Äiteen uskomaton kultakiri

Siiri Rantanen oli ladulla taistelija, joka varmisti Suomelle Cortinan kisoissa 1956 viestijoukkueen ankkurina yllätyskullan. Kuva vuoden 1958 Lahden MM-kisoista.
Urheilu 9.2.2006 0:00
Seppo Karppinen
Ensimmäiset Italiassa pidetyt talviolympiakisat järjestettiin Cortina d´Ampezzossa 50 vuotta sitten. Kilpailut alkoivat Suomelta parhaalla mahdollisella tavalla, kun Veikko Hakulinen hiihti avauspäivänä 30 km:llä lajin historian ensimmäisen olympiakullan.

Samoissa kisoissa alkoi Suomen mäkihypyn nousu, kun Antti Hyvärinen ja Aulis Kallakorpi ottivat kaksoisvoiton. Kaikkein yllättävin kultamitali tuli naisten 3x 5 km:n viestistä, jossa sankariksi nousi ankkuri Siiri Rantanen.

Kilpailun ennakkoasetelmat olivat sellaiset, ettei Neuvostoliiton voittoa pitänyt uhata mikään. 10 km oli siihen aikaan olympiakisoissa ainoa naisten henkilökohtainen kilpailu. Siinä paras suomalainen oli Siiri Rantanen viidentenä. Kaikki viestissä hiihtäneet venäläiset olivat suomalaisten edellä osin epäonnistuneen voitelun takia.

Ensimmäisellä osuudella Neuvostoliiton olympiavoittaja Ljubov Kozyreva jätti Suomen Sirkka Polkusta 24 sekuntia. Toisella osuudella kävikin niin, että Mirja Hietamies tavoitti vastoin odotuksia Neuvostoliiton Alevtina Koltshinaa; vaihdossa eroa oli vain kuusi sekuntia.

Ankkuriosuuden puolimatkassa Rantanen oli tavoittanut itänaapurin ankkurin Radja Jeroshinan. Sen jälkeen hiihtäjät kamppailivat vierekkäisillä laduilla viimeisen kilometrin loppunousuun saakka. Siinä Rantanen iski ratkaisun. Jeroshina jäi hetkessä ja tuli alppi-ilman uuvuttamana peräti 27 sekuntia Rantasen perässä maaliin.

"Huoltoporukka alkoi hoputtaa, että koeta jättää, koeta ratkaista. Siinä mie onnistuin."

"Eihän siihen voittoon itekkään uskottu. Valmentaja Veli Saarinenkin arveli, että te tytöt häviätte ainakin pari minuuttia. Päätimme kuitenkin näyttää, kun saimme sukset pelaamaan. Tuli siinä lopussa hyvä mieli, kun huonompi parempansa voitti" Siiri Rantanen muistaa 50 vuoden takaiset tunnelmat.

Siiri Rantasesta tuli sanavalmiina urheilijana ja peräänantamattomana taistelijana naisurheilun perikuva ja kansan suosikki. Äitee-nimityksen hän sai kilpasiskoiltaan.

"Minulla oli kaksi poikaa ja tytöt alkoivat leireillä puhutella minua äiteeksi."

Harjoitusolot olivat 1950-luvulla aivan toisenlaiset kuin nykyään. Töissä käytiin ja harjoiteltiin, kun ehdittiin. Siiri Rantanen teki kovaa verhoojan työtä.

"Veli Saarinen lähetti syksyllä kirjeen, miten pitää harjoitella, mutta ne oli miesten ohjeet. Onneksi älysin itse niitä itselleni soveltaa. Valmennusapu oli vähäistä eikä me tytöt kunnon tukeakaan saatu taloudellisesta tuesta puhumattakaan.

Äitee Rantanen huolehti myös perheestään. Cortinasta hän lähetti radiohaastattelussa aviomiehelleen terveisiä: elä Kalle niistä pyykeistä huolehi, pesen kun tulen kottiin."

Rantanen saavutti maastohiihdossa vuosina 1952-62 mitalin kaikissa olympia- ja MM-kilpailuissa. Hän jatkaa edelleen innolla liikuntaharrastustaan yli 80 vuoden iästään huolimatta. Tänä talvena hiihtokilometrejä on kertynyt jo 600.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image