Marjamäki nosti sie­lun­kump­pa­nin­sa Leijonien val­men­nus­ryh­mään – Manner viikkoja poissa Kärppien har­joi­tuk­sis­ta

Mikko Manner on mukana Leijonien valmennustiimissä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Jääkiekko 16.4.2017 15:40
Janne Onnela

Ei tiedotetta, ei uutista, ei minkäänlaista numeroa. Jääkiekkomaajoukkueen viimeaikojen harjoitusotteluita seuranneet ovat kuitenkin pistäneet merkille uuden hahmon Leijonien penkin takana Lauri Marjamäen vierellä. Kärppien tuore päävalmentaja Mikko Manner on noussut kaikessa hiljaisuudessa A-maajoukkueen valmennusryhmään ja on Leijonien apuvalmentajana mukana myös kevään MM-kisoissa.

– Olen katsonut seitsemät MM-kisat fanina, joten onhan tämä unelmien täyttymys päästä ensimmäistä kertaa valmentajana mukaan, sunnuntaina Vaasasta päivän pikavisiitiltä tavoitettu Manner totesi Kalevalle.

Maajoukkuevalmennusta on ollut tapana täydentää aika ajoin ennen kiekkokauden huipentavia MM-kisoja. Nykyisistä apuvalmentajista Waltteri Immonen on kiinni vielä seurajoukkueessaan Zugissa, joka pelaa parhaillaan Sveitsin liigan finaaleja. Mannerin tuoreimpaan pestiin vaikutti myös kolmen vuoden loistavasti sujunut yhteistyö päävalmentaja Marjamäen kanssa Kärpissä.

– Ehdimme ystävystyä kolmen vuoden aikana ja kokea yhdessä vähän sitä sun tätä. Varmasti Late halusi valmennusryhmään sielunkumppanin, joka puhuu samaa kieltä nopeasti.

Ystävysten yhteydenpito ei päättynyt kolmen vuoden yhteistyön jälkeen Marjamäen maajoukkuepestiin. Manner ja Marjamäki sparrasivat toisiaan tiiviisti myös viime kauden aikana.

– Katsoin Suomen pelejä World Cupista lähtien ja annoin niistä palautetta Latelle. Hän katsoi puolestaan Kärppien pelejä ja kertoi, mikä hänen mielestään toimi ja missä olisi parannettavaa, Manner taustoitti.

Valmentajia joka lähtöön

Leijonien valmennusryhmä on nyt ennätyssuuri. Siihen kuuluvat Marjamäen, Mannerin ja Immosen lisäksi myös Kalle Kaskinen, Ari Hilli ja Marko Ojanen.

Manner löysi nopeasti Marjamäen lisäksi myös toisen sielunkumppanin valmennusryhmästä. Helsingin Jokereiden apuvalmentajana toiminut Kaskinen on Mannerin mukaan samanlainen kiekkofriikki kuin hän itsekin.

– Päävalmentaja jämptinä jätkänä varmistaa, ettei homma lähde rönsyilemään. Jokaisella valmentajalla tulee olemaan tarkkaan määritelty ruutu. Eihän se niin voi mennä, että tieteillään koko ajan jääkiekosta ja heitetään pelaajien niskaan jatkuvasti nippelitietoa.

Toistaiseksi Mannerin rooli on ollut pakkien peluutus. Tämä on maajoukkueessa ollut yleensä Immosen rooli, joten nähtäväksi jää mikä kärppäluotsin lopullinen tehtävä maajoukkueessa tulee olemaan.

Aiemmin Manner nimettiin myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentajaksi. Tämän pestin kohtalo selviää vasta MM-kisojen jälkeen. Jatkosta miesten maajoukkueen valmennusryhmässä ei ole vielä puhuttu.

Maajoukkuekomennuksia Manner pitää äärimmäisen tärkeinä valmentajan ammattitaidon kannalta. Paikalleen jämähtämisen riski ilman niitä olisi Mannerin mukaan suuri.

–Jo reissut alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana olivat silmiä avaavia. Valmentaja jää helposti kiinni omiin juurtuneihin malleihinsa. Kehitys kuitenkin kehittyy ja pitää pystyä löytämään ne oikeat asiat, jotta pystyy omaakin joukkuetta auttamaan.

