 000 asukkaan kaupunki Gangneung ja siitä linnuntietä parikymmentä kilometriä länteen sijaitseva vuoristovyöhyke, jolla kilpaillaan etupäässä hiihtolajeissa.

– Talviolympiakisat järjestetään toisen kerran ilman nimikkokaupunkia. Edellinen vastaava tapaus oli Yhdysvalloissa Squaw Valley 1960, Tikander kertoo.

Liikenteen pitäisi Pyeongchangin keskuskisapaikkojen välillä soljua sujuvasti. Junayhteys Soulista saakka avattiin joulukuussa, ja moottoritietä pitkin pääsee autokyydillä.

Vancouverin talvikisoissa 2010 lumimyräkän osuttua kohdalle matka kisakaupungista hiihtolajien suorituspaikoille saattoi kestää kolmekin tuntia. Pyeongchangissa tästä ei ole pelkoa.

– Suorituspaikat näihin kisoihin on rakennettu kompaktisti, olympiaprojektia pitkään seurannut Tikander vahvistaa.

Kisabudjetti kasvanut

Olympialaiset sairastavat mammuttitautia. Edellisistä talvikisoista Venäjän Sotshissa 2014 tuli historian kalleimmat, kun kokonaiskustannukset nousivat huimimpien arvioiden mukaan 40 miljardiin euroon.

Pyeongchang tavoitteli alun perin 6-7 miljardin euron budjettihaarukkaa, mutta luku kohonnee yli kymmenen miljardin.

Sotshi polkaisi olympiahankkeensa tyhjästä, ja se näkyi etenkin keskeneräisissä majoitustiloissa. Tunnontarkkojen korealaisten Pyeongchangissa lienee kaikki valmista.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kannattaa olla lentoja varatessa tarkkana kaupunkien Pyeongchang [pjoentsäng] ja Pyongyang [pjongjang] kanssa, ettei vahingossa joudu Pohjois-Korean puolelle rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

95
9 keinoa, joilla täyssähköauto kelpaa jokaiselle – auton normaali ulkonäkö ja kasvanut toimintamatka plussaa
37
Oulu uudistaa strategiaansa: Skandinavian pääkaupunki vaihdetaan valovoimaisuuteen, vahvuuksina elävät alueet ja kylät
32
Yhä useampi alkaa yrittäjäksi Oulun seudulla – viime vuonna perustettiin ennätykselliset 1 400 yritystä
30
Lapin poliisi kirjoitti kymmeniä ylinopeussakkoja autoilijoille ja moottorikelkkailijoille Kittilässä
29
Ilves pötkötteli keskellä päivää pihakuusen katveessa Kastellissa ja lähti sitten astelemaan keskustan suuntaan – "Komia otus"
28
Himohamstraajien täydet asunnot ovat paloturvallisuusriski – yli kymmenen tapausta tulee Oulussa ilmi vuosittain
28
Palkat alle minimin, ei iltalisiä, pimeää työtä... Ulkomaisten siivoojien käytöstä paljastui karuja puutteita yllätystarkastuksissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Kenen rahalla ja palkkaamana Suvi matkustelee ympäri maailmaa? Ei se ilmaista ole edes entiselle ministerille. Joku maks... Lue lisää...
Kenen rahalla?

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

19.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image