Suosituin tapa ylittää Atlantti

Kohti matkaa. KUVA: Sallmén Eljas
ARC-purjehduskilpailu 20.6.2006 15:20 | Päivitetty 2.8.2006 15:28
Kaleva
ARC-kisasta on vuosien varrella tullut suosituin tapa ylittää Atlantti. Joka vuosi siihen osallistuu yli 150 purjevenettä eri puolilta maailmaa.

Kisaan lähdetään aina marraskuussa Gran Canarian Las Palmasista, joka on jo Kolumbuksen ajoista alkaen ollut luonteva paikka aloittaa Atlantin ylitys. Ajankohta on myös tarkoin harkittu talvikuukausina alueella vallitsevien leppoisten pasaatituulten vuoksi.

Kilpailun maali oli alun perin Barbadoksella, mutta se siirrettiin vuonna 1990 Karibialla sijaitsevalle St.Lucialle. 2 700 merimailin, eli noin 5 000 kilometrin matkan taittamiseen kuluu veneiltä keskimäärin 12-- 24 päivää.

ARC kisaan saa osallistua yksirunkoisilla purjeveneillä, joiden pituus on vähintään 8,23 ja enintään 25,91 metriä (27--85 jalkaa) sekä katamariineilla, joiden pituus on 8.23--18.29 metriä (27--60 jalkaa). Miehistön vähimmäismäärä aluksissa on kaksi henkilöä.

Kisaan voi osallistua kahdessa eri luokassa. Racing-luokassa kilpaillaan enemmän tosissaan, sen sijaan cruising-luokka on vähemmän kilpailullinen ja siihen osallistuvat veneet saavat niin halutessaan käyttää myös apumoottoria matkan aikana, joskin se vaikuttaa heikentävästi lopputuloksiin.

Kilpailun luonteeseen ei kuitenkaan kuulu hampaat irvessä kilpaileminen vaan alkuperäisen idean mukaan Atlantin ylityksen pitää olla sekä hauska että turvallinen tapahtuma.

Ensimmäinen ARC (Atlantic Rally for Cruisers) purjehdittiin vuonna 1968. Kilpailun järjestäjien arvion mukaan siihen on tähän mennessä osallistunut noin sata suomalaisalusta. Vuoden 2006 ARC-kisaan on ilmoittautunut Suomesta kuusi venettä. Purjehduksen lisäksi tapahtumaan liittyy paljon oheisohjelmaa ja juhlia, sekä Las Palmasissa että kilpailun jälkeen St. Lucialla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image