Viikkoja sivussa Kärppien harjoituksista

Uuden pestin myötä Manner ja maalivahtivalmentaja Hilli joutuvat olemaan sivussa suurimman osaa tiistaina alkavasta Kärppien harjoituskaudesta. Jääkiekon MM-kisat päättyvät vasta 21. toukokuuta. Ennen toukokuun loppua Manner ja Hilli ehtivät osallistua Kärppien harjoituksiin ainoastaan viikon päästä maanantaina. Oululaisjoukkueen harjoittelusta vastaavat Lauri Mikkola, Toni Sihvonen ja Samppa Jaakola.

– Meidän poissaolosta ei ole varmasti mitään haittaa. Pojat saavat heti vastuuta ilman, että päävalmentaja on heti tieteilemässä. Pelaajien kanssa olen jutellut jo, ja suuntaviivat ovat kaikille selvillä. Ehdimme kuitenkin MM-kisojen jälkeen harjoitella kolme viikkoa yhdessä. Nykyajan joukkueurheilussa kaiken pitäisi rakentua niin, ettei vanhan liiton kyttäämistä olisi enää ollenkaan. Meillä pitäisi olla sisäinen inspiraatio muutenkin hyvin kohdillaan viime kauden sarjasijoituksen jälkeen.

Mannerin mukaan Kärppien seurajohdon suhtautuminen maajoukkuekomennukseen on ollut yksinomaan positiivista.

– Seuran positiivinen suhtautuminen toi itselle sellaisen fiiliksen, että pitää pystyä omalla työnteolla maksamaan Kärpille takaisin ja osoittamaan, että on ollut luottamuksen arvoinen.

Manner on päävalmentajana itse maalannut Kärppien ensi kauden suuret linjaukset ja kesäharjoittelun askelmerkit. Kärpillä alkaa tiistaina yhdeksän viikon harjoittelujakso, jonka aikana toukokuussa on yksi omatoiminen viikko.

Joukkue harjoittelee jäällä yhdessä vain kerran viikossa, mutta pienryhmissä jäällä ollaan yhteisharjoitusten lisäksi muutamia kertoja viikossa.

– Tarkoitus on kehittää ensin yksittäisen pelaajan pelitaitoa, jossa niin henkinen kuin fyysinen nopeuskin ovat jatkuvasti läsnä. Palautamme pienpeliosaamista, jotta pallopelien lainalaisuudet ja reagointi paranisivat. Tätä kautta pyrimme olemaan ensi kaudella pelinopeampia, vahvempia ja kilpailullisempia.

Mannerin kevät on ollut urakehityksen kannalta hurja. Apuvalmentajan pestit kahdessa eri maajoukkueessa ja nimitys Kärppien päävalmentajaksi pitävät huolen siitä, ettei vapaa-ajan ongelmia ole ollut.

– Välillä sitä ajattelee vain, ettei saa epäonnistua ja toivottavasti kaikki menee hyvin. Sitten huomaat, että omat ajatukset kiertävät koko ajan tuota samaa oravanpyörää. On hienoa pysäyttää se pyörä, ja sanoa, että älä murehdi eilistä tai huomista. Ole onnellinen tästä hetkestä. Olen todella ylpeä, että saan tällaisissa tehtävissä olla, Manner päätti.

