Pituusennuste pitkästi päälle kaksi metriä

Raahelainen, 194-senttinen Antti Jakku aikoo "isompana" pelata lentopalloa ammatikseen. KUVA: Teija Niskala
Urheilu 17.1.2004 0:00
Teija Niskala
Jos nuori mies ponnistaa maasta ja sormenpäät ylettyvät reilusti yli kolmen metrin korkeuteen, täytyy kysymyksessä olla todellinen pomppuihme. Raahelainen Antti Jakku on vasta 15-vuotias ja parhaassa kasvuiässä. Tällä hetkellä hänen päälakensa keikkuu 194 sentin korkeudella.

"Ennuste on 208, mutta en usko, että ihan niin pitkäksi kasvan. Ihannemitta olisi noin kaksi metriä", sanoo Oulunsalon Vasaman B-poikien joukkueessa keskitorjujana pelaava Jakku.

Lentopalloilijoiden ponnistustestissä Jakun ennätys on 3 metriä ja 26 senttiä. Tulos sijoittuu nuorten maajoukkuepelaajien keskiarvon yläpuolelle. Jakun mielestä tulos ei ole riittävä, jotta hän itse olisi tyytyväinen.

"Pompussa on vielä parantamisen varaa", hän toteaa.

Kyseessä on kuitenkin lahjakkuus, jonka parhaat puolet lentopalloilijana, pituuden lisäksi, tulevat esiin verkolla torjunnoissa ja hyökkäyksissä. Jos passi onnistuu nappiin ja askeleet sopivat kohdilleen, lähtee pallo Jakun kädestä kovaa ja korkealta.

"En osaa iskeä laidalta vielä ollenkaan, keskeltä lähtee paljon kovempaa", vaatimaton nuorukainen tuumaa.

Mikäli kaikki sujuu kuin elokuvissa, nähdään Jakku muutaman vuoden kuluttua miesten pääsarjassa ja tulevaisuudessa ammattilaiskentillä ulkomailla. Edessä on kuitenkin vielä pitkä taival, johon mahtuu tuhansia iskuja ja pomppuja sekä voimaharjoittelua.

"Haaveammattini on lentopalloilija. Tarkoitus on pelata niin kauan ja niin korkealla tasolla kuin mahdollista", nuorten maajoukkuepaitaa jo muutaman kerran päällään kantanut pattijokinen toteaa.Harrastus vie
perheen Ouluun


Pattijoella asuva nuori olisi aika kummajainen, jos hän ei olisi missään vaiheessa kokeillut pesäpallon pelaamista. Antti Jakku on harrastanut sekä lentopalloa että pesäpalloa, mutta harjoittelun vaativuus on kasvanut vuosi vuodelta.

"Olen pelannut kumpaakin yhdeksän vuotta. Nyt harjoituksia alkaa olla niin paljon, ettei molempia jaksa. Pesäpallo jää ensi kesän jälkeen ja vaaka kallistuu lentopallon puolelle."

Perusteluna valinnalleen Jakku toteaa, että lentopallossa on mahdollisuus päästä pitemmälle.

"Pelaan jo nyt lentopallossa korkeammalla tasolla kuin pesäpallossa."

Jakun tämän kauden tärkein tavoite on päästä opiskelemaan Oulun Kastellin urheilulukioon. Päälle kahdeksan keskiarvolla se ei tuota ongelmia, mutta kunnianhimoinen Jakku aikoo ottaa senkin asian varman päälle.

"Keskiarvoa pitää nostaa vielä hiukan tämän kevään aikana."

Antin koulunkäynnin ja harrastuksen tuomaa rasitustaakkaa on Jakun perheessä tarkoitus keventää ensi syksynä. Muutto Ouluun tapahtuu yksinomaan pojan vuoksi.

"Alkuun isä pakotti lentopallon pariin. Nyt en voisi kuvitellakaan eläväni ilman sitä. Kokeilin kerran lopettaa, mutten pystynyt."

Seuraavan kerran Jakku sitoo pelikenkänsä viikonloppuna astuessaan alle 17-vuotiaiden Pohjois-Suomen I-joukkueen rinkiin Raahessa käytävässä ikäluokan alueturnauksessa. Turnauksessa kohtaavat Pohjois-Suomen joukkueiden lisäksi Lounais-Suomen, Etelä-Suomen ja Itä-Suomen I- ja II-joukkueet sekä Keski-Länsi -alueen kaksi joukkuetta. Liikuntahallille odotetaan noin 300 nuorta lentopalloilijaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

63
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
56
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
39
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
27
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
26
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
23
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Koko maassa lukuun ottamatta Varsinais-Suomen, Lapin ja Uudenmaan maakuntia sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image