Mainos

Onko Leo-Pekka Tähti kaikkien aikojen paras suomalainen vam­mai­sur­hei­li­ja? Ei välttämättä

Leo-Pekka Tähti teki vuosi sitten suomalaista urheiluhistoriaa, kun hänet valittiin Vuoden urheilijaksi Suomessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Urheilu 13.1.2018 8:00
Tapio Neva

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti valittiin vuosi sitten Vuoden urheilijaksi Suomessa. Hän on viisinkertainen paralympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari, jonka johdolla vammaisurheilu on noussut 2000-luvulla salonkikelpoiseksi huippu-urheiluksi. Vuonna 2017 tehdyn kansalaiskyselyn mukaan Tähti kuuluu Suomen kymmenen suosituimman urheilijan joukkoon.

Onko hän silti Suomen kaikkien aikojen paras vammaisurheilija?

Ei välttämättä.

Tätä mieltä on Suomen Invalidien Urheiluliiton (SIU) pitkäaikainen (1974-2010) toiminnanjohtaja Pertti Pousi.

– Esimerkiksi hiihtäjät Pertti Sankilampi,Jouko Grip ja Tanja Kari olivat täysverisiä huippu-urheilijoita. Ei ole väärin sanoa, että he olivat urheilijoina ihan Tähden veroisia - ehkä vielä kovempiakin, Pousi heittää.

Tanja Kari saavutti vuosina 1992–2002 yksitoista paralympiakultaa hiihdossa. Vammattomien SM-kisoissa hän sijoittui parhaimmillaan 24:nneksi.

– He urheilivat kuitenkin sellaisena aikakautena, että vammaisurheilu sai hyvin vähän julkisuutta.

Eri aikakausina, eri lajeissa ja eri vammaluokissa saavutettujen urheilumenestysten vertailu on lähes mahdotonta. Pousi haluaakin kommentillaan lähinnä vain muistuttaa, että julkisuuden määrä ei ole automaattisesti verrannollinen saavutusten kovuuteen.

Proteesihiihtäjä Sankilampi voitti vuosina 1976-1990 seitsemän ja Grip vuosina 1980-1994 peräti kaksitoista paralympiakultaa. Kaksi Gripin kultamitaleista tuli juoksumatkoilla, muut hiihdossa. Gripin vasen käsi halvaantui polion seurauksena.

Oikea käsi surkastuneena syntynyt Tanja Kari voitti hiihdossa yksitoista paralympiakultaa. Hän koki saaneensa arvostusta kuitenkin vasta sen jälkeen, kun sijoittui vuonna 2000 vammattomien SM-kisoissa sijalle 24.

Vammattomien urheilukilpailuissa menestyneistä vammaisurheilijoista maininnan ansaitsee myös Porvoon Akilleksen pyöräilijä Albin Andersson. Hän ei päässyt näyttämään kykyjään kansainvälisissä kisoissa, koska parhaat vuodet osuivat sota-aikaan.

Kranaatin sirpale viilsi poikki Andersonin käden kyynärvarren yläpuolelta talvisodassa helmikuussa 1940. Hän jatkoi kuitenkin pyöräilyuraansa. Vuonna 1944 yksikätinen Andersson hämmästytti urheilupiirejä voittamalla maantieajon Suomen mestaruuden loppukiritaistelussa.

Vuoden vammaisurheilijaa ei enää palkita

Ensi torstaina Urheilugaalassa palkitaan Vuoden urheilija 2017. Ehdokaslistalla on useita vammaisurheilijoita.

Vuoden vammaisurheilija palkittiin viimeisen kerran vuonna 2007. Sen jälkeen vammattomat ja vammaiset urheilijat ovat kuuluneet samaan äänestyskategoriaan. Onko linjaus ollut oikea?

– Kun muutos tuli, olin sitä vastaan. Silloin ajattelin niin, että vammaisurheilu menettää senkin julkisuuden, minkä Vuoden vammaisurheilija -titteli sille yhdelle urheilijalle kerran vuodessa toi.

– Nyt olen sitä mieltä, että ehkä nykykäytäntö on ihan hyvä. Kymmenen vuotta sitten en uskonut, että vammaisurheilijat voisivat ikinä menestyä Vuoden urheilija -äänestyksessä. Leo-Pekka on kuitenkin osoittanut, että kaikki on mahdollista, Pousi myhäilee.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Leo Pekka on ollut syntymästään asti vammainen ja on eläkeläinen Toni Piispanen vammautui lukioikäisenä ja on siitä huolimatta yliopistokoulutuksen omaava ja työelämässä mukana perheenisä. Vammaisurheilija ja valmentaja ei sponsoreita liiemmälti houkuttele vaan kaikki menot on omasta kukkarosta pois. Mielestäni Toni Piispanen on paras vammaisurheilija kautta aikojen saavutuksineen ja asenteineen. Hän on myös vienyt vammaisurheilua eteenpäin tunnetuksi meidän terveiden tietoisuuteen ja lapsille ja nuorille mahdollisuuksia vammautumisen jälkeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sänkä on paras.Sai monet kultamitalit
Odottelen,että Pertinlenkki,Köykkyristä Mourunkiin ja Marjakammille saataisiin taas hiihtokuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näi sen huomaa ettei suomi ja suomalaiset ole tasa-arvoisia kaikkia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt puhuu entinen maailmanluokan huippu-urheilija asiaa! Hyvä Pertti! Hyvä myös Kempeleen Pertti, Tanja ja Jouko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ajatuksena voisi hiukan päivittää tuota otsikkoa tähän vuoteen 2018 eli Onko Leo-Pekka Tähti kaikkien aikojen paras suomalainen ur­hei­li­ja? Ei välttämättä ja sitten vaihtoehdot hiihtäjä Sankilampi voitti vuosina 1976-1990 seitsemän ja Grip vuosina 1980-1994 peräti kaksitoista paralympiakultaa. Onko sillä oikeasti väliä onko urheilija voittanut esimerkiksi olympiakultaa vai paralympiakultaa? Tietysti listaan tulee lisätä esimerkiksi Paavo Nurmi, Lasse Viren, Marja-Liisa Kirvesniemi ja Enni Rukajärvi,Tapio Rautavaara, Pertti Karppinen, Helena Takalo jne, katsokaas emmehän enää nykyään täällä Suomessa pohdi esimerkiksi; saako ja osaako nainen äänestää tai olla ehdolla vaaleissa ja voiko isä olla kotona hoitamassa lapsia jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa, että tasavallan presidentti myönsi paralympiaurheilijoille Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen. Mutta listalta puuttui ehdottomasti kaksi nimeä, Pertti Sankilampi ja Jouko Grip. Molemmat todella kovan luokan huippu-urheilijoita, ja Pertti myös ansionoitunut kunnallisneuvos ja syke-mittarin "isä". Toivottavasti Vau ry - Suomen vammaisurheilu- ja liikunta ,hoitaa asian kuntoon, ettei Siu:n - Suomen Invalidien Urheililiiton "perilliset" tarvitse ryhtyä toimeen! Onnea Santeri Kiiveri (alppihiihto), Matti Suur-Hamari (lumilautailu) ja Leo-Pekka Tähti (yleisurheilu) lajiensa parhaat Suomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image