Johaug tuntee ka­rais­tu­neen­sa - dopingkäryä käsitellään tiistaina

Urheilu 5.6.2017 12:45 | Päivitetty 22.8.2017 13:11
STT

Dopingista kärynnyt norjalainen mestarihiihtäjä Therese Johaug on tiistaina kovan paikan edessä, kun hänen tapaustaan käsitellään urheilun vetoomustuomioistuimessa CASissa Sveitsin Lausannessa. Johaug saapui Sveitsiin myöhään sunnuntai-iltana, ja on asianajajansa Christian B. Hjortin mukaan "keskittynyt".

Viime syksynä klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista kärähtänyt Johaug selvittää tapaustaan CASille, koska kansainvälinen hiihtoliitto FIS valitti hänen saamastaan 13 kuukauden kilpailukiellosta. FIS pitää kieltoa liian lyhyenä. Johaug elättelee jopa toiveita kiellon kumoamisesta, mutta tärkeintä hänelle kuitenkin on, ettei kielto pitene. Jos panna venyy päälle 15 kuukauden, ei Johaugia nähdä olympialaduilla Pyeongchangissa.

- Therese on keskittynyt tekemään hyvän suorituksen, kun hän antaa selvityksensä. Hän tietää tarinansa. Tärkeää on, että hän saa selittää kaikki tapaukseen liittyvät asiat, Hjort kertoi maanantaina.

Johaug, 28, asuu Lausannessa neljän tähden hotellissa nimeltään De La Paix. Tukenaan hänellä on kahden asianajajansa sekä managerinsa ohella myös poikaystävä Nils Jakob Hoff.

Johaugin tapauksen käsittely alkaa CASin tiloissa kello 10.30 Suomen aikaa, ja sen odotetaan kestävän useita tunteja. Yksi tilaisuudessa kuultavista todistajista on Norjan maajoukkueen ex-lääkäri Fredrik S. Bendiksen, jolta Johaug on kertonut saaneensa dopingkäryyn johtaneen Trofodermin-voiteen.

"Saan jatkuvasti onnentoivotuksia"

Johaug kokee, että viime syksystä jatkunut riepottelu on kasvattanut häntä. Samalla hän iloitsee siitä, että asian vatvominen pääsee viimeiseen vaiheeseensa.

- Uskon, että olen kaiken tämän jälkeen henkisesti aiempaa vahvempi, Johaug kertoo Norjan uutistoimiston NTB:n haastattelussa.

Johaug määrättiin Norjassa 13 kuukauden kilpailukieltoon, kun hänen dopingnäytteestään löytyi viime syksynä merkkejä anabolisesta steroidista. Kielletty lääkeaine joutui Johaugin elimistöön Trofodermin-voiteesta, jolla hän lääkitsi leirillä pahoin palaneita huuliaan.

Johaugin mukaan hän sai lääkkeen Norjan maajoukkueen silloiselta lääkäriltä Fredrik S. Bendikseniltä. Hän ei itse tarkistanut, onko lääke kiellettyjen aineiden listalla.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS oli tyytymätön Johaugille määrätyn kilpailukiellon pituuteen ja vei tapauksen CASin käsiteltäväksi.

Norjassa määrättyä rangaistusta on arvosteltu ulkomailla. Norjassa hän on saanut runsaasti tukea ja ymmärrystä.

- Saan jatkuvasti onnentoivotuksia. Niitä sataa kadulla, harjoituksissa ja harjoitusleireillä. Olen saanut myös postitse kannustavia kirjeitä ja lahjoja. Se on todella liikuttavaa ja kertoo jotain Norjan kansasta, Johaug kiittelee.

- Ihmisten tuki on kannatellut minua.

Muualla Johaugin rangaistusta on ihmetelty. Anabolisista steroideista seuraa tavallisesti neljän vuoden kilpailukielto, mutta se edellyttää tahallisuutta. FIS on hyväksynyt Johaugin selvityksen käytön tahattomuudesta, mutta oman tarkistusvelvollisuutensa hiihtäjä on laiminlyönyt täydellisesti.

Dopingsääntöjen perusteella merkittävästä huolimattomuudesta määrättävä rangaistus on kahden vuoden kilpailukielto. Vähäisestä laiminlyönnistä voi selvitä 1-2 vuoden kilpailukiellolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Homman pitää mennä sääntöjen mukaan. Kun venäläisiä kohdellaan tietyllä tavalla, niin ansaitsee Johaug samanlaisen kohtelun ja Olympialaiset menevät häneltä ohi.

Koska urheilijalla on velvollisuus tarkistaa, että mitä aineita käyttää, niin on mahdotonta, ettei Johaug olisi tiennyt voiteen sisältämistä aineista. Siitä päästään sitten syvemmälle asiaan, että kuinka puhdas urheilija Johaug on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

116 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image