Päivä kerrallaan eteenpäin

Oulun Rannanperältä lähtöisin olevan Joni Pitkäsen ura jääkiekkoilijana on vaakalaudalla, vaikka ikänsä puolesta hän pystyisi pelaamaan NHL:ssä vielä vuosikymmenen ajan. KUVA: Kontiainen Jarmo
Jääkiekko 8.5.2014 18:57
Jouko Vuorjoki

Tämä kiekkokausi on ollut oululaiselle Joni Pitkäselle kohtuuttoman raskas. Ei siksi, että mittarissa olisi läkähdyttävän paljon NHL-pelejä, vaan siksi, että hän ei ole kertaakaan hypännyt kaukaloon sitten viime vuoden huhtikuun, jolloin hän loukkasi nilkkansa ja kantapäänsä erittäin pahoin.

Loukkaantumisesta on kulunut nyt runsas vuosi, mutta ilma on edelleen sakeanaan kysymysmerkkejä.

”Nilkka on parempi, mutta matka on edelleen pitkä. Kuntoutusta tehdään joka päivä”, kertoo keskiviikkona Kalevassa piipahtanut Pitkänen.

Vakavaan loukkaantumiseen johtanut tilanne tapahtui Washington Capitalsin ja Carolina Hurricanesin välisessä ottelussa, kun sen toista erää oli jäljellä alle kaksi minuuttia.

Pitkänen ja Washingtonin Troy Brouwer riensivät pitkän kiekon perään, ja juuri kun molemmat olivat kurottamassa kiekkoon, suomalaispakki menetti tasapainonsa ja ajautui voimalla kaukalon päätyyn kohtalokkain seurauksin.

"En ole pystynyt katsomaan klippiä"

Lastwordsonsports-sivustolta löytyy videoklippi, jossa loukkaantumiseen johtanut tilanne näkyy. Sen perusteella näkee selvästi, kuinka tuskissaan Pitkänen makaa jäässä. Muutaman minuutin jälkeen hänet viedään paareilla jäältä pois.

”En ole pystynyt katsomaan klippiä, ja tapahtumat muistan vain hämärästi. Kipu oli hirveä, ja mutta en pystynyt paikallistamaan sitä. Luulin, että sääriluu oli mennyt poikki”, Pitkänen, 30, muistaa.

Nilkka operoitiin vajaa kaksi viikkoa myöhemmin Charlottessa, josta löytyi Yhdysvaltojen parhaimpiin kuuluvista nilkkaspesialisteista.

Neljä tuntia kestänyt leikkaus onnistui. Kantapäähän ja nilkan ympärille sijoitettiin kolme viisisenttistä ruuvia sitomaan sirpalemurtumaa, joka käsitti kahdeksan eri luuta. Kantapää oli mennyt kasaan.

Leikkauksen jälkeen seurasi kymmenen viikon täydellinen pakkolepo, jossa jalkaan ei saanut varata yhtään. ”Olivat muuten pitkiä päiviä.”

"Voi olla, että en enää pelaa"

535 NHL-ottelun Pitkänen on realisti, eikä voi puhua huomisesta. ”Ennustetta eikä aikataulua ole. Päivä kerrallaan tässä mennään eteenpäin.”

Pystytkö vielä pelaamaan eräänä päivänä?

”Olisi mahtava pelata vielä, ja kaikkeni teen, että pystyn, mutta voi olla, että en enää pelaa”, hän sanoo.

Kävely sujuu hyvin, juoksuaskeleetkin vähäisissä määrin, mutta lähinnä hän on ottanut hikeä kuntopyörällä. Luistimia hän ei pannut jalkaansa sitten kohtalokkaan huhtikuun 2013.

”Olen seurannut jääkiekkoa vain televisiosta, mutta sitä on raskasta katsoa. Suomen pelit MM-kisoissa toki kiinnostavat.”

Pitkä ura, paljon kolhuja

Pitkän uransa aikana Pitkänen on joutunut ottamaan ottanut kolhuja vastaan kohtuuttomia määriä.

Edellisen täyden runkosarjan hän on pelannut Kärpissä B-juniorien SM-sarjassa kaudella 1999–2000, jolloin joukkue voitti SM-kultaa.

Sen jälkeen ”laastareita” on tarvittu kesken kauden lähes jokaiseen paikkaan: rikki ovat vuorollaan olleet nivuset, polvet, lonkka, selkä, kasvot. On vatsalihaksen venähdyksiä ja repeämiä, ylävartalovammoja, alavartalovammoja, aivotärähdyksiä...

Muun muassa loukkaantumisten vuoksi Pitkänen ei ole kertaakaan päässyt edustamaan Leijonia aikuisten MM-jäälle.

Kantapään alueen traumoja tapahtuu joskus pahoissa auto-onnettomuuksissa, mutta urheilussa ne ovat äärimmäisen harvinaisia. NHL:ssä tapauksia tiedetään ennen Pitkästä vain yksi.

Washington Capitalsin hyökkääjä Pat Peake loukkaantui vain 22-vuotiaana vuonna 1996. Seuraavalla kaudella hän pelasi yhden NHL-ottelun ja sitä seuraavalla neljä.

Washington ensimmäisen kierroksen varauksen ura päättyi 25-vuotiaana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos rymylajissa loukkaa itsensä niin se on ikävää, mutta todennäköistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koitahan Joni jaksaa taistella ittes takasi änäriin. Ollaankin tuossa kavereitten kans mietitty mitäs sulle kuuluu kun on ollu niin hiljaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa harvinaisen huonoa suomea, vaikka lätkäuutinen onkin. Ei sytytä, ei.

Tsemppia Jonille vammasta toipumiseen, jos kantapää ei salli enää kentille paluuta niin aina se elämä vaan jatkuu. Vaikka Kärppiin markkinointipuolen ideoijaksi? Tahtoo nää Oulun poijaat elää sillä saralla vielä 90-lukua, mitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Joni tulisi Kärppiin kaudeksi ja pääsisi taas huippukuntoon. Olisi muuten liigan paras pakki vähän keskenkuntoisenakin! Toivotaan pikaista paranemista, koska yksilöllistähän sekin on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
60
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
39
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
30
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
28
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
25
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
20
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image