Katso jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tämä kaikki tulee Kärppien laariin satamaan kun uusi päävalmentaja on oikeissa piireissä ja ytimessä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nykyajan joukkueurheilussa kaiken pitäisi rakentua niin, ettei vanhan liiton kyttäämistä olisi enää ollenkaan."
Tämä on kumma kun koutsit nykyään vääntää tätä juttua. Pelaajat vaativat tätä juttua. Yleisöstä toivotaan pelaajille vapauksia, MUTTA siltikin nykyjääkiekon suurimmat saavutukset ovat tulleet kurinalaisuudella ja huolellisuuden seurannalla harjoittelussa.
Joukkueessa urheileva kun nyt sattuu vain olemaan sopivasti laiska.
Miten muuten selitetään nämä vierastyöläisten järkyttävät loukkaantumissumat? Tai ylipäätäänkään näitä ikuisia "nivusvammoja". Kumma kun toisissa joukkueissa niitä ei sairasteta, joissa halutaan varmistaa että harjoitteet, liikeradat, toistot ja suoritukset menevät oikein? Niissä joukkueissa huolehditaan myös pelaajien omatoimisesta huoltamisesta, hieronnasta, palautuksesta, ruokavaliosta sekä muista tärkeistä osa-alueista.
Mistä näitä velttoperseitä nykyään löytyy, jotka haluavat vain itselleen glooriaa eivätkä ole valmiita uhrautumaan porukan eteen? Tämäkin sankari seilaa nyt toista kuukautta ja "toivoo" että hommat tehdään oikein. Ei taida nippelitiedon taitajaa kiinnostaa yksityiskohdat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä toppatakki porukkaa kerrakseen , en odota suurta menestystä edellisten perusteella ,.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Manner hanki elämä. On sitä muutakin kun pitkä päätyyn ja perään. Jääkiekko on markinaali laji,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KalPalla on valmentaja joka peluuttaa oikeaa jääkiekkoa ja toivoisin Kärppien pelaavan samanlaista. Viime kausi oli pohjanoteeraus Kärppien historiassa alkukaudesta alkaen, istuttiin jäähyillä, pelattiin alivoimaa, hävittiin ja se kun höystettiin vielä loukkaantumissumalla, niin soppa oli valmis, eikä mitään ollut tehtävissä, tulos historian huonoin sijoitus ja pelitapa huono. Mannerille ja koko valmennusporukalle kaikkea hyvää ja on todella hienoa ammentaa tietoa maajoukkueesta, suorastaan kunniatehtävä ja Mannerista on tullut erittäin positiivinen kuva päävalmentajana heti nyt alusta asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvitse sponsoroida kärppiä tänä vuonna. Luulisi, että päävalmentaja olisi työpaikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kova reeni päälle. Pitäisi saada 7000 katsojaa Raksilassa rikki jo alkusyksystä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tälle valmennuskaksikolle ole viimeiset kisat. Alkaa muistuttaan jo Suomen mäkihyppyä, ellei jotain kisojen jälkeen tehdä. Myös nuorten päävalmentaja sai lähtä, kun peli ei kulkenut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meidän poissaolosta ei ole varmasti mitään haittaa"
Eli myöntävät että Kärpät maksaa turhasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi lienee maailman ainoa maa, joissa noita viivelähtöjä pidetään jonain nerokkaina oivalluksina. Ruotsissa pelattiin aikoinaan saman suuntaisesti, mutta siitä luovuttiin, koska pelin tempo ja taso laskivat niin selkeästi. Nykyään Ruotsin pääsarja onkin sitte valovuosia Suomen vastaavaa edellä. Frölundan valmentaja sanoi, ettei Suomeen voi laittaa edes pelaajia kehittymään, koska peli on niin hidasta, että ottavat lähinnä vain takapakkia urallaan jos Suomen liigaan laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meidän kiekko" johtuu siitä, että ei ole taitavia yksilöitä ? Kiekollisena mennään ensin pitkäksi aikaa oman maalin taakse kuhnimaan, mikä on jääkiekon irvikuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Manner on antamissaan haastatteluissa todennut ajan menneen ohi Kärppien Marjamäen aikana pelaamasta pelistä. Vastustajat ovat oppineet lukemaan kyseisen pelin ja pelaamaan sitä vastaan. Manner on kertonut tavoitteenaan olevan kehittää Kärppien peliä suoraaviivaisemmaksi ja hyökkäävämmäksi. Mannerin lätkää oli nähtävissä vuodenvaihteen jälkeisissä peleissä. Tulos oli ihan ok, pelillisesti ja pisteiden kannalta, huomioiden, että pelitapaa on vaikea muuttaa ja ajaa sisää kesken tiukan pelirupeaman. Kärpät kun joutuivat aloittamaan 'playoffinsa' vuodenvaihteen jälkeen päästääkseen edes säälipleijareihin, huonosti menneen syyskauden jäljiltä.

Odotan ensi kautta mielenkiinnolla, toisin kuin viime keväänä odotin mennyttä kautta. Kunhan Kärpät vielä saisivat värvättyä muutaman ykköskorin jätkän (Tunnen kaitsun henkilökohtaisesti. Ihan ok tyyppi, mutta vaikea häntä on nähdä 2010-luvun henkilöjohtajana. )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Mutta mistä sitä taitoa tulisi kun mennään oman maalin taakse seisoskelemaan. Ei ole taitoa, nopeutta eikä uskallusta. Annetaan kaikki avaimet ja aika vastustajan haltuun ryhmittyä keskialueelle. Ja tämä jatkuu ensi kaudella. Kun on nähnyt yhden kärppien pelin niin on nähnyt ne muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärpäthän tässä kärsii, puolet valmennustiimistä käyttä aikaa ja energiaa maajoukkueen hyväksi. Tätä Mannerin hommaa ei pitäisi missään nimessä hyväksyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Junno joutas nyt myös, kun hän lopetti kärpissä, maajoukkueen manageriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image