Uusitalo kysyy, Onnela vastaa: Tällaisen vaikutelman Kärpät jätti avaus­vii­kon­lo­pus­ta

Kärpät teki perjantaina tylyn ryöstöretken Hämeenlinnaan, kun pisteet matkasivat Ouluun maalein 2-1.
Liiga 10.9.2017 12:56
Janne Onnela, Heikki Uusitalo

Kärppien avausviikonloppu on takana. HPK oli Kärpille kova vastus. Kärpät vei perjantaina Hämeenlinnassa pisteet maalin erolla, mutta HPK otti lauantaina revanssin Raksilassa rankkareiden jälkeen.

Kaleva.fi:n verkkotuottaja Heikki Uusitalo ja jääkiekkotoimittaja Janne Onnela käyvät läpi Kärppien avausviikonlopun.

Janne, ensimmäiset kaksi peliä takana. Minkälaisen vaikutelman uusiutunut Kärpät jätti?

Kärpät jätti erittäin positiivisen vaikutelman. Joukkue pelasi juuri sillä tavalla kuin puheet ja harjoituskausi antoivat luvan odottaa. Kahden vauhdilla päästä päähän hyökkäävän joukkueen peli upposi myös katsojiin kuin kuuma veitsi voihin.

Kärppien peli ei kuitenkaan missään nimessä ole valmista. Etenkin ylivoimapelaaminen sakkasi pahasti, ja varsinkin lauantain pelissä hyökkäyspelaaminen meni ajoittain puskemiseksi. Viimeistelytehokkuudessa on myös paljon kalibroitavaa, sillä lauantaina Kärpät sai 72 laukauksella vain kaksi maalia.

Mielestäni Kärppien maalivahtiosasto ja puolustuspää ovat hyvällä liigatasolla, mutta hyökkäys kalpenee parhaille vastustajille. Miten kommentoit tätä väitettä avausviikonlopun perusteella?

Olet oikeilla jäljillä. Avausviikonloppu ei muuttanut kokonaiskuvaa millään tavalla. Kärpillä on erittäin työteliäs hyökkäyskalusto. On kuitenkin huolestuttavaa, että jo ennestään ohut sentteriosasto oheni entisestään Mikael Ruohomaan loukkaantumisen myötä.

Tämän lisäksi Kärpistä puutuu pomminvarma kliininen viimeistelijä, joka tykittää parikymmentä maalia kaudessa, eikä tarvitse kolmeakymmentä laatupaikkaa yhtä maalia kohden. Kärppien resursseilla operoivalla joukkueella tällainen pelaaja tulisi löytyä joukkueesta aina.

Kahden kärkiketjun laitureilla Charles Bertrandilla, Julius Junttilalla, Saku Mäenalasella ja Ville Leskisellä on isot paineet niskassaan. Kahden ensin mainitun pitäisi nousta takaisin omalle huipputasolleen, ja kahden jälkimmäisen pitäisi tehdä lopullinen läpimurto liigaeliittiin. Leijonanosa maalintekovoimasta on jätetty odotusarvojen varaan.

Kärppien uusi valmentaja Mikko Manner tunnetaan Lauri Marjamäen aisaparina. Pelasiko Kärpät puhdasoppista ''Meidän peliä'' vai oliko Manner keksinyt uusia tuulia Kärppien pelikirjaan?

Kärppien pelissä on ehdottomasti uusia tuulia Marjamäen aikaan nähden. Marjamäen kärppäajasta on kuitenkin jo hetki aikaa, eikä leijonaluotsikaan näytä enää vannovan täysin samoihin teeseihin, joihin uskoi Kärppiä valmentaessaan. Marjamäen Kärpät pelasi usein passiivisesti ikään kuin käsijarru päällä ja vahvasti virheitä vältellen. Nythän kärppäleiri perään kuuluttaa täysin päinvastaista. Vauhti on kova ja Manner on alleviivannut useaan otteeseen, että virheitä saa tehdä.

Termiin ”Meidän peli” on julkisuudessa usein pultattu pelkästään viivelähdöt liian vahvasti. Monet valmentajat ovat korjanneet väitettä vuosien saatossa useaan otteeseen. Meidän pelin kantava voima yhteistyöjääkiekko, ja vahvaan yhteistyöhön ja toisille pelaamiseen myös Kärpät pyrkii.  

Jos otetaan seuraavaksi kiinni pelaajiin. Ketkä pelaajat mielestäsi onnistuivat ja keiltä odotat jatkossa enemmän?

Tähän on pakko nostaa Teemu Kivihalmeen nimi. Kaksi ensimmäistä liigapeliä ovat näyttäneet, että tämä pelaaja ei todellakaan ole putkahtanut mistään nuori Suomi –muotista tai leijonapolulta. Kivihalme pelaa tällä hetkellä kovalla itseluottamuksella, ja tekee etenkin hyökkäyspäässä huikean sulavan luistelunsa mahdollistamilla röyhkeillä nousuillaan sellaisia juttuja, joita moni vastustaja ei osaa edes odottaa.

Kivihalme oli viikonvaihteen otteluissa jäällä aina, kun pelissä tehtiin maali. Tämä kertoo sen, että hyökkäyspään onnistumisten vastapainona on puolustuspään epäonnistumisia. Erityisesti kahdessa HPK:n viikonloppuna tekemässä maalissa Kivihalme oli ottavana osapuolena. Oman pään puolustuspelaamisessa nuorukaisella on vielä paljon parannettavaa. Tämä on aivan luonnollista, sillä Kivihalme pelaa vasta ensimmäisiä miesten pelejään.

Positiivisesti jäivät mieleen myös Julius Junttilan ja Nicklas Lasun esitykset.

Kärppien kolmosketjun Otto Karviselta ja Aku Kestilältä ei nähty vielä hirveästi mitään, joten sillä suunnalla on parantamisen varaa.

Okei, vasta avausviikonloppu takana, mutta ennusta jo nyt: mihin Kärppien rahkeet riittävät tällä kaudella?

Ei avausviikonloppu muuttanut ennakkoasetelmia suuntaan tai toiseen. Kaiken mennessä täysin nappiin Kärpät pelaa keväällä mitaleista.

Kärpät ja HPK kävivät lauantainakin tiukan väännön pisteistä.Tällä kertaa oli HPK:n vuoro juhlia.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paljon hyvää, Kivihalme v.1.1 Nutivaara. Paha takaisku Ruohomaan loukkaantuminen. Sailio eristyskoppiin vuorokaudeksi, kopin seinällä teksti: "Pelin nimi jääkiekko, ei vapaaottelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joukkue joka selviää vähemmillä loukkaantumisilla saa Suomen mestaruuden. Paras ja taitavin ei voita automaattisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpät pääsee pitkälle tällä joukkueella mikäli loukkaantumiset jää edes puoleen mitä viime kaudella, jolloin lähes 100 prosenttia oli pitkään poissa. Tuomarilinja ei ole muuttunut joten loukkaantumiset on seurausta siitä. Muutama poliisi täytyy saada joukkueeseen kuten kaikilla joukkueilla on, koska tuomarit eivät osaa asiaansa ollenkaan! Viime kaudella, rannemurtumia oli paljon, yläraajan vammoja ja aivotärähdyksiä avojäällä. Joustavat laidat on hyvät ja monen ura on saanut sen sijaan jatkua, mutta avojäällä pommit lisääntyneet, erityisesti leikkaamalla piilokulmasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo paha menetys Mikko Lehtonen vastustajan leiriin. Muodostivat Kukkosen kanssa hyvän pakkiparin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image