Pekka Saarenheimo ripusti hokkarit naulaan, muutti Ouluun ja suuntasi työelämään: "Ensimmäinen työpäivä jännitti ihan älyttömästi"

Pekka Saarenheimo ryhtyi jääkiekkoilijan uran jälkeen opiskelijaksi. Opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa ovat loppusuoralla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Urheilu 31.1.2018 21:29
Jarkko Harjumaa

Kaksinkertainen Suomen mestari Kärppien paidasta on pysytellyt jääkiekon parissa työskentelemällä Liigan kurinpitodelegaatiossa.

Pekka Saarenheimo kyyristyi hyökkäyspään aloitukseen ratkaisevan SM-liigan finaalin jatkoajalla keväällä 2004.

Tunnollinen hyökkääjä raapi historiaan jääneen aloitusvoiton omilleen, ja Ari Vallin villitsi kotiyleisön unohtumattomalla maalillaan.

Saarenheimo listaa osuman hänen uransa parhaaksi muistoksi. Hokkarit hän ripusti naulaan keväällä 2015, legendaarisen maalin syntymäpäivän tienoilla.

– Lopettamispäätös oli lopulta varsin helppo. Tietysti kaipaan pukukoppielämää ja joukkueen kanssa elämistä, mutta suurempaa hinkua kaukaloihin ei ole ollut, kahdeksan kautta Kärpissä tahkonnut Saarenheimo sanoo.

Uran lopettamisen jälkeen edessä oli muutto takaisin Ouluun.

Saarenheimo ei missään vaiheessa jäänyt tyhjän päälle, kun opiskelupaikka irtosi heti samana keväänä pääsykokeista Oulun ammattikorkeakoulusta.

Suuntautumisvaihtoehdoksi valikoitui esimiestyö ja henkilöstöosaaminen. Ala kävi ammattikiekkoilijan mielessä jo peliuran aikana.

– Opiskelu oli aluksi todella hankalaa. Olin pidellyt koulukirjoja kädessäni viimeksi joskus lukioaikoina. Opiskelutyylikin on nykyään ihan eri, kun tietokoneet ovat tulleet kuvioihin.

Työelämään siirtyminen jännitti

Kolme vuotta kestävä koulu alkaa hiljalleen olla loppusuoralla. Opinnäytetyötä on kasassa 15 sivua, ja oman alan työharjoittelukin on suoritettuna.

Saarenheimon mukaan yksi syy ammattikorkeakouluun hakemisessa oli mahdollisuus harjoitteluun: työkokemusta oli ainoastaan jääkiekkoilijana.

– Ensimmäinen työpäivä jännitti minua ihan älyttömästi. Työpaikalla vastaanotto oli kuitenkin erinomainen, ja työporukkani oli hyvä. Oli siistiä huomata, että pärjään normaalissa työelämässä.

Harjoittelun ohella kaksinkertainen Suomen mestari on työskennellyt Liigan kurinpitodelegaatiossa. Työ alkoi viime kesänä.

Saarenheimon lisäksi ryhmässä on mukana muun muassa laki- ja erotuomariosaamista, joten yksin päätöksiä ei tarvitse tehdä.

– Työssä pitää ottaa huomioon monia asioita ja tehdä isoja päätöksiä. Pesti on opettanut itselleni päätöksentekokykyä ja luottoa omiin päätöksiini.

Isä kuljettaa, kannustaa ja laittaa ruokaa

Pitkästä jääkiekkourasta huolimatta Saarenheimo ei ole sitonut omalle jälkikasvulleen luistimia jalkaan. Perheen kolmesta tytöstä kaksi on hurahtanut voimistelun saloihin.

Neuvonantajaksi Saarenheimo ei ole ryhtynyt, mutta kuljetus ja kannustus sujuu helposti.

– Minun kuperkeikallani ei kovin pitkälle pötkitä. Tyttöjen temppurepertoaari on hieman laajempi, hän nauraa.

Liikunnallisten tyttöjen palauttavat ateriat ovat myös vertaansa vailla: Saarenheimo tunnustautuu innokkaaksi ruoanlaittajaksi.

Gordon Ramsayn jalanjälkiä kulkevan miehen bravuuriruoka on savustettu tai paistettu lohi salaatilla höystettynä.

Myös kokki itse on pysytellyt aktiivisesti liikunnan parissa. Kesäisin pyörätiet ovat tulleet tutuiksi, talvisin hiihtokilometrejä on kertynyt laskettavaksi asti.

– Ihan vielä en ole maastohiihtomaajoukkueen tasolla. Lahdessa asuessani näin maajoukkuehiihtäjien harjoituksia. Ei puhettakaan, että pysyisin heidän kyydissä mukana, Saarenheimo heittää.

749 liigapelin Pekka Saarenheimo

Syntynyt Oulunsalossa 6. toukokuuta 1982.

Pelasi 14 kautta ja 749 ottelua Liigassa. Otteluissa hän keräsi tehopisteet 130+190=320.

Kiekko-Kettujen kasvatti.

Aikuisiän seurat: Kärpät (2000-2006, 2009-2010 ja 2011-2012), Lukko (2006-2009), Pelicans (2012-2015), Jukurit (Mestis 2001), Södertälje (SHL 2010).

Tehopisteiden valossa paras kausi 2006-2007 Lukossa, jolloin hän teki 54 ottelussa 19 maalia ja syötti 27.

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari ja alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitalisti.

Suomen mestari Kärpistä vuosilta 2004 ja 2005.

Esiintynyt yhdeksän kertaa A-maajoukkueessa.

MAINOS

Kommentoi

Heino ja lahjakaskin "nuorimies" joka on pystynyt elämään hyvää jääkiekkoilija elämää ammatillisesti , mutta samalla ymmärtänut todelliset realiteetit elämisen suhteen. Varmaan hyvä esimerkki monelle tulevalle urheilijallekin, uskoisin näin! Suomessa tätä urheilijan jälkeistä elämään ei oikein arvosteta oikein millään muotoa, kuin patsailla sekä tunnuksilla jne. Eli siittä täytyy pystyä pitää itse huolta urheilijankin vaikka on uhrannut vuosia siihen menestyksestä puhumattakaan! Ehkä joskus sekin muuttuu, jos ymmärräystä löytyy riittävästi;)!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän Kärpät ole maksanut palkkaa, joten ei tässä yhteiskunta mitään poikkeavaa ole maksanut. Ja mitä sen on väliä käkö kouluja parikymppisenä vai nelikymppisenä. Hatunnoston arvoinen suoritus on vartuneempana aloittaa opiskelut ja saattaa ne vielä päätökseen!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta 45 vuotiaana oikeisiin töihin. Kyllä yhteiskunnalle tuloo kalliiksi nämä harrastukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekin voisit vähän kouluttautua. Ota valinnaiseksi myös matematiikkaa. Pekalla on 31 vuotta työuraa jäljellä, eli ihan riittävästi. Nuilla terveellisillä elämäntavoilla ei ole tarvista edes kuluttaa sotepalveluja ennen 75v ikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Pekka ole maksanut enemmän veroja,kuin useimmat ikäisensä. Joten hyvin voit lopettaa puheet,yhteiskunnan maksuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla että sinä tulet kalliimmaksi. Varmaan tienannut peliuralla enemmän kuin sinä. Terve hyväkuntoinen mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan veikkauksena, että Saarenheimon tasoisen pelaajan palkasta on maksettu veroja enemmän kuin suuri osa elämänsä aika yhteensä maksaa ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuloo kalliiksi työnantajalle tuo sinun matematiikan osaaminen...kaveri on 35v...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin menitkö vasta 45 vuotiaana töihin? Pekkalla on vielä sinne matkaa, ei lähellekkään etes 40v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Keski-Lapissa, Kuusamon kunnassa sekä Sallan kunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Näinhän se on, että porvarihallitus ei saa leikata mitään. Leikkaamisen yksinoikeus kuuluu vasemmistolaiselle hallitukse... Lue lisää...
Näinhän se on..

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image